Επιστημονικά Νέα

Κορωνοϊός: Νέα μελέτη χρονολογεί το πρώτο κρούσμα κορωνοϊού μεταξύ Οκτώβρη-Νοέμβρη 2019

Κορωνοϊός: Νέα μελέτη χρονολογεί το πρώτο κρούσμα κορωνοϊού μεταξύ Οκτώβρη-Νοέμβρη 2019

Κορωνοϊός: Νέα μελέτη εκτιμά ότι το πρώτο κρούσμα εκτός Κίνας ήταν στην Ιαπωνία στις 3 Ιανουαρίου 2020, ενώ η πρώτη λοίμωξη στην Ευρώπη σημειώθηκε στην Ισπανία στις 12 Ιανουαρίου 2020 και η πρώτη υπόθεση στη Βόρεια Αμερική ήταν στις Ηνωμένες Πολιτείες στις 16 Ιανουαρίου 2020.

Νέα ανάλυση δείχνει ότι ο κορωνοϊός εμφανίστηκε νωρίτερα και εξαπλώθηκε ταχύτερα από ό, τι υποδηλώνουν οι επιβεβαιωμένες περιπτώσεις κρουσμάτων. Χρησιμοποιώντας μεθόδους από την επιστήμη της βιολογίας της Διατήρησης, μια νέα ανάλυση δείχνει ότι η πρώτη περίπτωση COVID-19 προέκυψε στις αρχές Οκτωβρίου έως τα μέσα Νοεμβρίου 2019 στην Κίνα, με την πιο πιθανή ημερομηνία εμφάνισης να είναι στις 17 Νοεμβρίου.

Ο David Roberts από το Πανεπιστημίο του Κεντ στο Ηνωμένο Βασίλειο και οι συνάδελφοί του παρουσιάζουν αυτά τα ευρήματα στο επιστημονικό περιοδικό ανοιχτής πρόσβασης PLOS Pathogens. Η πρώτη επίσημα αναγνωρισμένη υπόθεση κορωνοϊού καταγράφηκε στις αρχές Δεκεμβρίου 2019. Ωστόσο, τα αποδεικτικά στοιχεία δείχνουν ότι το πρώτο κρούσμα ενδέχεται να είχε εμφανιστεί ακόμη νωρίτερα.

Για να διευκρινιστεί το χρονοδιάγραμμα της έναρξης της πανδημίας, ο Ρόμπερτς και οι συνεργάτες του αξιοποίησαν την τεχνολογία ενός μαθηματικού μοντέλου που αναπτύχθηκε αρχικά από επιστήμονες της Διατήρησης για να προσδιορίσουν την ημερομηνία εξαφάνισης ενός είδους, με βάση τις καταγεγραμμένες παρατηρήσεις του.

Για αυτήν την ανάλυση, ανέστρεψαν τη μέθοδο με σκοπό να προσδιορίσουν την ημερομηνία κατά την οποία πιθανότατα εμφανίστηκε ο COVID-19, ανάλογα με το πότε εμφανίστηκαν τα πρώτα επίσημα κρούσματα σε 203 χώρες. Σύμφωνα με την ανάλυσή τους, το πρώτο περιστατικό συνέβη στην Κίνα μεταξύ αρχών Οκτωβρίου και μέσων Νοεμβρίου του 2019. Ειδικότερα, η πρώτη περίπτωση πιθανότατα εμφανίστηκε στις 17 Νοεμβρίου και η ασθένεια ακολούθως εξαπλώθηκε παγκοσμίως μέχρι τον Ιανουάριο του 2020.

Αυτά τα ευρήματα υποστηρίζουν ότι η πανδημία εμφανίστηκε νωρίτερα και εξαπλώθηκε πιο γρήγορα από ό, τι είναι επίσημα καταγεγραμμένο. Η ανάλυση διαπίστωσε επίσης πότε η COVID-19 πιθανότα εξαπλώθηκε στις πέντε πρώτες χώρες εκτός Κίνας, καθώς και σε άλλες ηπείρους. Για παράδειγμα, εκτιμά ότι το πρώτο κρούσμα εκτός Κίνας ήταν στην Ιαπωνία στις 3 Ιανουαρίου 2020, ενώ η πρώτη λοίμωξη στην Ευρώπη σημειώθηκε στην Ισπανία στις 12 Ιανουαρίου 2020 και η πρώτη υπόθεση στη Βόρεια Αμερική σημειώθηκε στις Ηνωμένες Πολιτείες στις 16 Ιανουαρίου 2020.

Οι ερευνητές σημειώνουν ότι η νέα τους μέθοδος θα μπορούσε να εφαρμοστεί για την καλύτερη κατανόηση της εξάπλωσης άλλων μολυσματικών ασθενειών στο μέλλον. Εν τω μεταξύ, η καλύτερη γνώση της προέλευσης της COVID-19 θα μπορούσε να συμβάλλει στην καλύτερη επιδημιολογική κατανόηση της συνεχούς εξάπλωσής του κορωνοϊού. 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Σε κατ’ οίκον εμβολιασμό αδύναμων κοινωνικών ομάδων προχωρά ο Δήμος Νίκαιας-Ρέντη

Τι δείχνουν τα λύματα των τελευταίων ημερών για το ιικό φορτίο στη χώρα

Που θα γίνονται rapid test αύριο 30/06

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Ερευνητές εντοπίζουν συγκεκριμένες περιοχές του εγκεφάλου που καταστρέφονται από την υψηλή αρτηριακή πίεση και εμπλέκονται στη νοητική παρακμή, την άνοια

Η διαστολική DBP αρτηριακή πίεση από μόνη της δεν προβλέπει μείωση της γνωστικής λειτουργίας, αλλά στην πραγματικότητα είναι προστατευτική όταν προσαρμόζεται για τη συστολική SBP αρτηριακή πίεση. Αυτό το αποτέλεσμα ίσχυε τόσο κατά την παρατήρηση όσο και κατά τη χρήση της Μεντελιανής τυχαιοποίησης", γράφουν και συνεχίζουν συζητώντας τους πιθανούς λόγους γι' αυτό.

Ανακάλυψη θα μπορούσε να είναι το κλειδί για τη μείωση της αντίστασης στη θεραπεία της λευχαιμίας

"Εάν οι μελλοντικές κλινικές δοκιμές επιβεβαιώσουν την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα του φαρμάκου που στοχεύει  τα δραστικά είδη οξυγόνου ROS, η προσέγγιση αυτή θα βοηθήσει πιθανότατα ένα μεγάλο υποσύνολο ατόμων με οξεία μυελογενή λευχαιμία, συμπεριλαμβανομένων εκείνων με ανθεκτική στα φάρμακα νόσο".

Πώς να μειώσετε τον κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου

Υγεία εντέρου: Ο μόνος πιο αποτελεσματικός τρόπος για να μειώσετε τον κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου είναι να υποβάλλεστε σε προληπτικό έλεγχο ρουτίνας, ξεκινώντας από την ηλικία των 45 ετών.

Πώς τα γονίδιά σας επηρεάζουν την υγεία της καρδιάς;

Χοληστερόλη: Η κατανόηση του τρόπου με τον οποίο τα γονίδια μπορούν να επηρεάσουν τον κίνδυνο καρδιακής νόσου είναι ζωτικής σημασίας για να κατανοήσουμε τι την προκαλεί και ανεβάζει τα επίπεδα χοληστερίνης.

Υπολογιστική μέθοδος μπορεί να παρακολουθεί την εξάπλωση της ανθεκτικότητας στα αντιβιοτικά με την πάροδο του χρόνου

Προτείνει μια διαδικασία για τη συνεχή παρακολούθηση των μεταβολών στα βακτηριακά γονιδιώματα με την πάροδο του χρόνου, η οποία θα μπορούσε να επηρεάσει τη μελλοντική έρευνα για την ανάπτυξη αντιβιοτικών ή να επηρεάσει τα θεραπευτικά σχήματα.