Επιστημονικά Νέα

Σουηδία: Δυο αγόρια γεννήθηκαν στη μήτρα της γιαγιάς τους

Σουηδία: Δυο αγόρια γεννήθηκαν στη μήτρα της γιαγιάς τους

Για πρώτη φορά στα ιατρικά χρονικά, δυο γυναίκες απέκτησαν παιδιά χρησιμοποιώντας τις μήτρες που τους δώρισαν οι μητέρες τους.

Πρόκειται για δυο αγοράκια που ήρθαν στον κόσμο από δύο γυναίκες από την Σουηδία, πριν από ένα μήνα με καισαρική και είχαν βάρος 2.500 και 2.700 γραμμάρια.

Όπως αναφέρει η εφημερίδα Daily Mail, η 29χρονη μητέρα του πρώτου αγοριού υποβλήθηκε σε χειρουργική επέμβαση γιατί δεν διέθετε μήτρα εκ γενετής, ενώ η μητέρα του δεύτερου παιδιού είναι 34 ετών και είχε υποβληθεί σε υστερεκτομή πριν από μία δεκαετία, εξαιτίας καρκίνου.

Το ιατρικό αυτό επίτευγμα πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο ενός πρωτοποριακού μεταμοσχευτικού προγράμματος που πραγματοποιείται στο Πανεπιστήμιο του Γκότενμπουργκ.

Στο συγκεκριμένο πρόγραμμα συμμετείχαν εννιά γυναίκες, οι οποίες δεν διέθεταν μήτρα. Οι πέντε από αυτές είχαν ως δωρήτριες τις μητέρες τους και οι υπόλοιπες αλλά πρόσωπα από το συγγενικό τους περιβάλλον.

Οι μεταμοσχεύσεις ήταν επιτυχημένες σε επτά περιπτώσεις και πλέον οι τρεις από τις επτά γυναίκες έχουν αποκτήσει παιδί.

Ο επικεφαλής της ιατρικής ομάδας, καθηγητής Γυναικολογίας Ματς Μπράνστρομ, που επί 15 χρόνια τελειοποιεί την τεχνική, δήλωσε ότι πιστεύει πως στο μέλλον η επέμβαση για την αφαίρεση της μήτρας από τις δωρητές, διάρκειας δέκα ωρών σήμερα, θα απλοποιηθεί και θα συντομεύσει κατά πολύ.

Το ιατρικό αυτό επίτευγμα δίνει πλέον ελπίδες σε χιλιάδες γυναίκες που θέλουν να κάνουν παιδιά αλλά έχουν γεννηθεί χωρίς μήτρα ή αναγκάστηκαν να την αφαιρέσουν για κάποιο λόγο.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Διαβάστε Eπίσης:

Νέες μελέτες υποστηρίζουν την έννοια της «ανοσοθεραπείας στο περιβάλλον του καρκίνου»

Θεραπευτική πρόοδος για σπάνια νευροεκφυλιστική διαταραχή

Ενδείξεις για καλύτερη προστασία κατά του κορωνοϊού όσων εμβολιάζονται για τη γρίπη

Η ανάλυση των περιστατικών Covid-19 έδειξε ότι ο αριθμός των λοιμώξεων αυτών ήταν κατά 39% μικρότερος μεταξύ όσων από το νοσοκομειακό προσωπικό είχαν κάνει το αντιγριπικό εμβόλιο πέρυσι.

Η χαρτογράφηση της κυτταρικής δραστηριότητα συμβάλει στην πρόληψη του καρκίνου

Επιστήμονες ενδέχεται να είναι σε θέση να αποτρέψουν τον καρκίνο ελέγχοντας δύο πρωτεΐνες που λειτουργούν βαθιά μέσα στο τέλμα των επιγενετικών μεταβάσεων της μοίρας των κυττάρων

Επιστήμονες χαρτογραφούν το ανθρώπινο πρωτέωμα

Ενώ το ανθρώπινο γονιδίωμα παρέχει ένα πλήρες« σχεδιάγραμμα » ανθρώπινων γονιδίων, το ανθρώπινο πρωτέωμα προσδιορίζει τα μεμονωμένα δομικά στοιχεία της ζωής που κωδικοποιούνται από αυτό το σχεδιάγραμμα: πρωτεΐνες

Ανακαλύφθηκε ένζυμο - "κλειδί" για τις αυτοάνοσες ασθένειες

Για να εξουδετερωθούν συγκεκριμένα διαφορετικά παθογόνα, τα ανοσοκύτταρα που ονομάζονται Τ λεμφοκύτταρα διαφοροποιούνται σε μια σειρά υποτύπων, συμπεριλαμβανομένων των Τ βοηθητικών κυττάρων τύπου 17