Επιστημονικά Νέα

Οι νάρκισσοι άνδρες καταστρέφουν και την υγεία τους

Οι νάρκισσοι άνδρες καταστρέφουν και την υγεία τους

 

 

Έως τώρα γνωρίζαμε ότι οι νάρκισσοι άνδρες καταστρέφουν τις σχέσεις τους, όμως μία αμερικανική μελέτη έρχεται να μας ενημερώσει ότι ο ναρκισσισμός είναι επιβλαβής και για την υγεία τους.

Πιο συγκεκριμένα ερευνητές των πανεπιστημίων του Μίσιγκαν και της Βιρτζίνια, οι οποίοι εξέτασαν τις επιπτώσεις του ναρκισσισμού στον ανθρώπινο οργανισμό, διαπίστωσαν ότι οι άνδρες που επιδεικνύουν αρνητικές ναρκισσιστικές τάσεις εμφανίζουν υψηλά επίπεδα της ορμόνης του στρες κορτιζόλης με αποτέλεσμα να αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων.

Αντιθέτως οι γυναίκες δεν παρουσιάζουν αντίστοιχα προβλήματα. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι επιστήμονες κατέγραψαν τα επίπεδα κορτιζόλης 106 εθελοντών (79 γυναικών και 27 ανδρών) ενώ τους υπέβαλλαν σε ένα ερωτηματολόγιο που «μετρούσε» τις ναρκισσιστικές τάσεις τους.

Το ερωτηματολόγιο αυτό, το οποίο είναι γνωστό ως «Narcissistic Personality Inventory», ελέγχει πέντε ναρκισσιστικά χαρακτηριστικά. Κάποια από αυτά, όπως η υπεραυξημένη αυτοεκτίμηση, οι ηγετικές τάσεις και η αυτάρκεια, κρίνονται ως σχετικά θετικά.

Η τάση, όμως κάποιου να θεωρεί ότι δικαιωματικά του ανήκουν τα πάντα και η τάση να εκμεταλλεύεται τους άλλους θεωρούνται αρνητικά. Στους άνδρες λοιπόν, όπως περιγράφουν οι επιστήμονες στη μελέτη τους, οι οποίοι χαρακτηρίζονταν από έντονες ναρκισσιστικές τάσεις, και ιδιαίτερα από τις δυο «αρνητικές» που προαναφέραμε, τα επίπεδα της κορτιζόλης ήταν κατά 2,5 φορές πιο αυξημένα από το φυσιολογικό.

Αντιθέτως στις γυναίκες, ακόμη και όταν επεδείκνυαν έντονο ναρκισσισμό, η αύξηση της κορτιζόλης ήταν μηδαμινή. Ο κίνδυνος λοιπόν που αντιμετωπίζει αυτή η κατηγορία ανδρών, σύμφωνα με τους ειδικούς είναι ιδιαίτερα αυξημένος γιατί κάποιος που παραδέχεται ότι πιέζεται θα αναζητήσει βοήθεια, αυτοί όμως οι άνδρες δεν θα το κάνουν, ακόμη και όταν τη χρειάζονται.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Διαβάστε Eπίσης:

Ανακάλυψη επιστημόνων για την κατάργηση των εθισμών

Οδηγός συμπτωμάτων για κορωνοϊό, κρυολόγημα και γρίπη

Πόσο αποτελεσματικές είναι οι μάσκες κατά του κορωνοϊού;

Η μάσκα και η τήρηση αποστάσεων δεν πρέπει να μας παρασύρουν σε μία ψευδή αίσθηση ασφάλειας, ιδίως εν όψει του χειμώνα και δη σε χώρους χωρίς επαρκή αερισμό, υπογραμμίζει διεθνής επιστημονική ομάδα από το πεδίο της ρευστοδυναμικής

AstraZeneca: Τρίτη φάση της δοκιμής του εμβολίου για τον κορωνοϊό, σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης

Πάντως, σύμφωνα με το Reuters, οι αρμόδιες Αρχές της Βραζιλίας ανακοίνωσαν πως οι δοκιμές που κάνει το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και η εταιρεία AstraZeneca θα συνεχιστούν κανονικά.

Θεραπευτική πρόοδος για σπάνια νευροεκφυλιστική διαταραχή

Οι ερευνητές της κλινικής Mayo, μαζί με εθνικούς και παγκόσμιους συνεργάτες, έχουν αναπτύξει μια πιθανή δοκιμή για τη νόσο Machado-Joseph ή τη σπινθηροεγκελαλική αταξία τύπου 3 (SCA3) - μια ασθένεια που δεν έχει καμία θεραπεία