Επιστημονικά Νέα

Κιρκάδιος ρυθμός: Διαταραχές συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο καρκίνου του πνεύμονα

Κιρκάδιος ρυθμός: Διαταραχές συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο καρκίνου του πνεύμονα

Κιρκάδιος ρυθμός: Ενώ αρκετές μελέτες έχουν δείξει πειστικά μια συσχέτιση μεταξύ της εργασίας με βάρδιες και του καρκίνου του μαστού, μερικές μελέτες υποδηλώνουν ότι αυτό ισχύει και για τον καρκίνο του πνεύμονα, ιδιαίτερα για τους καπνιστές.

Το βιολογικό ρολόι σχεδόν σε κάθε κύτταρο του σώματος ρυθμίζουν το μοτίβο ύπνου-αφύπνισης κατά τη διάρκεια 24 ωρών. Αυτό το μοτίβο είναι γνωστό ως κιρκάδιος ρυθμός σας και υποστηρίζεται από έναν βρόχο μοριακής ανάδρασης (τον βρόχο ανατροφοδότησης μεταγραφής-μετάφρασης) που περιλαμβάνει συγκεκριμένα γονίδια και τα πρωτεϊνικά προϊόντα τους. Παράγοντες του τρόπου ζωής, όπως η εργασία με βάρδιες και τα ταξίδια σε ζώνες ώρας, μπορεί να προκαλέσουν διαταραχή των κιρκάδιων ρυθμών. Πρόσφατα, μια ομάδα επιστημόνων στο Ινστιτούτο Σκριπς και στο Ινστιτούτο Καρκίνου του Πανεπιστημίου του Ρότσεστερ Wilmot ανακάλυψε μια πιθανή γενετική σύνδεση μεταξύ της ανάπτυξης του όγκου του πνεύμονα και των διαταραγμένων κιρκάδιων ρυθμών.

Επιπτώσεις στην υγεία της διαταραχής του κιρκάδιου ρυθμού

Εκτός από την ευθύνη για τα γνωστά συμπτώματα του jet lag, η διαταραχή του κιρκάδιου ρυθμού έχει επίσης συνδεθεί με:

  • παχυσαρκία
  • διαβήτη τύπου 2
  • καρδιαγγειακή νόσο
  • υπέρταση

Πολλαπλές μελέτες σε μοντέλα ανθρώπων και ζώων έχουν δείξει ότι το κιρκάδιο ρολόι παίζει επίσης ρόλο στη γένεση και την εξέλιξη του καρκίνου. Η καρκινογόνος δυνατότητα της κιρκάδιας διαταραχής εξακολουθεί να συζητείται. Τον Ιούνιο του 2019, μια ομάδα εργασίας του Διεθνούς Οργανισμού Έρευνας για τον Καρκίνο (IARC) κατέταξε τη νυχτερινή βάρδια ως πιθανή καρκινογόνο για τον άνθρωπο. Ωστόσο, μια ανασκόπηση του 2021 που συντάχθηκε από τον βιοχημικό και βραβευμένο με Νόμπελ Δρ. Aziz Sancar κατέληξε στο συμπέρασμα ότι «δεν υπάρχει σαφής απάντηση εάν η κιρκαδική διαταραχή μπορεί να προάγει τον καρκίνο γενικά» λόγω ανεπαρκών δεδομένων.

Επιδράσεις του χρόνιου jet lag σε μοντέλο ποντικού καρκίνου του πνεύμονα

Σε αυτή τη μελέτη, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν ποντίκια KrasG12D, ένα γενετικά τροποποιημένο μοντέλο ποντικού για μη μικροκυτταρικό καρκίνο του πνεύμονα. Για να προκαλέσουν χρόνιο jet lag στην ομάδα δοκιμής, οι ερευνητές στέγασαν τα ποντίκια κάτω από ένα τροποποιημένο σχέδιο φωτός-σκότους που μιμούνταν τα αποτελέσματα της εκ περιτροπής εργασίας με βάρδιες ή συχνών πτήσεων διαμεσημβρινών προς τα ανατολικά. Τα ποντίκια ελέγχου στεγάστηκαν σε τυπικές συνθήκες φωτός: φως 12 ωρών και σκοτάδι 12 ωρών.

Όπως ήταν αναμενόμενο, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι το χρόνιο jet lag διαταράσσει την έκφραση των γονιδίων που ρυθμίζουν τον κιρκάδιο ρυθμό (γνωστά ως γονίδια ρολογιού) στον πνεύμονα, το ήπαρ και, σε μικρότερο βαθμό, τη σπλήνα. Οι ερευνητές παρατήρησαν 68% αύξηση στο φορτίο όγκου σε ποντίκια K με χρόνια jet-lagg σε σύγκριση με τα ποντίκια ελέγχου στις 25 εβδομάδες μετά τη μόλυνση (20 εβδομάδες στην ομάδα του χρόνιου jet lag). Το υψηλότερο φορτίο όγκου οφειλόταν στην αύξηση του αριθμού των όγκων παρά στο μέγεθός τους, υποδεικνύοντας ότι σε αυτό το μοντέλο, το χρόνιο jet lag επηρεάζει τα πρώιμα συμβάντα στην εξέλιξη του όγκου.

«Ενώ αρκετές μελέτες έχουν δείξει πειστικά μια συσχέτιση μεταξύ της εργασίας με βάρδιες και του καρκίνου του μαστού, μερικές μελέτες υποδηλώνουν ότι αυτό θα μπορούσε να ισχύει και για τον καρκίνο του πνεύμονα, ιδιαίτερα για τους καπνιστές», Frederic Gachon, Ph.D., αναπληρωτής καθηγητής στο Ινστιτούτο Η Molecular Bioscience του Πανεπιστημίου του Κουίνσλαντ, που δεν συμμετέχει στη μελέτη, δήλωσε στο Medical News Today. «Παρόλα αυτά, οι μηχανισμοί εξακολουθούν να είναι ελάχιστα κατανοητοί».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Νέα έρευνα δείχνει ότι το να τρώτε νωρίς και μέσα σε ένα 10ωρο είναι πιο υγιεινό

Η άσκηση αναπνοής 4-7-8 θα μπορούσε να είναι η λύση για ποιοτικό ύπνο

Τα προβλήματα ύπνου στην εφηβεία μπορεί να οδηγήσουν σε κατάθλιψη

Το φως στον ύπνο βλάπτει την υγεία σας

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Πώς τα οιστρογόνα μειώνουν τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου στις γυναίκες;

Έρευνα: Όσον αφορά τη μείωση του κινδύνου εγκεφαλικού στις γυναίκες, νέα έρευνα δείχνει ότι όσο περισσότερα οιστρογόνα εκτίθεται μια γυναίκα κατά τη διάρκεια της ζωής της, τόσο το καλύτερο.

Αξιοποίηση της ικανότητας του εγκεφάλου να αυτοθεραπεύεται

"Εξετάζουμε τις βραχυπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες αλλαγές που έχει το rTMS στον εγκέφαλο. Προσπαθούμε να εντοπίσουμε όλες τις καλές αλλαγές που συμβαίνουν και αν υπάρχουν ανεπιθύμητες παρενέργειες", λέει ο Alex.

Μελέτη εξετάζει τη συσχέτιση μεταξύ της χρήσης φαρμάκων για τον ύπνο και του κινδύνου άνοιας

"Εάν διαγνωστεί αϋπνία, η γνωσιακή συμπεριφορική θεραπεία για την αϋπνία (CBT-i) είναι η θεραπεία πρώτης γραμμής. Εάν πρέπει να χρησιμοποιηθεί φαρμακευτική αγωγή, η μελατονίνη μπορεί να είναι μια ασφαλέστερη επιλογή, αλλά χρειαζόμαστε περισσότερα στοιχεία για να κατανοήσουμε τις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις της στην υγεία".