Επιστημονικά Νέα

Λύσσα και 3 δράσεις εξάλειψης

Λύσσα και 3 δράσεις εξάλειψης

Ένα νέο πλαίσιο δράσεων ανακοίνωσε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, προκειμένου να εξαλείψει η λύσσα παγκοσμίως και να σωθούν δεκάδες χιλιάδες ζωές. Ο ΠΟΥ σε συνεργασία με τη Παγκόσμια Οργάνωση για την Υγεία των Ζώων (Π.Ο.Υ.Ζ.), τον Οργανισμό Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών και την Παγκόσμια Συμμαχία για την καταπολέμηση της λύσσας στοχεύουν στη πλήρη και παγκόσμια εξάλειψη της λύσσας.

Το πλαίσιο προβλέπει 3 βασικές δράσεις που θα καταστήσουν τα ανθρώπινα αντισώματα και εμβόλια σε προσιτές τιμές, εξασφαλίζοντας πως οι άνθρωποι που έχουν δαγκωθεί θα λάβουν άμεση θεραπεία και ότι θα γίνουν μαζικοί εμβολιασμοί σκυλιών για την αντιμετώπιση της νόσου στην πηγή της. «Η λύσσα μπορεί να προληφθεί κατά 100% μέσω εμβολιασμού και έγκαιρης ανοσοποίησης μετά από την έκθεση, αλλά η πρόσβαση σε θεραπεία μετά το δάγκωμα είναι ακριβή και δεν είναι προσιτή σε πολλές ασιατικές και αφρικανικές χώρες. Αν ακολουθήσουμε αυτή την πιο ολοκληρωμένη προσέγγιση, μπορούμε να κάνουμε τη λύσσα παρελθόν» λέει η γενική διευθύντρια του Π.Ο.Υ. Δρ. Μάργκαρετ Τσαν.

Δράση Νο1: Εξάλειψη στην Ασία και την Αφρική

Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι πεθαίνουν από λύσσα κάθε χρόνο και, σε παγκόσμιο επίπεδο, 4 στα 10 άτομα που δαγκώνονται από ύποπτα λυσσασμένα σκυλιά είναι παιδιά ηλικίας κάτω των 15 ετών. Ένα άτομο πεθαίνει κάθε 10 λεπτά, με το μεγαλύτερο βάρος να πέφτει στην Ασία και την Αφρική.

Το κόστος των ανθρώπινων εμβολίων για την προστασία από τη λύσσα είναι εξαιρετικά υψηλό. Και η θεραπεία για τους ανθρώπους που έχουν δαγκωθεί μπορεί να κοστίσει $ 40-50, που αντιπροσωπεύει τον μισθό 40 ημερών σε ορισμένες από τις χώρες που πλήττονται. Αναγνωρίζοντας ότι ο εμβολιασμός των ανθρώπων δεν είναι πάντα προσιτός, το νέο πλαίσιο δίνει έμφαση στην πρόληψη μέσω εμβολιασμού των σκύλων – των οποίων τα τσιμπήματα προκαλούν το 99% όλων των περιπτώσεων λύσσας στον άνθρωπο. Ένα εμβόλιο για σκύλους κοστίζει λιγότερο από $ 1.

«Εμβολιάζοντας το 70% των σκύλων τακτικά, σε περιοχές όπου η λύσσα είναι παρούσα μπορεί να μειώσει τα ανθρώπινα κρούσματα στο μηδέν. Η εξάλειψη της λύσσας των σκύλων μέσω του εμβολιασμού είναι η πιο οικονομικά αποδοτική και μόνη μακροπρόθεσμη λύση», δηλώνει ο Γενικός Διευθυντής του Π.Ο.Υ.Ζ. Δρ. Μπέρναρντ Βαλάτ. «Οι Ανθρώπινοι θάνατοι μπορούν να αποφευχθούν όταν ο μαζικός εμβολιασμός σκύλων συνδυάζεται με την υπεύθυνη ιδιοκτησία κατοικίδιων ζώων και τη διαχείριση των αδέσποτων σκύλων».

Δράση Νο2: Μείωση κόστους ανθρώπινου εμβολίου

Ενώ ο εμβολιασμός σκύλων θα είναι καθοριστικής σημασίας για τη νέα προσέγγιση, η εξάλειψη της λύσσας δεν θα ήταν δυνατή χωρίς τη διαθεσιμότητα ανθρώπινων εμβολίων. Επί του παρόντος, περίπου το 80% των ατόμων που εκτίθενται στη λύσσα ζουν σε φτωχές, αγροτικές περιοχές της Αφρικής και της Ασίας που δεν έχουν πρόσβαση σε έγκαιρη αγωγή. Φέρνοντας τη θεραπεία πιο κοντά στα θύματα και παρέχοντας ευρύτερη πρόσβαση σε οικονομικά προσιτά εμβόλια η εξάλειψη της λύσσας θα είναι πιο εφικτός στόχος.

Δράση Νο3: Παγκόσμια εξάλειψη λύσσας

Στις 10 και 11 Δεκεμβρίου 2015, εμπειρογνώμονες, χορηγοί, κτηνίατροι και δημόσιοι υπάλληλοι υγείας θα εγκρίνουν ένα σχέδιο δράσης που αναμένεται να επιφέρει άμεση προφύλαξη από τη λύσσα, καθώς και ένα πλαίσιο για την κλιμάκωση του παρατεταμένου εμβολιασμού σκύλων. Αυτή η διεθνής διάσκεψη θα συζητήσει επίσης μια ώθηση για συντονισμένες δραστηριότητες που στοχεύουν σε συγκεκριμένες στρατηγικές ελέγχου.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

"Ακτίνα ελπίδας" Καρκίνος - Νέες εξελίξεις στην καταπολέμηση μιας σειράς καρκίνων

Εικονική τεχνολογία αιμοφόρων αγγείων βελτιώνει τη φροντίδα καρδιομυοπάθειας

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Τι πρέπει να γνωρίζουν οι γονείς για την περιτομή;

Περιτομή: Κατανοώντας την περιτομή και συμμετέχοντας ενεργά στην ανάρρωση του αγοριού σας, μπορείτε να διευκολύνετε την επούλωση, να παρέχετε άνεση και να εντοπίζετε έγκαιρα τυχόν πιθανά προβλήματα.

Καρκίνος του προστάτη - Τα βασικά που πρέπει να γνωρίζει κάθε άνδρας

Ενώ ο καρκίνος είναι κάτι που κανείς δεν θέλει να σκέφτεται, ο Humphreys δίνει τις εξής συμβουλές και ενθάρρυνση: "Είναι ένα σημαντικό κομμάτι της υγείας σας και μια ομάδα εξειδικευμένης ιατρικής φροντίδας μπορεί να σας καθοδηγήσει στις λύσεις που είναι πιο προσαρμοσμένες για εσάς, τις επιθυμίες σας και το σώμα σας".

Η διακοπή της ανοσοθεραπείας μετά από δύο χρόνια είναι λογική σε ασθενείς με προχωρημένο καρκίνο του πνεύμονα

«Αυτή η μελέτη παρέχει σημαντικά δεδομένα που ελπίζουμε ότι θα βοηθήσουν τους ασθενείς να αισθάνονται λιγότερο ανήσυχοι για τους πιθανούς κινδύνους από τη θεραπεία και να έχουν μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση εάν αποφασίσουν να διακόψουν τη θεραπεία μετά από δύο χρόνια».

Eπηρεάζει η έλλειψη βιταμίνης D την γονιμότητα;

Βιταμίνη D γονιμότητα: Η βιταμίνη D, γνωστή και ως βιταμίνη του ήλιου, όχι μόνο βοηθά στη βελτίωση της υγείας των οστών και αναπληρώνει την ανεπάρκεια ασβεστίου, αλλά βοηθά επίσης στη βελτίωση της αναπαραγωγικής υγείας των γυναικών.