Σεξουαλική Υγεία

Alzheimer’s: Πώς μπορεί να επηρεαστεί η οικειότητα και η σεξουαλική υγεία στο Αλτσχάιμερ

Alzheimer’s: Πώς μπορεί να επηρεαστεί η οικειότητα και η σεξουαλική υγεία στο Αλτσχάιμερ

Alzheimer's: Όταν ένα άτομο ζει με τη νόσο του Αλτσχάιμερ, η σεξουαλική του συμπεριφορά, οι ανάγκες και οι επιθυμίες του μπορεί να αλλάξουν.

Η νόσος του Αλτσχάιμερ είναι μια προοδευτική μορφή άνοιας. Η άνοια είναι ένας ευρύτερος όρος για καταστάσεις που επηρεάζουν αρνητικά τη μνήμη, τη σκέψη και τη συμπεριφορά. Η νόσος ξεκινά με ήπια απώλεια μνήμης και τελικά οδηγεί σε μείωση της ικανότητας ανεξάρτητης εργασίας και εκτέλεσης καθημερινών εργασιών. Όταν ένα άτομο ζει με τη νόσο του Αλτσχάιμερ, η σεξουαλική του συμπεριφορά, οι ανάγκες και οι επιθυμίες του μπορεί να αλλάξουν.

Η σεξουαλική σας ζωή μπορεί να έχει αλλάξει και μπορεί να χρειάζεστε συμβουλές για το πώς να το αντιμετωπίσετε, καθώς και πώς να νιώσετε καλύτερα. Το άτομο με Αλτσχάιμερ μπορεί να αγχωθεί από τις αλλαγές στη μνήμη και τις συμπεριφορές του. Ο φόβος, η ανησυχία, η κατάθλιψη, ο θυμός και η χαμηλή αυτοεκτίμηση (πόσο αρέσει στο άτομο ο εαυτός του) είναι κοινά. Το άτομο μπορεί να γίνει εξαρτημένο και να προσκολληθεί σε εσάς. Μπορεί να μην θυμάται τη ζωή σας μαζί και τα συναισθήματά σας ο ένας για τον άλλον. Το άτομο μπορεί ακόμη και να ερωτευτεί κάποιον άλλο.

Ο σύντροφος ή το άτομο με νόσο Αλτσχάιμερ μπορεί να χάσει το ενδιαφέρον του για σεξ. Αυτή η αλλαγή μπορεί να σας κάνει να νιώσετε μοναξιά ή απογοήτευση. Μπορεί να νιώσετε ότι:

  • Δεν είναι εντάξει να κάνεις σεξ με κάποιον που έχει Αλτσχάιμερ.
  • Το άτομο με Αλτσχάιμερ φαίνεται σαν ξένος.
  • Το άτομο με Αλτσχάιμερ φαίνεται να ξεχνά ότι ο σύντροφος είναι εκεί ή πώς να κάνει έρωτα.
  • Ένα άτομο με νόσο του Αλτσχάιμερ μπορεί να έχει παρενέργειες από φάρμακα που επηρεάζουν το σεξουαλικό του ενδιαφέρον. Μπορεί επίσης να έχει απώλεια μνήμης, αλλαγές στον εγκέφαλο ή κατάθλιψη που επηρεάζουν το ενδιαφέρον του για το σεξ.

 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Πώς θα βελτιώσετε τη σεξουαλική σας ζωή;

Οι 4 καλύτερες στάσεις για μια ευχάριστη σεξουαλική ζωή

Επαναλαμβανόμενες ουρολοιμώξεις στις γυναίκες πριν και μετά την εμμηνόπαυση

Covid: Πώς επηρεάζει τις σεξουαλικές και ουρολογικές λειτουργίες των ανδρών;

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Πόσο καλό κάνει η σεξουαλική επαφή στην υγεία των γυναικών;

Σεξ: Μελέτες έχουν δείξει ότι το σεξ είναι εξαιρετικά ωφέλιμο για την υγεία μας. Το σεξ ενεργοποιεί μια ποικιλία νευροδιαβιβαστών που επηρεάζουν όχι μόνο τον εγκέφαλό μας αλλά πολλά άλλα όργανα στο σώμα μας.

Πέντε χρόνια μετά, πώς το #MeToo συγκλόνισε τον κόσμο

Η οργάνωση Times Up, η οποία διεξάγει εκστρατείες για την κακοποίηση στην κινηματογραφική βιομηχανία, δημιουργεί μια επιτροπή εμπειρογνωμόνων για την εξέταση καταγγελιών, παρόμοια με τις αρχές προτύπων για τους γιατρούς, τους εκπαιδευτικούς και άλλους επαγγελματίες.

Σεξουαλική απόλαυση μετά τον τοκετό: Έχει σημασία ο τρόπος του τοκετού;

Συνδυασμοί βιολογικών, ψυχολογικών και κοινωνικών παραγόντων μπορούν να επηρεάσουν τον πόνο κατά τη διάρκεια του σεξ, ενώ υπάρχει και ένα διαπροσωπικό στοιχείο που πρέπει να έχουμε κατά νου, σημείωσε η Rosen.