Επιστημονικά Νέα

Σύνδεση Αυτοάνοσα: Τι πρέπει να γνωρίζετε για τη σχέση μεταξύ της ψωρίασης και του διαβήτη

Σύνδεση Αυτοάνοσα: Τι πρέπει να γνωρίζετε για τη σχέση μεταξύ της ψωρίασης και του διαβήτη

Μαζί, οι συνθήκες μπορεί να οδηγήσουν σε μεγαλύτερη βλάβη των κυττάρων και των ιστών, δημιουργώντας έναν φαύλο κύκλο. Και οι δύο καταστάσεις σχετίζονται επίσης με παρόμοιους παράγοντες κινδύνου, όπως παχυσαρκία, μεταβολικές διαταραχές, καρδιαγγειακές παθήσεις και νεφρική νόσο.

Σύνδεση Αυτοάνοσα: Τι πρέπει να γνωρίζετε για τη σχέση μεταξύ της ψωρίασης και του διαβήτη Η ψωρίαση και ο διαβήτης είναι δύο ξεχωριστές καταστάσεις που είναι κοινές συννοσηρότητες μεταξύ τους. Αυτό σημαίνει ότι τα άτομα με ψωρίαση έχουν αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2. Οι ερευνητές δεν κατανοούν πλήρως τους μηχανισμούς πίσω από αυτόν τον σύνδεσμο, αλλά στοιχεία δείχνουν ότι η φλεγμονή μπορεί να διαδραματίσει κάποιο ρόλο. Η έρευνα για την ψωρίαση και τον διαβήτη και τη σχέση μεταξύ τους συνεχίζεται. Ωστόσο, οι επιστήμονες πιστεύουν ότι η φλεγμονή από την ψωρίαση μπορεί να προκαλέσει αντίσταση στην ινσουλίνη, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε διαβήτη τύπου 2.

Είναι σημαντικό να αντιμετωπίζετε και τις δύο καταστάσεις και να προσπαθείτε να αποφύγετε πιθανές επιπλοκές.

Κάποιες αλλαγές στον τρόπο ζωής μπορεί επίσης μερικές φορές να είναι αποτελεσματικές στη μείωση του κινδύνου συννοσηρότητας ή στην ελαχιστοποίηση των συμπτωμάτων και των δύο καταστάσεων.

Η ψωρίαση είναι μια δερματική κατάσταση στην οποία το ανοσοποιητικό σύστημα αντιδρά κατά λάθος και επιτίθεται σε υγιείς ιστούς, προκαλώντας τα κύτταρα του δέρματος να συσσωρεύονται πολύ γρήγορα για να τα ρίξει το σώμα.

Ως αποτέλεσμα, οι φλεγμονώδεις ανυψωμένες περιοχές του δέρματος με λευκές ή ασημένιες νιφάδες που ονομάζονται πλάκες μπορεί να εμφανιστούν οπουδήποτε στο δέρμα. Η ψωρίαση μπορεί επίσης να επηρεάσει άλλες περιοχές του σώματος, όπως τα νύχια και το τριχωτό της κεφαλής.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, η φλεγμονή επηρεάζει τις αρθρώσεις, με αποτέλεσμα την ψωριασική αρθρίτιδα. Η ιατρική κοινότητα ορίζει την ψωρίαση ως μια αυτοάνοση κατάσταση στην οποία το ανοσοποιητικό σύστημα αρχίζει να λειτουργεί πάρα πολύ σε απάντηση σε συγκεκριμένους παράγοντες. Παράγοντες που μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο ψωρίασης περιλαμβάνουν λοιμώξεις, φάρμακα, κάπνισμα και παχυσαρκία.

Ο διαβήτης είναι μια κατάσταση που επηρεάζει την ικανότητα του σώματος να επεξεργάζεται το σάκχαρο στο αίμα.

Υπάρχουν δύο βασικοί τύποι διαβήτη: τύπος 1 και τύπος 2.

Στον διαβήτη τύπου 1, ο οποίος είναι επίσης γνωστός ως νεανικός διαβήτης, το σώμα δεν είναι σε θέση να παράγει την ορμόνη ινσουλίνη επειδή το ανοσοποιητικό σύστημα επιτίθεται στα κύτταρα που ασκούν αυτή τη λειτουργία.

Στον διαβήτη τύπου 2, το σώμα είτε δεν παράγει αρκετή ινσουλίνη ή αντέχει σε αυτό. Αυτός είναι ο πιο συνηθισμένος τύπος διαβήτη και έχει ισχυρούς δεσμούς με παχυσαρκία. Σχέση μεταξύ των δύο

Τα στοιχεία δείχνουν μια σαφή σχέση μεταξύ της ψωρίασης και του διαβήτη τύπου 2.

Τα άτομα με ψωρίαση έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης αρκετών μεταβολικών καταστάσεων, συμπεριλαμβανομένου του διαβήτη τύπου 2.

Οι ερευνητές μελετούν ακόμα τον ακριβή λόγο για τη σύνδεση, αλλά τα στοιχεία δείχνουν ότι μερικοί παράγοντες μπορεί να διαδραματίσουν κάποιο ρόλο.

Μια μελέτη του 2019 επισημαίνει ότι η ψωρίαση σχετίζεται με συστηματική φλεγμονή.

Αυτό περιλαμβάνει φλεγμονή σε συστήματα πολλαπλών οργάνων, τα οποία μπορεί να εξηγήσουν τον αυξημένο κίνδυνο μεταβολικών διαταραχών όπως ο διαβήτης.

Η έρευνα δείχνει επίσης ότι μπορεί να υπάρχουν μεταβολικοί γενετικοί δεσμοί μεταξύ των δύο καταστάσεων. Ένας άλλος πιθανός σύνδεσμος είναι ότι η ψωρίαση συμβάλλει στον διαβήτη αυξάνοντας την αντίσταση στην ινσουλίνη.

Μια μελέτη του 2018 για το ποντίκι και το ανθρώπινο δέρμα δείχνει ότι η φλεγμονή του δέρματος από την ψωρίαση μπορεί να οδηγήσει σε αντίσταση στην ινσουλίνη, η οποία αποτελεί παράγοντα κινδύνου για διαβήτη τύπου 2.

Μια μελέτη του 2020 δείχνει ότι ο διαβήτης και η ψωρίαση μοιράζονται επίσης παρόμοιους μηχανισμούς που οδηγούν σε ασθένειες.

Μαζί, οι συνθήκες μπορεί να οδηγήσουν σε μεγαλύτερη βλάβη των κυττάρων και των ιστών, δημιουργώντας έναν φαύλο κύκλο. Και οι δύο καταστάσεις σχετίζονται επίσης με παρόμοιους παράγοντες κινδύνου, όπως παχυσαρκία, μεταβολικές διαταραχές, καρδιαγγειακές παθήσεις και νεφρική νόσο.

Οι συγγραφείς ενός άρθρου του 2017 προτείνουν επίσης ότι η ψωρίαση μπορεί στην πραγματικότητα να είναι ένας ανεξάρτητος παράγοντας κινδύνου για διαβήτη.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Διαβάστε Eπίσης:

Aνησυχητικά κοινά συμπτώματα των αυτοάνοσων νοσημάτων

Ποιοι παράγοντες αυξάνουν τον κίνδυνο για αυτοάνοσα

H θεραπεία με σεκουκινουμάμπη μεταβάλλει την πορεία της ψωρίασης

Το αλάτι συμβάλει στην εκδήλωση αυτοάνοσων παθήσεων

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Χωρίς προηγούμενο ιατρικό ιστορικό σήψη μετά από αισθητική επέμβαση σε 29χρονη γυναίκα

Ο Quirke είπε ότι ενώ η θεραπεία δεν είναι δύσκολη, είναι σημαντικό οι αισθητικοί ασθενείς και οι επαγγελματίες υγείας να γνωρίζουν τις πιθανότητες μόλυνσης καθώς αυξάνεται το ενδιαφέρον για τα πληρωτικά.

Αξιολόγηση των ανοσολογικών αντιδράσεων που δημιουργούνται από εμβόλια COVID-19 σε έγκυες και μετά τον τοκετό γυναίκες.

Οι έγκυες διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο σοβαρής ασθένειας από την COVID-19 σε σύγκριση με τις μη έγκυες και σε αυξημένο κίνδυνο πρόωρου τοκετού ή άλλων κακών αποτελεσμάτων εγκυμοσύνης.

Κινέζοι ερευνητές έδωσαν οδηγίες στα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας των ΗΠΑ να διαγράψουν τις ακολουθίες γονιδίων των πρώτων περιπτώσεων COVID-19

Η δημοσίευση της εφημερίδας του Δρ. Bloom θα μπορούσε να ενισχύσει τις εκκλήσεις για μεγαλύτερη συνεργασία από την Κίνα στην παγκόσμια προσπάθεια εντοπισμού της πηγής του SARS-CoV-2.

Μπορούν τα αμυλούχα σνακ να βλάψουν την υγεία της καρδιάς;

Διατροφή Καρδιά: Σύμφωνα με νέα έρευνα, η κατανάλωση σνακ με υψηλή περιεκτικότητα σε άμυλο μετά από οποιοδήποτε γεύμα συσχετίστηκε με αυξημένο κίνδυνο θνησιμότητας από καρδιαγγειακές παθήσεις κι άλλες αιτίες.

Ο Δρ Anthony Fauci προειδοποίησε την Τρίτη ότι η εξαιρετικά μεταδοτική παραλλαγή της Delta έχει ανέβει τώρα και αντιπροσωπεύει πάνω από το 20% των δειγμάτων αλληλουχίας.

Ωστόσο, τα εγκεκριμένα εμβόλια φαίνεται να παραμένουν αποτελεσματικά έναντι της παραλλαγής, με το εμβόλιο Pfizer να δείχνει 88% αποτελεσματικότητα κατά της συμπτωματικής νόσου δύο εβδομάδες μετά τη δεύτερη δόση.

Όλα τα παιδιά θα πρέπει να υποβάλλονται σε έλεγχο για κίνδυνο καρδιακής ανακοπής, δήλωσε η Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής

Εκτός από το οικογενειακό ιστορικό, η ομάδα συνιστά γιατρούς να ρωτήσουν σχετικά με λιποθυμία, εξαφάνιση ή ανεξήγητες επιληπτικές κρίσεις χωρίς προειδοποίηση, ειδικά κατά τη διάρκεια της άσκησης ή σε απάντηση σε δυνατούς θορύβους όπως κουδούνια, ξυπνητήρια και τηλέφωνα ή εάν ένας ασθενής είχε ποτέ άσκηση -σχετιζόμενο πόνο στο στήθος ή δύσπνοια.

Νέα έρευνα συνδέει την κοιλιακή παχυσαρκία με ανάπτυξη καρκίνου του προστάτη

Καρκίνος Παχυσαρκία: Ο καρκίνος του προστάτη είναι η πιο συνηθισμένη μορφή καρκίνου μεταξύ των Καναδών ανδρών και η τρίτη κύρια αιτία θανάτου από καρκίνο. Η κοιλιακή παχυσαρκία φαίνεται να σχετίζεται με μεγαλύτερο κίνδυνο ανάπτυξης επιθετικού καρκίνου του προστάτη σύμφωνα με νέα έρευνα από το INRS (Institut National de la Recherche Scientifique).