Σεξουαλική Υγεία

Alzheimer’s: Πώς μπορεί να επηρεαστεί η οικειότητα και η σεξουαλική υγεία στο Αλτσχάιμερ

Alzheimer’s: Πώς μπορεί να επηρεαστεί η οικειότητα και η σεξουαλική υγεία στο Αλτσχάιμερ

Alzheimer's: Όταν ένα άτομο ζει με τη νόσο του Αλτσχάιμερ, η σεξουαλική του συμπεριφορά, οι ανάγκες και οι επιθυμίες του μπορεί να αλλάξουν.

Η νόσος του Αλτσχάιμερ είναι μια προοδευτική μορφή άνοιας. Η άνοια είναι ένας ευρύτερος όρος για καταστάσεις που επηρεάζουν αρνητικά τη μνήμη, τη σκέψη και τη συμπεριφορά. Η νόσος ξεκινά με ήπια απώλεια μνήμης και τελικά οδηγεί σε μείωση της ικανότητας ανεξάρτητης εργασίας και εκτέλεσης καθημερινών εργασιών. Όταν ένα άτομο ζει με τη νόσο του Αλτσχάιμερ, η σεξουαλική του συμπεριφορά, οι ανάγκες και οι επιθυμίες του μπορεί να αλλάξουν.

Η σεξουαλική σας ζωή μπορεί να έχει αλλάξει και μπορεί να χρειάζεστε συμβουλές για το πώς να το αντιμετωπίσετε, καθώς και πώς να νιώσετε καλύτερα. Το άτομο με Αλτσχάιμερ μπορεί να αγχωθεί από τις αλλαγές στη μνήμη και τις συμπεριφορές του. Ο φόβος, η ανησυχία, η κατάθλιψη, ο θυμός και η χαμηλή αυτοεκτίμηση (πόσο αρέσει στο άτομο ο εαυτός του) είναι κοινά. Το άτομο μπορεί να γίνει εξαρτημένο και να προσκολληθεί σε εσάς. Μπορεί να μην θυμάται τη ζωή σας μαζί και τα συναισθήματά σας ο ένας για τον άλλον. Το άτομο μπορεί ακόμη και να ερωτευτεί κάποιον άλλο.

Ο σύντροφος ή το άτομο με νόσο Αλτσχάιμερ μπορεί να χάσει το ενδιαφέρον του για σεξ. Αυτή η αλλαγή μπορεί να σας κάνει να νιώσετε μοναξιά ή απογοήτευση. Μπορεί να νιώσετε ότι:

  • Δεν είναι εντάξει να κάνεις σεξ με κάποιον που έχει Αλτσχάιμερ.
  • Το άτομο με Αλτσχάιμερ φαίνεται σαν ξένος.
  • Το άτομο με Αλτσχάιμερ φαίνεται να ξεχνά ότι ο σύντροφος είναι εκεί ή πώς να κάνει έρωτα.
  • Ένα άτομο με νόσο του Αλτσχάιμερ μπορεί να έχει παρενέργειες από φάρμακα που επηρεάζουν το σεξουαλικό του ενδιαφέρον. Μπορεί επίσης να έχει απώλεια μνήμης, αλλαγές στον εγκέφαλο ή κατάθλιψη που επηρεάζουν το ενδιαφέρον του για το σεξ.

 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Πώς θα βελτιώσετε τη σεξουαλική σας ζωή;

Οι 4 καλύτερες στάσεις για μια ευχάριστη σεξουαλική ζωή

Επαναλαμβανόμενες ουρολοιμώξεις στις γυναίκες πριν και μετά την εμμηνόπαυση

Covid: Πώς επηρεάζει τις σεξουαλικές και ουρολογικές λειτουργίες των ανδρών;

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Μιλήστε στο παιδί σας για την ασφαλή σεξουαλική επαφή

Σεξουαλική υγεία: Όλες οι μορφές σεξουαλικής επαφής ενέχουν κάποιους κινδύνους. Μπορείτε να μειώσετε τον κίνδυνο εμφάνισης σεξουαλικά μεταδιδόμενης λοίμωξης (ΣΜΝ) με ορισμένες προφυλάξεις και ασφαλείς συμπεριφορές.

Κάντε το σεξ πιο συναρπαστικό μετά τα 50

Σεξ άνω των 50: Εδώ είναι 7 πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να διατηρήσετε το σεξ συναρπαστικό και ικανοποιητικό για εσάς και τον σύντροφό σας.

Χαμηλή σεξουαλική ορμή & «διαταραγμένος» ύπνος συνέπειες της μακράς Covid

Long Covid: Όλα αυτά τα συμπτώματα μπορεί να είναι εξουθενωτικά και να επηρεάσουν την καθημερινότητά σας και μπορεί να χρειαστούν εβδομάδες ή μήνες ή μερικές φορές χρόνια για να ανακάμψετε.

Θα μπορούσε η αλλαγή του κολπικού μικροβιώματος να αντιμετωπίσει την κολπική ξηρότητα και το επώδυνο σεξ κατά την εμμηνόπαυση;

"Αυτή η μικρή μελέτη δείχνει ότι τόσο η συστηματική ορμονοθεραπεία όσο και η οσπεμιφαίνη βελτιώνουν τα σημάδια της αιδοιοκολπικής ατροφίας και προκαλούν ευνοϊκές αλλαγές στο κολπικό μικροβίωμα, με διαφορετικές επιδράσεις στη σύνθεση των κολπικών βακτηρίων.