Επιστημονικά Νέα

Σκλήρυνση κατά πλάκας ανοσοκύτταρα: Νέες ανακαλύψεις δίνουν ελπίδα στους ασθενείς

Σκλήρυνση κατά πλάκας ανοσοκύτταρα:  Νέες ανακαλύψεις δίνουν ελπίδα στους ασθενείς

Οι ερευνητές προσπάθησαν πρώτα να χαρακτηρίσουν τα κύτταρα ThGM σε υγιή ανθρώπινα άτομα και σε ζωικό μοντέλο σκλήρυνσης κατά πλάκας.

Σκλήρυνση κατά πλάκας ανοσοκύτταρα: Η σκλήρυνση κατά πλάκας (MS) είναι μια αυτοάνοση διαταραχή που αναπτύσσεται καθώς τα ανοσοκύτταρα προσβάλλουν το νευρικό σύστημα. Τα Τ κύτταρα είναι ένα κρίσιμο μέρος του ανοσοποιητικού μας συστήματος, με μια πολύπλοκη σειρά υποτύπων – μερικά οδηγούν την αυτοάνοση απόκριση, ενώ άλλα προσπαθούν να την καταστείλουν. Μια ομάδα ερευνητών στο Πανεπιστήμιο Thomas Jefferson χαρακτήρισε έναν νέο πληθυσμό κυττάρων Τ που ονομάζονται κύτταρα ThGM που παράγουν κοκκιοκύτταρο παράγοντα διέγερσης μακροφάγων (GM-CSF), μια χημική ουσία που συμβάλλει στην αυτοάνοση απόκριση.

Είχαν προηγουμένως δείξει ότι αυξημένος αριθμός κυττάρων ThGM βρίσκεται στο αίμα και στον εγκέφαλο των ασθενών με σκλήρυνση κατά πλάκας, υποδεικνύοντας ότι αυτά τα κύτταρα μπορεί να συμβάλουν στην ανάπτυξη αυτοανοσίας. Ωστόσο, πολύ λίγα είναι γνωστά για τις γενετικές ιδιότητες και τη λειτουργία των κυττάρων ThGM, καθιστώντας δύσκολη την κατανόηση του ρόλου τους στη σκλήρυνση κατά πλάκας. Η ομάδα έχει πλέον αποκαλύψει βασικά χαρακτηριστικά καθορισμού αυτών των κυττάρων και πώς συμπεριφέρονται σε ένα ζωικό μοντέλο σκλήρυνσης κατά πλάκας, ανοίγοντας το δρόμο για μελλοντικές μελέτες και πιθανές θεραπείες. Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο Science Immunology. Οι ερευνητές προσπάθησαν πρώτα να χαρακτηρίσουν τα κύτταρα ThGM σε υγιή ανθρώπινα άτομα και σε ζωικό μοντέλο σκλήρυνσης κατά πλάκας. Χρησιμοποιώντας διάφορες γενετικές και βιοχημικές τεχνικές, διαπίστωσαν ότι τα κύτταρα ThGM ήταν άφθονα, αλλά ενδιαφέρον, δεν διέθεταν τους χαρακτηριστικούς δείκτες άλλων πληθυσμών Τ-κυττάρων.

“Διαπιστώσαμε ότι τα κύτταρα ThGM έχουν ξεχωριστό γενετικό προφίλ σε σύγκριση με άλλα υποσύνολα Τ κυττάρων”, λέει ο ανώτερος συγγραφέας Abdolmohamad Rostami, MD, Ph.D., καθηγητής και πρόεδρος του τμήματος Νευρολογίας στο Ιατρικό Κολέγιο Sidney Kimmel – Thomas Jefferson Πανεπιστήμιο και Vickie and Jack Farber Institute for Neuroscience – Jefferson Health. “Φαίνεται ότι τα κελιά ThGM προέρχονται από μια ξεχωριστή γενεαλογία ή προέλευση, και ως εκ τούτου καταφέραμε να καθορίσουμε ένα σύνολο κριτηρίων για τον προσδιορισμό αυτών των κελιών.”

Οι ερευνητές διαπίστωσαν επίσης ότι σε ένα μοντέλο ποντικού για σκλήρυνση κατά πλάκας υπάρχει αυξημένος αριθμός κυττάρων ThGM στο νευρικό σύστημα, παρόμοιο με τα ευρήματα σε ανθρώπινες ασθένειες. Διαπίστωσαν επίσης ότι τα κύτταρα ThGM προκάλεσαν ενδοφαλομυελίτιδα ή φλεγμονή του εγκεφάλου και του νωτιαίου μυελού, ένα σημάδι ανάπτυξης ασθένειας σε αυτό το μοντέλο σκλήρυνσης κατά πλάκας, προσφέροντας περαιτέρω στοιχεία ότι τα κύτταρα ThGM συμβάλλουν στην αυτοανοσία.

Η ομάδα εργάζεται τώρα για τον περαιτέρω χαρακτηρισμό των κυττάρων ThGM στους ανθρώπους. “Τα ευρήματά μας έχουν ήδη δώσει σημαντικές ενδείξεις για το ποιοι γενετικοί δείκτες και χημικά χαρακτηριστικά καθιστούν αυτό το υποσύνολο των Τ κυττάρων μοναδικό”, εξηγεί ο Δρ Rostami. “Αυτό θα μπορούσε να μας επιτρέψει να αναπτύξουμε θεραπείες που στοχεύουν επιλεκτικά αυτόν τον πληθυσμό Τ κυττάρων, αφήνοντας ανέπαφα άλλα Τ κύτταρα και αποφεύγοντας την εκτεταμένη ανοσοκαταστολή.” “Αυτή η μελέτη κατέστη δυνατή από μια ταλαντούχα ομάδα επιστημόνων, ειδικά τον Javad Rasouli, έναν μεταδιδακτορικό συνεργάτη στο εργαστήριο και τον Bogoljub Ciric, αναπληρωτή καθηγητή νευρολογίας εδώ στο Jefferson”, λέει ο Δρ Rostami.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Διαβάστε Eπίσης:

Μελέτη εξηγεί τη διαδικασία που επιδεινώνει τη σκλήρυνση κατά πλάκας

Σκλήρυνση κατά πλάκας συμπτώματα: ο ρόλος των βακτηρίων του εντέρου στην επιδείνωση

Το πρώτο θεραπευτικό εμβόλιο για την πολλαπλή σκλήρυνση έχει ελληνική υπογραφή

Οι 2 αιτίες που εχουν "γονατίσει" το σύστημα υγείας στη Θεσσαλονίκη

Το άριστο της επιβίωσης του ιού είναι η θερμοκρασία περίπου 9 – 10 βαθμούς Κελσίου και σήμερα στη Θεσσαλονίκη έχουμε περίπου 10 βαθμούς το μέγιστο, άρα έχουμε άριστη θερμοκρασία μετάδοσης του ιού

Νέα ανοσοθεραπεία δίνει υπόσχεση κατά του σπάνιου παιδικού καρκίνου

Μια νέα θεραπεία CAR Τ-κυττάρων που αναπτύχθηκε από ερευνητές στο UCL και σχεδιάστηκε για να στοχεύει καρκινικούς όγκους, έδειξε πολλά υποσχόμενα πρώτα αποτελέσματα σε παιδιά με νευροβλάστωμα, μια σπάνια μορφή καρκίνου της παιδικής ηλικίας.

Τα μονοκλωνικά αντισώματα "ασπίδα" προστασίας κατά του κορωνοϊού

Τα μονοκλωνικά αντισώματα είναι σε θέση να συμπληρώνουν τα εμβόλια προσφέροντας ταχεία προστασία έναντι της μόλυνσης. Όταν χορηγούνται σε ένα άτομο, παρέχουν άμεση προστασία για εβδομάδες έως μήνες

Πώς συνδέεται η εμμηνόπαυση με την κατάθλιψη σύμφωνα με έρευνες

Αλλά πολλές φορές ακόμα η ψυχοθεραπευτική αντιμετώπιση του προβλήματος είναι αρκετή για να βελτιώσει τη διάθεση και μια ορμονική θεραπεία μπορεί επίσης να έχει άμεση επίδραση στα καταθλιπτικά συμπτώματα που εμφανίζονται κατά τη διάρκεια των μεταβάσεων της εμμηνόπαυσης.