Επιστημονικά Νέα

Κορωνοϊός: Oι επιπτώσεις της πανδημίας έχουν μεγαλύτερο αντίκτυπο στις έφηβες απ΄ότι στους εφήβους

Κορωνοϊός: Oι επιπτώσεις της πανδημίας έχουν μεγαλύτερο αντίκτυπο στις έφηβες απ΄ότι στους εφήβους

Κορωνοϊός: Σύμφωνα με τους ερευνητές, τα αποτελέσματα της μελέτης που δεικνύουν ότι οι έφηβες βιώνουν μεγαλύτερο αντίκτυπο στην ψυχική τους υγεία εξαιτίας των αλλαγών που έχει επιφέρει η Covid πανδημία παγκόσμια, θα πρέπει να ληφθούν σοβαρά υπόψη από τους γονείς, φροντιστές, αλλά και τους επαγγελματίες υγείας.

Η COVID πανδημία εξακολουθεί να αποτελεί σοβαρή απειλή για τη δημόσια υγεία σε όλο τον κόσμο και παρεμβάσεις όπως lockdowns, καραντίνες και μέτρα κοινωνικής αποστάσης έχουν αρνητικό αντίκτυπο στην ψυχική ευημερία των πληθυσμών. Η πανδημία έχει κλιμακώσει το βάρος της ψυχολογικής δυσφορίας, έχει εντείνει το άγχος και τα συμπτώματα κατάθλιψης μεταξύ των εφήβων.

Σε μια νέα έρευνα που βασίστηκε σε αυτοαναφορές 523 εφήβων – κοριτσιών και αγοριών – από την Ισλανδία, τα κορίτσια ανέφεραν πως η πανδημία του κορωνοϊού είχε μεγαλύτερο αρνητικό αντίκτυπο στην ευημερία και τη συμπεριφορά τους απ΄ότι τα αγόρια. Επιπλέον οι έφηβες που συμμετείχαν στη μελέτη ανέφεραν επίσης υψηλότερο επίπεδο καταθλιπτικών συμπτωμάτων.

Στη μελέτη JCPP Advances, τα υψηλότερα επίπεδα καταθλιπτικών συμπτώματων συνδέθηκαν με αυξημένη χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης μεταξύ των κοριτσιών και τη μειωμένη σύνδεση με τα μέλη της οικογένειας είτε μέσω τηλεφώνου είτε διαμέσου των μέσων κοινωνικής δικτύωσης. Όσον αφορά τους εφήβους, ο μειωμένος ύπνος και το πολύωρο διαδικτυακό παιχνίδι σχετίστηκε με υψηλότερα επίπεδα καταθλιπτικών συμπτωμάτων.

Άλλοι παράγοντες που φαίνεται να συμβάλλουν στην κακή ψυχική υγεία περιλάμβαναν τις ανησυχίες σχετικά με άλλους που προσβάλλονται από την COVID-19, τις αλλαγές στην καθημερινή και σχολική ρουτίνα των παιδιών, καθώς και την απουσία επαφής δια ζώσης με το φιλικό τους περιβάλλον.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, τα αποτελέσματα της μελέτης που δεικνύουν ότι οι έφηβες βιώνουν μεγαλύτερο αντίκτυπο στην ψυχική τους υγεία εξαιτίας των αλλαγών που έχει επιφέρει η Covid πανδημία παγκόσμια, θα πρέπει να ληφθούν σοβαρά υπόψη από τους γονείς, φροντιστές, αλλά και τους επαγγελματίες υγείας.

«Τα ευρήματα υποδηλώνουν ότι οι πάροχοι υγειονομικής περίθαλψης, οι δάσκαλοι και άλλοι επαγγελματίες ειδικοί πρέπει να παρακολουθούν προσεκτικά τα καταθλιπτικά συμπτώματα, καθώς και το υποκειμενικό αίσθημα ευημερίας των κοριτσιών στην εφηβεία τόσο κατά τη διάρκεια της COVID-19 πανδημίας, όσο και μετά», δήλωσε ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης Thorhildur Halldorsdottir, PhD, κλινικός ψυχολόγος και επίκουρος καθηγητής στο Τμήμα Ψχολογίας στο Πανεπιστήμιο του Ρέικιαβικ.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Γιατί οι εμβολιασμένοι πρέπει να φοράνε μάσκα

Σπάνια τα μακροχρόνια συμπτώματα Covid-19 στα παιδιά σύμφωνα με νέα μελέτη

ΕΚΠΑ: Η ανοσολογική απόκριση από τον εμβολιασμό έναντι του SARS-COV-2 διατηρείται τουλάχιστον για 3 μήνες μετά τον πλήρη εμβολιασμό με το εμβόλιο των Pfeizer/BioNTech

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Πώς οι αλλαγές στον τρόπο ζωής επηρεάζουν την αντίσταση στην ινσουλίνη;

Αντίσταση στην ινσουλίνη: Οι αλλαγές στον τρόπο ζωής, ιδιαίτερα η διατροφή, μπορεί να είναι εξαιρετικά αποτελεσματικές στην πρόληψη, τη θεραπεία και ακόμη και την αναστροφή του διαβήτη τύπου 2.

Μελέτη νευροαπεικόνισης αποκαλύπτει διαφορές που σχετίζονται με την κόπωση ανά ηλικία και φύλο

Μελέτη νευροαπεικόνισης: Για να μελετήσουν τη σχέση μεταξύ ηλικίας και κόπωσης, οι ερευνητές του Ιδρύματος Kessler πραγματοποίησαν μια νέα μελέτη χρησιμοποιώντας δεδομένα νευροαπεικόνισης και αυτοαναφοράς.

Παίζει ρόλο ο δείκτης μάζας σώματος για την ενέργειά μας;

ΔΜΣ: Παρόλο που οι πολύ αδύνατοι άνθρωποι είχαν χαμηλά επίπεδα δραστηριότητας, οι δείκτες υγείας της καρδιάς τους, συμπεριλαμβανομένης της χοληστερόλης και της αρτηριακής πίεσης, ήταν πολύ καλοί.

Πώς συνδέεται το σύνδρομο Prader-Willi με τις διαταραχές του ύπνου;

Σύνδρομο Prader-Willi: Προκαλείται από την απώλεια ή την εξασθένηση των πατρικών γονιδίων στο χρωμόσωμα 15 και χαρακτηρίζεται από πολλαπλές αναπτυξιακές, ενδοκρινικές (ορμονικές) και μεταβολικές βλάβες.

Νέος εβδομαδιαίος ενέσιμος παράγοντας μειώνει το σωματικό βάρος κατά 20% σε ασθενείς με παχυσαρκία

Συμπερασματικά, σε αυτή τη μελέτη 72 εβδομάδων με συμμετέχοντες με παχυσαρκία, 5 mg, 10 mg ή 15 mg ενέσιμης Τιρζεπατίδης μία φορά την εβδομάδα παρείχαν σημαντικές και παρατεταμένες μειώσεις στο σωματικό βάρος με ασφάλεια.

O ρόλος των μιτοχονδρίων στην αθηροσκλήρωση

Aθηροσκλήρωση: Επιστήμονες ανακάλυψαν μια εκπληκτική σχέση μεταξύ μιτοχονδρίων, φλεγμονής και DNMT3A και TET2 - δύο γονιδίων που φυσιολογικά βοηθούν στη ρύθμιση της ανάπτυξης των κυττάρων του αίματος, αλλά όταν μεταλλάσσονται, συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο αθηροσκλήρωσης.