Επιστημονικά Νέα

Λοιμώξεις: Νοσοκομειακές λοιμώξεις είναι συνδεδεμένες με Αλτσχάιμερ και με τη νόσο του Πάρκινσον

Λοιμώξεις: Νοσοκομειακές λοιμώξεις είναι συνδεδεμένες με Αλτσχάιμερ και με τη νόσο του Πάρκινσον

Λοιμώξεις: Βρέθηκε συσχέτιση για περιπτώσεις νόσου Alzheimer και Parkinson που διαγνώστηκαν πριν από την ηλικία των 60 ετών.

ADMAN

Οι νοσοκομειακές λοιμώξεις, ειδικά οι επαναλαμβανόμενες λοιμώξεις στην πρώιμη ζωή και στη μέση ηλικία, σχετίζονται με αυξημένους κινδύνους για τη νόσο Alzheimer (AD) και τη νόσο Parkinson (PD), σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο διαδίκτυο στις 15 Σεπτεμβρίου στο PLOS Medicine.

Νόσος Αλτσχάιμερ

Ο Jiangwei Sun, Ph.D., από το Ινστιτούτο Karolinska στη Στοκχόλμη, και οι συνεργάτες του εξέτασαν τη συσχέτιση μεταξύ του κινδύνου για τις τρεις πιο κοινές νευροεκφυλιστικές ασθένειες (AD, PD ή αμυοτροφική πλευρική σκλήρυνση [ALS]) και προηγούμενα επεισόδια ενδονοσοκομειακών ή εξωτερικών ασθενών. νοσοκομειακές λοιμώξεις (1970 έως 2016). Για κάθε περίπτωση (291.941 περιπτώσεις AD, 103.919 περιπτώσεις PD και 10.161 περιπτώσεις ALS), πέντε μάρτυρες που επιλέχθηκαν τυχαία από τον γενικό πληθυσμό αντιστοιχίστηκαν με βάση το φύλο και το έτος γέννησης.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι μια λοίμωξη που υποβλήθηκε σε θεραπεία σε νοσοκομείο πέντε ή περισσότερα χρόνια πριν, συσχετίστηκε με αυξημένο κίνδυνο για AD και PD. Τα αποτελέσματα ήταν παρόμοια σε βακτηριακές, ιογενείς και άλλες λοιμώξεις, καθώς και μεταξύ διαφορετικών σημείων μόλυνσης, συμπεριλαμβανομένων των λοιμώξεων του γαστρεντερικού και του ουρογεννητικού συστήματος. Ο μεγαλύτερος κίνδυνος για AD και PD παρατηρήθηκε για πολλαπλές λοιμώξεις πριν από την ηλικία των 40 ετών. Οι συσχετισμοί οδηγήθηκαν από AD και PD που διαγνώστηκαν πριν από την ηλικία των 60 ετών. Δεν παρατηρήθηκε συσχέτιση μεταξύ της νοσοκομειακής λοίμωξης και του κινδύνου για διάγνωση AD ή PD στην ηλικία ή μετά την ηλικία των 60 ετών.

Επίσης, δεν παρατηρήθηκε συσχέτιση μεταξύ λοίμωξης και ALS, ανεξάρτητα από την ηλικία κατά τη διάγνωση. «Αυτά τα ευρήματα υποδηλώνουν ότι τα μολυσματικά συμβάντα μπορεί να είναι ένα έναυσμα ή ενισχυτής μιας προϋπάρχουσας νόσου, οδηγώντας σε κλινική έναρξη νευροεκφυλιστικής νόσου σε σχετικά πρώιμη ηλικία», γράφουν οι συγγραφείς. «Ωστόσο, λόγω της παρατηρητικής φύσης της μελέτης, αυτά τα αποτελέσματα δεν αποδεικνύουν επίσημα μια αιτιολογική σύνδεση».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Νέος τρόπος μέτρησης της ντοπαμίνης και της σεροτονίνης

NHS: Έξυπνα γυαλιά για να έχουν οι νοσηλευτές περισσότερο χρόνο με τους ασθενείς

Η εξέταση των νευρώνων του εγκεφάλου αλλάζουν την οπτική για τις νευρολογικές ασθένειες

Νέο νανοσωματίδιο για τη θεραπεία του Πάρκινσον

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Οι άνθρωποι δεν εκτιμούν σωστά τα επίπεδα μέθης τους

Αλκοόλ μελέτη: Ένας στους τέσσερις Αυστραλούς αναφέρει ότι καταναλώνει περισσότερα από τέσσερα ποτά σε μία μόνο περίπτωση, τουλάχιστον κάθε μήνα, ποσοστό κατανάλωσης που συνδέεται άμεσα με οξείες βλάβες που σχετίζονται με το αλκοόλ. 

Μειώστε το άγχος σας καθώς μεγαλώνετε

Προσδόκιμο ζωής: Ο αριθμός των καθημερινών στρεσογόνων παραγόντων και η αντιδραστικότητα των ανθρώπων στους καθημερινούς στρεσογόνους παράγοντες μειώνεται καθώς γερνάμε, αναφέρει μια νέα μελέτη.

Ο εγκέφαλος των ενηλίκων περιέχει εκατομμύρια "σιωπηλές συνάψεις"

MIT: Νευροεπιστήμονες ανακάλυψαν ότι ο εγκέφαλος των ενηλίκων περιέχει εκατομμύρια "σιωπηλές συνάψεις"—ανώριμες συνδέσεις μεταξύ νευρώνων που παραμένουν ανενεργές μέχρι να στρατολογηθούν για να βοηθήσουν στο σχηματισμό νέων αναμνήσεων.

Ο τραυματισμός στη μήτρα αυξάνει τον κίνδυνο εγκεφαλικής παράλυσης

Έρευνα: Η παρακολούθηση παιδιών που εκτίθενται σε μητρικό τραυματισμό στη μήτρα μπορεί να συμβάλει στην έγκαιρη ανίχνευση δυσμενών νευροαναπτυξιακών εκβάσεων και επομένως στην παροχή της βέλτιστης διαχείρισης και της απαραίτητης υποστήριξης

Σε ορισμένες περιπτώσεις το έμβρυο βοηθά στην αποκατάσταση ενός σπασμένου αμνιακού σάκου

"Καταλήγουμε στο συμπέρασμα ότι το αμνίον έχει υψηλό δυναμικό αναγέννησης μέσω της μεσεγχυματικής μετατροπής (ΕΜΤ) των επιθηλιακών κυττάρων του αμνίου και ότι τα εμβρυϊκά μακροφάγα είναι σημαντικά στη διαμεσολάβηση αυτής της διαδικασίας αποκατάστασης τραυμάτων", υποστήριξε ο Kawamura και η ομάδα του Κιότο. Υποθέτουν ότι τα ευρήματα της μελέτης τους θα μπορούσαν ενδεχομένως να ενημερώσουν την έρευνα για θεραπείες για τις ρήξεις της μεμβράνης για την πρόληψη του πρόωρου τοκετού.

Νέα μέθοδος για τη διενέργεια υγρής βιοψίας για τον καρκίνο του ήπατος

Οι ερευνητές προτείνουν ότι χρειάζονται περισσότερες δοκιμές, αλλά είναι βέβαιοι ότι η νέα τους προσέγγιση θα αποδειχθεί ένα πολύτιμο νέο εργαλείο για χρήση στην ανίχνευση όγκων σε δυσπρόσιτα σημεία του σώματος.