Επιστημονικά Νέα

Κορωνοϊός: Oι επιπτώσεις της πανδημίας έχουν μεγαλύτερο αντίκτυπο στις έφηβες απ΄ότι στους εφήβους

Κορωνοϊός: Oι επιπτώσεις της πανδημίας έχουν μεγαλύτερο αντίκτυπο στις έφηβες απ΄ότι στους εφήβους

Κορωνοϊός: Σύμφωνα με τους ερευνητές, τα αποτελέσματα της μελέτης που δεικνύουν ότι οι έφηβες βιώνουν μεγαλύτερο αντίκτυπο στην ψυχική τους υγεία εξαιτίας των αλλαγών που έχει επιφέρει η Covid πανδημία παγκόσμια, θα πρέπει να ληφθούν σοβαρά υπόψη από τους γονείς, φροντιστές, αλλά και τους επαγγελματίες υγείας.

Η COVID πανδημία εξακολουθεί να αποτελεί σοβαρή απειλή για τη δημόσια υγεία σε όλο τον κόσμο και παρεμβάσεις όπως lockdowns, καραντίνες και μέτρα κοινωνικής αποστάσης έχουν αρνητικό αντίκτυπο στην ψυχική ευημερία των πληθυσμών. Η πανδημία έχει κλιμακώσει το βάρος της ψυχολογικής δυσφορίας, έχει εντείνει το άγχος και τα συμπτώματα κατάθλιψης μεταξύ των εφήβων.

Σε μια νέα έρευνα που βασίστηκε σε αυτοαναφορές 523 εφήβων – κοριτσιών και αγοριών – από την Ισλανδία, τα κορίτσια ανέφεραν πως η πανδημία του κορωνοϊού είχε μεγαλύτερο αρνητικό αντίκτυπο στην ευημερία και τη συμπεριφορά τους απ΄ότι τα αγόρια. Επιπλέον οι έφηβες που συμμετείχαν στη μελέτη ανέφεραν επίσης υψηλότερο επίπεδο καταθλιπτικών συμπτωμάτων.

Στη μελέτη JCPP Advances, τα υψηλότερα επίπεδα καταθλιπτικών συμπτώματων συνδέθηκαν με αυξημένη χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης μεταξύ των κοριτσιών και τη μειωμένη σύνδεση με τα μέλη της οικογένειας είτε μέσω τηλεφώνου είτε διαμέσου των μέσων κοινωνικής δικτύωσης. Όσον αφορά τους εφήβους, ο μειωμένος ύπνος και το πολύωρο διαδικτυακό παιχνίδι σχετίστηκε με υψηλότερα επίπεδα καταθλιπτικών συμπτωμάτων.

Άλλοι παράγοντες που φαίνεται να συμβάλλουν στην κακή ψυχική υγεία περιλάμβαναν τις ανησυχίες σχετικά με άλλους που προσβάλλονται από την COVID-19, τις αλλαγές στην καθημερινή και σχολική ρουτίνα των παιδιών, καθώς και την απουσία επαφής δια ζώσης με το φιλικό τους περιβάλλον.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, τα αποτελέσματα της μελέτης που δεικνύουν ότι οι έφηβες βιώνουν μεγαλύτερο αντίκτυπο στην ψυχική τους υγεία εξαιτίας των αλλαγών που έχει επιφέρει η Covid πανδημία παγκόσμια, θα πρέπει να ληφθούν σοβαρά υπόψη από τους γονείς, φροντιστές, αλλά και τους επαγγελματίες υγείας.

«Τα ευρήματα υποδηλώνουν ότι οι πάροχοι υγειονομικής περίθαλψης, οι δάσκαλοι και άλλοι επαγγελματίες ειδικοί πρέπει να παρακολουθούν προσεκτικά τα καταθλιπτικά συμπτώματα, καθώς και το υποκειμενικό αίσθημα ευημερίας των κοριτσιών στην εφηβεία τόσο κατά τη διάρκεια της COVID-19 πανδημίας, όσο και μετά», δήλωσε ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης Thorhildur Halldorsdottir, PhD, κλινικός ψυχολόγος και επίκουρος καθηγητής στο Τμήμα Ψχολογίας στο Πανεπιστήμιο του Ρέικιαβικ.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Γιατί οι εμβολιασμένοι πρέπει να φοράνε μάσκα

Σπάνια τα μακροχρόνια συμπτώματα Covid-19 στα παιδιά σύμφωνα με νέα μελέτη

ΕΚΠΑ: Η ανοσολογική απόκριση από τον εμβολιασμό έναντι του SARS-COV-2 διατηρείται τουλάχιστον για 3 μήνες μετά τον πλήρη εμβολιασμό με το εμβόλιο των Pfeizer/BioNTech

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Όταν ο τρόπος ζωής έχει ισχυρό αντίκτυπο στην αντίσταση στην ινσουλίνη και στην ανάπτυξη διαβήτη τύπου 2

Στη συνέχεια, οι ερευνητές σκοπεύουν να διερευνήσουν πώς οι αλλαγές στην καθημερινή δραστηριότητα και την καθιστική ζωή επηρεάζουν τους παράγοντες κινδύνου καρδιαγγειακών και μεταβολικών νοσημάτων και τον μεταβολισμό, συγκρίνοντας δύο ομάδες σε μια μελέτη παρέμβασης μεγαλύτερης διάρκειας.

Πώς να λαμβάνετε όλα τα αμινοξέα που χρειάζεται ο οργανισμός σας

Τούτου λεχθέντος, υπάρχουν ορισμένες έρευνες που συνιστούν ότι σε τέτοιες περιπτώσεις όμως ίσως να χρειάζεται η πρόσληψη περισσότερων γραμμαρίων πρωτεΐνης ημερησίως συγκριτικά με όσους τη λαμβάνουν από το κρέας.

Η θεραπεία με υπερβαρικό οξυγόνο αυξάνει την εγκεφαλική ροή αίματος και βελτιώνει τη γνωστική απόδοση σε ηλικιωμένους ενήλικες με προβλήματα μνήμης

«Χρειάζεται πολύ περισσότερη έρευνα», είπε, «προτού προταθεί η συγκεκριμένη θεραπεία σε άτομα με Αλτσχάιμερ ή άλλες μορφές άνοιας».

Μελετούν ξανά τις νυχτερίδες για να βρουν πιθανή σύνδεση με τον κορωνοϊό

Οκταμελής ομάδα του IPC συγκεντρώνει δείγματα από νυχτερίδες και καταγράφει τα είδη τους, το φύλο, την ηλικία και άλλες λεπτομέρειες για αυτές επί μία εβδομάδα. Αντίστοιχη έρευνα διεξάγεται και στις Φιλιππίνες

"Έκκληση για αντικειμενική, ανοιχτή και διαφανή επιστημονική συζήτηση σχετικά με την προέλευση του SARS-CoV-2" σε άρθρο του The Lancet

Μια έρευνα που διεξήχθη από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας για τον ιό έλαβε πολύ έλεγχο για τα μη καταληκτικά αποτελέσματα τον Μάρτιο και η Κίνα απέρριψε μια δεύτερη φάση έρευνας για την προέλευσή του.

O ρόλος του μικροβιώματος του εντέρου στην απώλεια βάρους σύμφωνα με έρευνα

"Τουλάχιστον, αυτή η εργασία μπορεί να οδηγήσει σε διαγνωστικά για τον εντοπισμό ατόμων που θα ανταποκριθούν καλά σε μετριοπαθείς αλλαγές υγιεινού τρόπου ζωής και εκείνων που μπορεί να απαιτήσουν πιο δραστικά μέτρα για να επιτύχουν απώλεια βάρους"