Επιστημονικά Νέα

Μεγάλο το ποσοστό θνησιμότητας στα βρέφη

Μεγάλο το ποσοστό θνησιμότητας στα βρέφη

To 40% των θανάτων παιδιών έως 5 ετών, αφορά νεογέννητα και μωρά, τα οποία χάνουν τη ζωή τους εντός 28 ημερών από την γέννησή τους. Το μεγάλο αυτό ποσοστό θνησιμότητας στα βρέφη παρατηρείται στις αναπτυσσόμενες χώρες (δηλαδή του τρίτου κόσμου όπως τις ξέραμε παλιότερα) όπου μητέρες και μωρά δεν έχουν την απαραίτητη ιατρική φροντίδα και περίθαλψη.

Σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία που παρουσίασαν ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας και η UNICEF, το 40% των θανάτων παιδιών έως 5 ετών, αφορά νεογέννητα και βρέφη. Οι θάνατοι σημειώνονται κατά 75% την πρώτη εβδομάδα μετά από την γέννησή τους. Επίσης, το 25%-45% των θανάτων σημειώνεται κατά το πρώτο 24ωρο της ζωής τους.

Οι κύριες αιτίες των θανάτων νεογέννητων είναι η προωρότητα και το χαμηλό βάρος γέννησης, οι λοιμώξεις, η ασφυξία (έλλειψη οξυγόνου κατά τη γέννηση) και ο τραυματισμός κατά τον τοκετό. Οι αιτίες αυτές αντιπροσωπεύουν περίπου το 80% των θανάτων σε αυτήν την ηλικιακή ομάδα. Επικίνδυνη είναι και η ομάδα των βρεφών που γεννιούνται με τον ιό HIV, τον οποίο αποκτούν από την «θετική» μητέρα τους.

Τα 2/3 των θανάτων νεογέννητων βρεφών θα μπορούσε να αποφευχθεί, αν υπήρχαν αποτελεσματικά μέτρα υγείας κατά τη γέννηση και κατά τη διάρκεια της πρώτης εβδομάδας της ζωής του μωρού. Οι περισσότερες γυναίκες στις αναπτυσσόμενες χώρες γεννούν στο σπίτι, αλλά μόνο το 13% των γυναικών αυτών λαμβάνουν μεταγεννητική φροντίδα κατά τις πρώτες 24 ώρες.

Επίσης, πολλές μητέρες που γεννούν σε νοσοκομεία και κλινικές δεν μπορούν να επιστρέψουν εκεί για φροντίδα μετά τον τοκετό, λόγω των οικονομικών, κοινωνικών ή άλλων εμποδίων. Κι όλα αυτά, ενώ οι πρώτες ημέρες της ζωής είναι οι πιο κρίσιμες για τα νεογέννητα.

Ο ΠΟΥ συμβουλεύει πως οι μητέρες πρέπει να λαμβάνουν φροντίδα στη διάρκεια της κύησης και εν συνεχεία μητέρες και βρέφη πρέπει να έχουν ιατρική παρακολούθηση τουλάχιστον κατά την πρώτη εβδομάδα μετά τον τοκετό.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Η νόσος Αλτσχάιμερ και η κακή ποιότητα ύπνου συνδέονται με μείωση γνωστικών λειτουργιών

Τα έντομα αποτελούν τροφές με πλούσια οφέλη υγείας

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Το νοσηλευτικό προσωπικό σκέφτεται την αυτοκτονία περισσότερο από άλλες ομάδες εργαζομένων

Mayo Clinic: Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι αυτή η έρευνα διεξήχθη, αρχής γενομένης στα τέλη του 2017, με τη συλλογή δεδομένων να πραγματοποιείται το 2018, προτού οποιοσδήποτε από συμμετέχοντες νοσηλευτές και νοσηλεύτριες έρθει αντιμέτωπος/η με τις επιπτώσεις της πανδημίας COVID-19. 

Ένας ανεμβολίαστος έχει κίνδυνο 50% να μολυνθεί για δεύτερη φορά κατά μέσο όρο 16 έως 17 μήνες μετά την πρώτη λοίμωξη λένε Αμερικανοί επιστήμονες

Το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νόσων (CDC) των ΗΠΑ ορίζει ως επαναλοίμωξη μια επιβεβαιωμένη με τεστ λοίμωξη Covid-19 που συμβαίνει στον ίδιο άνθρωπο 90 μέρες ή περισσότερες μετά από μια προηγούμενη μόλυνση επιβεβαιωμένη επίσης με τεστ.

Το πόσες ώρες κοιμάστε σχετίζεται με τη γνωστική παρακμή

Άνοια Ύπνος: "Αυτό που προκαλεί ιδιαίτερο ενδιαφέρον στη μελέτη είναι το γεγονός ότι όχι μόνον ο ανεπαρκής χρόνος ύπνου, αλλά και οι μεγάλες ποσότητες ύπνου σχετίζονται με μεγαλύτερη γνωστική παρακμή", δήλωσε ο συγγραφέας David Holtzman, MD, καθηγητής νευρολογίας. 

Οι Ω-3 τροφές μπορούν να αναστρέψουν τις μνημονικές βλάβες που προκαλεί η υπερεπεξεργασμένη διατροφή

Ωμέγα 3 τρόφιμα: "Έχοντας αυτό υπόψη, ίσως μπορούμε να περιορίσουμε τα επεξεργασμένα τρόφιμα στη διατροφή μας και να αυξήσουμε την κατανάλωση τροφών που είναι πλούσιες σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα DHA για να αποτρέψουμε ή να επιβραδύνουμε αυτήν την εξέλιξη", επισημαίνει η ανώτερη συγγραφέας της μελέτης, Ruth Barrientos, ερευνήτρια στο Ινστιτούτο του Ohio State University for Behavioral Medicine Research και αναπληρώτρια καθηγήτρια Ψυχιατρικής και Συμπεριφορικής Υγείας.