Επιστημονικά Νέα

Μαύρη τρύπα: 19 τηλεσκόπια προσπαθούν να συλλέξουν δεδομένα για διάσημη μαύρη τρύπα [pic,vid]

Μαύρη τρύπα: 19 τηλεσκόπια προσπαθούν να συλλέξουν δεδομένα για διάσημη μαύρη τρύπα [pic,vid]

Μαύρη τρύπα: Διεθνής ερευνητική ομάδα έστρεψε 19 διαστημικά και ισχυρά επίγεια τηλεσκόπια στη συγκεκριμένη μαύρη τρύπα για να συλλέξει όσο το δυνατόν περισσότερα δεδομένα.

Τον Απρίλιο του 2019 δόθηκε στη δημοσιότητα η πρώτη φωτογραφία μιας μαύρης τρύπας, η οποία ήταν προϊόν απευθείας παρατήρησης και λήψης εικόνων. Το επίτευγμα χαιρετίστηκε από τους πάντες και όσοι συμμετείχαν σε αυτή την προσπάθεια κέρδισαν φήμη, πολλά βραβεία και φυσικά το σεβασμό όλων.

Η επιστημονική κοινότητα επέστρεψε σε αυτή την κολοσσιαία μαύρη τρύπα, που βρίσκεται στο γαλαξία M87 σε απόσταση 55 εκατ. ετών φωτός από τη Γη και υπολογίζεται ότι έχει μάζα 6,5 δισ. φορές μεγαλύτερη από αυτή του Ήλιου.

Διεθνής ερευνητική ομάδα έστρεψε 19 διαστημικά και ισχυρά επίγεια τηλεσκόπια στη συγκεκριμένη μαύρη τρύπα για να συλλέξει όσο το δυνατόν περισσότερα δεδομένα. Είναι η πρώτη φορά που γίνεται μια τέτοιας έκτασης συντονισμένη προσπάθεια παρατήρησης μιας μαύρης τρύπας με τόσα πολλά τηλεσκόπια να παίρνουν ταυτόχρονα μέρος σε αυτή.

Στόχος των ερευνητών είναι να συλλέξουν νέα στοιχεία γι’ αυτή τη μαύρη τρύπα, το περιβάλλον στο οποίο βρίσκεται και το πώς η ίδια δρα. Παράλληλα οι ερευνητές ευελπιστούν ότι με τα δεδομένα που θα συλλέξουν θα συμβάλουν στο να ελεγχθεί εκ νέου και με πιο αποτελεσματικό τρόπο η Θεωρία της Σχετικότητας.

«Γνωρίζαμε ότι η πρώτη απευθείας εικόνα μιας μαύρης τρύπας θα ήταν μια πρωτοποριακή εξέλιξη. Όμως για να μπορέσουμε να εξάγουμε όλα τα χρήσιμα συμπεράσματα από αυτή την εκπληκτική εικόνα πρέπει να γνωρίζουμε ό, τι περισσότερο μπορούμε να μάθουμε για τη συμπεριφορά της μαύρης τρύπας την στιγμή που έγινε η καταγραφή αυτής της πρώτης εικόνας. Για να συμβεί αυτό πρέπει να κάνουμε παρατηρήσεις σε ολόκληρο το ηλεκτρομαγνητικό φάσμα» αναφέρει ο Καζουχίρο Χάντα, του Εθνικού Αστρονομικού Αστεροσκοπείου της Ιαπωνίας, εκ των επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας.

 

Αυτή είναι η περίφημη πρώτη φωτογραφία μιας μαύρης τρύπας και σε αυτή την μαύρη τρύπα έστρεψε και πάλι την προσοχή της η επιστημονική κοινότητα για νέες παρατηρήσεις

 

Κάθε τηλεσκόπιο έκανε παρατηρήσεις σε διαφορετικό μήκος κύματος του φωτός. Τα δεδομένα και η συμπεριφορά της μαύρης τρύπας διαφέρουν από το ένα μήκος κύματος στο άλλο. Η αξιολόγηση και σύνθεση αυτών των δεδομένων θα δημιουργήσει μια ολοκληρωμένη εικόνα για τη συγκεκριμένη μαύρη τρύπα ρίχνοντας παράλληλα νέο φως γενικότερα για το μυστηριώδη κόσμο τους.

Δείτε το βίντεο:

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Διαβάστε Eπίσης:

H Νόρα αλ-Ματρουσί είναι η πρώτη γυναίκα αραβικής καταγωγής που θα εκπαιδευθεί για αστροναύτης

Η Μυστηριώδης Ζωή των Ωκεανών

Ο Έλον Μασκ θα κατασκευάσει την «Αστροβάση» του στο Τέξας

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Οι πυρηνικές αντιδράσεις συνεχίζονται στα λιωμένα πυρηνικά καύσιμα του Τσερνόμπιλ

Τσερνόμπιλ: Όταν ο αντιδραστήρας 4 του Τσερνόμπιλ εξερράγη πριν από 35 χρόνια, τα πυρηνικά καύσιμα έλιωσαν, διαπέρασαν τον ατσάλινο πυθμένα και χύθηκαν στα τσιμεντένια υπόγεια του εργοστασίου, όπου σχημάτισαν ένα ασυνήθιστο αμάλγαμα μαζί με τις λιωμένες ράβδους ελέγχου και την άμμο που χύθηκε στο σημείο για να σβήσει την πυρκαγιά. Η στερεοποιημένη «λάβα» είναι γνωστή ως κόριο, ένα υλικό που μοιάζει με τσιμέντο αλλά είναι άκρως ραδιενεργό και εκπέμπει επικίνδυνα νετρόνια από τη διάσπαση ισοτόπων ουρανίου.

Ο εντυπωσιακός πυρήνας του Κρόνου αποκαλύπτεται

Κρόνος: Δεν είχαμε μέχρι σήμερα πολλά στοιχεία για τον πυρήνα του Κρόνου. Επιστήμονες του Τεχνολογικού Ινστιτούτου της Καλιφόρνιας (Caltech) κατάφεραν μέσω της μελέτης των δακτυλίων του Κρόνου να κάνουν μια σειρά από διαπιστώσεις για τον πυρήνα του. Όπως οι σεισμοί βοηθούν τους γεωλόγους να κάνουν διαπιστώσεις για το τι βρίσκεται στο εσωτερικό της Γης και πώς λειτουργούν οι μηχανισμοί της έτσι και η μελέτη των δακτυλίων, η κίνηση τους, τα φαινόμενα τους και η αλληλεπίδραση τους με τον πλανήτη τους αποκαλύπτει σημαντικά στοιχεία γι’ αυτόν.

Δεν υπάρχουν στοιχεία που να συνδέουν το εμβόλιο covid-19 με τη γονιμότητα της γυναίκας

Τα ευρήματα δεν θα καθορίσουν εάν υπάρχει σχέση μεταξύ των εμβολίων COVID-19 και των εμμηνορροϊκών αλλαγών, αλλά θα μπορούσαν να βοηθήσουν στη δημιουργία της βάσης για περαιτέρω έρευνα, δήλωσε η Katharine Lee, μία από τους ερευνητές, που εδρεύει στο Πανεπιστήμιο της Ουάσινγκτον στο St. Louis.

Νανοσωματίδια θα μπορούσαν να αποτελέσουν τη βάση μιας νέας θεραπείας covid-19 σύμφωνα με έρευνα

Στη συνέχεια, οι ερευνητές ένεσαν τα νανοσωματιδια που είναι ικανά να δεσμεύονται με την πρωτεΐνη των ακίδων είτε ξεχωριστά είτε σε συνδυασμό των δύο σε ποντίκια που αργότερα μολύνθηκαν με μια παραλλαγή του SARS-CoV-2. Διαπίστωσαν ότι αυτό το "κοκτέιλ" νανοσωματιδίων μείωσε τα ιικά φορτία σε ποντίκια με τον ιό SARS-CoV-2.

Περισσότερο διοξείδιο του άνθρακα απ’ όσο απορροφά εκπέμπει την τελευταία 10ετία η Αμαζονία της Βραζιλίας

Κλιματική αλλαγή: Η μελέτη προβάλλει την παραγνωρισμένη, αλλά σημαντική, ευθύνη της φθοράς του δάσους. Αντίθετα με την αποψίλωση που ορίζει την καταστροφή της δασικής έκτασης, οι φθορές περιλαμβάνουν ό, τι μπορεί να υποστεί βλάβη χωρίς να καταστραφεί τελείως: ευάλωτα δένδρα στις παρυφές αποψιλωμένων εκτάσεων, επιλεκτική υλοτομία, μικρές πυρκαγιές, θνητότητα των δένδρων που συνδέεται με την ξηρασία.

Πρωτεΐνη που εκκρίνεται από το στομάχι συμβάλλει στην παχυσαρκία

Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι μια πρωτεΐνη που εκκρίνεται από το στομάχι παίζει σημαντικό ρόλο στην πρόοδο της παχυσαρκίας, ανεξάρτητα από τις θερμίδες που λαμβάνουμε. Η σχετική μελέτη δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Scientific Reports.

Μακροχρόνιες δίαιτες αποτοξίνωσης μπορεί να οδηγήσουν σε επικίνδυνες παρενέργειες

Παρά τους πολυάριθμους ισχυρισμούς για βελτιωμένη υγεία από τους δημιουργούς και τους υποστηρικτές της δίαιτας αποτοξίνωσης, τα περισσότερα προγράμματα αποτοξίνωσης δεν έχουν κλινικά στοιχεία που να υποστηρίζουν την αποτελεσματικότητα ή την ασφάλειά τους.

Πείραμα εξόρυξης μετάλλων από το βυθό ναυάγησε στον Ειρηνικό

Ειρηνικός: Το γιγάντιο μηχάνημα ήταν σχεδιασμένο να συλλέγει τους μεταλλικούς κονδύλους που βρίσκονται διάσπαρτοι σε μεγάλο μέρος του ωκεάνιου πυθμένα και θα μπορούσαν στο μέλλον να αποτελέσουν σημαντική πηγή φυσικών πόρων.