Επιστημονικά Νέα

Κιρκάδιος ρυθμός: Διαταραχές συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο καρκίνου του πνεύμονα

Κιρκάδιος ρυθμός: Διαταραχές συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο καρκίνου του πνεύμονα

Κιρκάδιος ρυθμός: Ενώ αρκετές μελέτες έχουν δείξει πειστικά μια συσχέτιση μεταξύ της εργασίας με βάρδιες και του καρκίνου του μαστού, μερικές μελέτες υποδηλώνουν ότι αυτό ισχύει και για τον καρκίνο του πνεύμονα, ιδιαίτερα για τους καπνιστές.

Το βιολογικό ρολόι σχεδόν σε κάθε κύτταρο του σώματος ρυθμίζουν το μοτίβο ύπνου-αφύπνισης κατά τη διάρκεια 24 ωρών. Αυτό το μοτίβο είναι γνωστό ως κιρκάδιος ρυθμός σας και υποστηρίζεται από έναν βρόχο μοριακής ανάδρασης (τον βρόχο ανατροφοδότησης μεταγραφής-μετάφρασης) που περιλαμβάνει συγκεκριμένα γονίδια και τα πρωτεϊνικά προϊόντα τους. Παράγοντες του τρόπου ζωής, όπως η εργασία με βάρδιες και τα ταξίδια σε ζώνες ώρας, μπορεί να προκαλέσουν διαταραχή των κιρκάδιων ρυθμών. Πρόσφατα, μια ομάδα επιστημόνων στο Ινστιτούτο Σκριπς και στο Ινστιτούτο Καρκίνου του Πανεπιστημίου του Ρότσεστερ Wilmot ανακάλυψε μια πιθανή γενετική σύνδεση μεταξύ της ανάπτυξης του όγκου του πνεύμονα και των διαταραγμένων κιρκάδιων ρυθμών.

Επιπτώσεις στην υγεία της διαταραχής του κιρκάδιου ρυθμού

Εκτός από την ευθύνη για τα γνωστά συμπτώματα του jet lag, η διαταραχή του κιρκάδιου ρυθμού έχει επίσης συνδεθεί με:

  • παχυσαρκία
  • διαβήτη τύπου 2
  • καρδιαγγειακή νόσο
  • υπέρταση

Πολλαπλές μελέτες σε μοντέλα ανθρώπων και ζώων έχουν δείξει ότι το κιρκάδιο ρολόι παίζει επίσης ρόλο στη γένεση και την εξέλιξη του καρκίνου. Η καρκινογόνος δυνατότητα της κιρκάδιας διαταραχής εξακολουθεί να συζητείται. Τον Ιούνιο του 2019, μια ομάδα εργασίας του Διεθνούς Οργανισμού Έρευνας για τον Καρκίνο (IARC) κατέταξε τη νυχτερινή βάρδια ως πιθανή καρκινογόνο για τον άνθρωπο. Ωστόσο, μια ανασκόπηση του 2021 που συντάχθηκε από τον βιοχημικό και βραβευμένο με Νόμπελ Δρ. Aziz Sancar κατέληξε στο συμπέρασμα ότι «δεν υπάρχει σαφής απάντηση εάν η κιρκαδική διαταραχή μπορεί να προάγει τον καρκίνο γενικά» λόγω ανεπαρκών δεδομένων.

Επιδράσεις του χρόνιου jet lag σε μοντέλο ποντικού καρκίνου του πνεύμονα

Σε αυτή τη μελέτη, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν ποντίκια KrasG12D, ένα γενετικά τροποποιημένο μοντέλο ποντικού για μη μικροκυτταρικό καρκίνο του πνεύμονα. Για να προκαλέσουν χρόνιο jet lag στην ομάδα δοκιμής, οι ερευνητές στέγασαν τα ποντίκια κάτω από ένα τροποποιημένο σχέδιο φωτός-σκότους που μιμούνταν τα αποτελέσματα της εκ περιτροπής εργασίας με βάρδιες ή συχνών πτήσεων διαμεσημβρινών προς τα ανατολικά. Τα ποντίκια ελέγχου στεγάστηκαν σε τυπικές συνθήκες φωτός: φως 12 ωρών και σκοτάδι 12 ωρών.

Όπως ήταν αναμενόμενο, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι το χρόνιο jet lag διαταράσσει την έκφραση των γονιδίων που ρυθμίζουν τον κιρκάδιο ρυθμό (γνωστά ως γονίδια ρολογιού) στον πνεύμονα, το ήπαρ και, σε μικρότερο βαθμό, τη σπλήνα. Οι ερευνητές παρατήρησαν 68% αύξηση στο φορτίο όγκου σε ποντίκια K με χρόνια jet-lagg σε σύγκριση με τα ποντίκια ελέγχου στις 25 εβδομάδες μετά τη μόλυνση (20 εβδομάδες στην ομάδα του χρόνιου jet lag). Το υψηλότερο φορτίο όγκου οφειλόταν στην αύξηση του αριθμού των όγκων παρά στο μέγεθός τους, υποδεικνύοντας ότι σε αυτό το μοντέλο, το χρόνιο jet lag επηρεάζει τα πρώιμα συμβάντα στην εξέλιξη του όγκου.

«Ενώ αρκετές μελέτες έχουν δείξει πειστικά μια συσχέτιση μεταξύ της εργασίας με βάρδιες και του καρκίνου του μαστού, μερικές μελέτες υποδηλώνουν ότι αυτό θα μπορούσε να ισχύει και για τον καρκίνο του πνεύμονα, ιδιαίτερα για τους καπνιστές», Frederic Gachon, Ph.D., αναπληρωτής καθηγητής στο Ινστιτούτο Η Molecular Bioscience του Πανεπιστημίου του Κουίνσλαντ, που δεν συμμετέχει στη μελέτη, δήλωσε στο Medical News Today. «Παρόλα αυτά, οι μηχανισμοί εξακολουθούν να είναι ελάχιστα κατανοητοί».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Νέα έρευνα δείχνει ότι το να τρώτε νωρίς και μέσα σε ένα 10ωρο είναι πιο υγιεινό

Η άσκηση αναπνοής 4-7-8 θα μπορούσε να είναι η λύση για ποιοτικό ύπνο

Τα προβλήματα ύπνου στην εφηβεία μπορεί να οδηγήσουν σε κατάθλιψη

Το φως στον ύπνο βλάπτει την υγεία σας

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Μελέτη ρίχνει νέο φως στη μετάσταση του καρκίνου

Καρκίνος μετάσταση: Η κατανόηση του τρόπου με τον οποίο ορισμένα καρκινικά κύτταρα μπορούν να επιβιώσουν από τον μηχανικά επαγόμενο κυτταρικό θάνατο είναι το κλειδί για την πρόληψη της εξάπλωσης κακοήθων όγκων.

Μελέτη αποκαλύπτει σύνδεση μεταξύ των χημικών ουσιών σε προϊόντα καθημερινής χρήσης και της μεταγενέστερης εφηβείας

Η ομάδα σχεδιάζει τώρα να διερευνήσει πώς οι ορμόνες που εμπλέκονται στην εφηβεία και η σύνθεση του σώματος σχετίζονται με τα επίπεδα PFAS στον παιδικό πληθυσμό της Νορβηγίας. "Τα ευρήματά μας παρέχουν περαιτέρω στοιχεία για τις επιβλαβείς επιπτώσεις των PFAS στην παιδική ανάπτυξη, αλλά δεν είναι ακόμη σαφές πώς αυτές οι χημικές ουσίες επηρεάζουν τις ορμόνες που σχετίζονται με την εφηβεία και τη σύνθεση του σώματος στα παιδιά.

Πόσο σημαντικός είναι ο ρόλος της έγκαιρης διάγνωσης και θεραπείας του εγκεφαλικού;

Εγκεφαλικό επεισόδιο: Το εγκεφαλικό είναι ένα δυνητικά θανατηφόρο πρόβλημα που επηρεάζει έναν στους τέσσερις ανθρώπους παγκοσμίως και η εμφάνισή του είναι επικίνδυνα υψηλή.

Πώς τα βρεφικά κύτταρα στο σώμα της μητέρας συμβάλλουν στις μελλοντικές εγκυμοσύνες της;

Εγκυμοσύνη: Η μελέτη συνδέει δύο ενδιαφέροντα φαινόμενα: τον εμβρυϊκό μικροχιμαιρισμό και τη διατήρηση των προστατευτικών Τ-κυττάρων μετά από μια υγιή εγκυμοσύνη.

Εκδήλωση της Ελληνικής Εταιρείας HPV για την εξάλειψη του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας έως το 2047

Για να μπορέσει η Ελλάδα, ωστόσο, να εξαλείψει τον ΚΤΜ μέχρι το 2047, εναρμονιζόμενη με τη στρατηγική του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (Π.Ο.Υ.), απαιτείται μείωση των εμποδίων στην πρόσβαση στον εμβολιασμό, τον προσυμπτωματικό έλεγχο και τη θεραπεία. Απαιτείται η θέσπιση ετήσιων στόχων  εμβολιαστικής κάλυψης και συμμετοχής στον προσυμπτωματικό έλεγχο, η ανάπτυξη μεγάλης κλίμακας εκστρατειών ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης του κοινού και η επαρκής και βιώσιμη χρηματοδότηση για το πρόγραμμα εξάλειψης του ΚΤΜ.

Πόσο σημαντικός είναι ο ρόλος της καρδιακής αποκατάστασης;

Υγεία καρδιάς: Η καρδιακή αποκατάσταση είναι μια ολοκληρωμένη και δομημένη προσέγγιση για τη βελτίωση της υγείας της καρδιάς και τη μείωση του κινδύνου επιπλοκών μετά από καρδιακή προσβολή ή καρδιοχειρουργική επέμβαση.