Αυτοφροντίδα

Νυχτερινό φως στον ύπνο: Βλάπτει την υγεία σας, λέει νέα μελέτη

Νυχτερινό φως στον ύπνο: Βλάπτει την υγεία σας, λέει νέα μελέτη

Νυχτερινό φως στον ύπνο: Η διατήρηση της κρεβατοκάμαράς σας σκοτεινής όχι μόνο σας βοηθά να έχετε έναν καλό ύπνο, αλλά μπορεί να μειώσει σημαντικά τις πιθανότητές σας να αναπτύξετε τρία σημαντικά προβλήματα υγείας, σύμφωνα με μια νέα μελέτη.

Οι ηλικιωμένοι άνδρες και γυναίκες που χρησιμοποιούσαν νυχτερινά φώτα ή άφηναν την τηλεόραση, το smartphone ή το tablet τους στο δωμάτιο ήταν πιο πιθανό να έχουν παχυσαρκία, υψηλή αρτηριακή πίεση και διαβήτη, σε σύγκριση με ενήλικες που δεν εκτίθεντο στο φως κατά τη διάρκεια της νύχτας. “Ίσως ακόμη και μια μικρή ποσότητα φωτός τη νύχτα δεν είναι καλοήθης, μπορεί να είναι επιβλαβής”, δήλωσε η επικεφαλής συγγραφέας Dr. Minjee Kim, βοηθός καθηγήτρια Νευρολογίας στο Κέντρο Ιατρικής του Πανεπιστημίου Northwestern Feinberg για το Circadian και το Sleep Medicine στο Σικάγο. Προειδοποίησε, ωστόσο, ότι η νέα μελέτη δεν αποδεικνύει ότι η έκθεση στο φως κατά τη διάρκεια του ύπνου προκαλεί οποιαδήποτε από αυτές τις συνθήκες υγείας, μόνο ότι φαίνεται να συνδέονται. Όπως εξήγησε, “το φως στην πραγματικότητα απενεργοποιεί ορισμένα από τα μέρη του εγκεφάλου που λένε στο σώμα μας ότι είναι μέρα και όχι νύχτα. Έτσι αυτά τα σήματα παραβιάζονται κατά κάποιο τρόπο, επειδή το κιρκάδιο σήμα εξασθενεί και με την πάροδο του χρόνου αυτό έχει επιπτώσεις στην υγεία μας.” Συγκεκριμένα, πρόσθεσε, με την πάροδο του χρόνου το φως μπορεί να προκαλέσει μεταβολικές και καρδιακές παθήσεις.

Η Kim και οι συνάδελφοί της εξέτασαν περισσότερους από 550 συμμετέχοντες στη μελέτη για την υγιή γήρανση του Σικάγο. Οι ηλικιωμένοι ηλικίας 63 έως 84 ετών φορούσαν συσκευές που μετρούσαν την ποσότητα φωτός στα υπνοδωμάτιά τους για μια εβδομάδα. Λιγότεροι από τους μισούς είχαν πέντε ώρες σε πλήρες σκοτάδι καθώς κοιμόντουσαν, βρήκε η μελέτη. Οι άλλοι εκτέθηκαν σε κάποιο φως ακόμη και κατά τη διάρκεια των πιο σκοτεινών πέντε ωρών της ημέρας – συνήθως στη μέση του ύπνου τους τη νύχτα. Οι ερευνητές δήλωσαν ότι δεν ήξεραν εάν η παχυσαρκία, ο διαβήτης και η υψηλή αρτηριακή πίεση οδηγούν τους ανθρώπους να κοιμούνται με φως ή αν το φως προκαλεί την ανάπτυξη αυτών των καταστάσεων υγείας. Αλλά, πρόσθεσαν, μερικοί άνθρωποι με μούδιασμα ποδιών λόγω του διαβήτη μπορεί να θέλουν να χρησιμοποιήσουν ένα νυχτερινό φως για την πρόληψη πτώσεων, όταν πρέπει να χρησιμοποιήσουν το μπάνιο τη νύχτα.

Ο Emerson Wickwire, καθηγητής και επικεφαλής της ιατρικής ύπνου στο Πανεπιστήμιο του Maryland School of Medicine – δεν έλαβε μέρος στη μελέτη, αλλά επανεξέτασε τα ευρήματα – σημείωσε ότι τα αποτελέσματα προσθέτουν σε ένα αυξανόμενο σώμα επιστημονικών στοιχείων που δείχνουν τη σημασία του κιρκαδικού ρολογιού του σώματος και τον ύπνο στη συνολική υγεία, ιδιαίτερα μεταξύ των ηλικιωμένων ενηλίκων. “Αυτό που δείχνουν αυτά τα δεδομένα είναι ότι η έκθεση στο φως τη νύχτα αυξάνει τους κινδύνους για δύο από τις πιο κοινές και δαπανηρές χρόνιες παθήσεις στις ΗΠΑ και παγκοσμίως – την παχυσαρκία και τον διαβήτη – καθώς και την υπέρταση, έναν σημαντικό παράγοντα καρδιαγγειακού κινδύνου”, δήλωσε ο Wickwire. «Αν και αυτή η μελέτη απαιτεί προσεκτική παρακολούθηση σε μελλοντικές μελέτες, αυτά είναι συναρπαστικά ευρήματα».

Τα ευρήματα της μελέτης δημοσιεύτηκαν στις 22 Ιουνίου στο περιοδικό Sleep.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Πώς να καταλαγιάσετε το άγχος που σας ξαγρυπνάει;

Συμβουλές ύπνου: 5 βήματα για έναν καλύτερο ύπνο

Όταν η ώρα ύπνου επηρεάζει την αποδοτικότητά σας σύμφωνα με Φινλανδική έρευνα

Ποια η σχέση της απώλειας βάρους και του ύπνου στο σκοτάδι

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Οφέλη της άσκησης στην εγκυμοσύνη

Αθλητισμός: Η τακτική άσκηση και η διατήρηση ενός υγιεινού τρόπου ζωής κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης σας βοηθούν να παραμείνετε υγιείς και σε φόρμα. Η άσκηση επιτρέπει επίσης τη σωστή στάση του σώματος και μειώνει τις ενοχλήσεις όπως ο πόνος στην πλάτη και ο λήθαργος.

Άτομα με Πάρκινσον στρέφονται στην πυγμαχία για να επιβραδύνουν την ασθένεια

Μποξ αυτοφροντιδα: Η νόσος του Πάρκινσον μπορεί να προκαλέσει επιδείνωση των κινητικών δεξιοτήτων, της ισορροπίας, της ομιλίας και των αισθητηριακών λειτουργιών και δεν υπάρχει θεραπεία, γεγονός που καθιστά τον αγώνα για την επιβράδυνση της εξέλιξής του υψηλή προτεραιότητα για τους ασθενείς.

Πώς θα αντιμετωπίσετε τα εγκαύματα από τον ήλιο;

Ηλιακό Έγκαυμα: Τους καλοκαιρινούς μήνες, πολλοί άνθρωποι καίγονται από τον ήλιο. Αυτό συμβαίνει λόγω μειωμένης εφαρμογής αντηλιακού. Διαβάστε παρακάτω πώς μπορείτε να φροντίσετε τα εγκαύματα αυτά.

Οφέλη της κολύμβησης για την υγεία, σύμφωνα με το CDC

Κολύμβηση: Μόλις δυόμισι ώρες αερόβιας σωματικής δραστηριότητας την εβδομάδα, όπως κολύμπι, ποδηλασία ή τρέξιμο, μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο χρόνιων ασθενειών, αναφέρουν τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων.

Ο εγκέφαλός σας χρειάζεται σωστή διατροφή και άσκηση

Αθλητισμός: Οι επιστήμονες διερευνούν πώς η διατροφή, η άσκηση και η κοινωνική δέσμευση μπορούν να βοηθήσουν στην αποτροπή της γνωστικής έκπτωσης και στη βελτίωση της συνολικής υγείας του εγκεφάλου.

Πώς επηρεάζει η διακόσμηση τη διάθεσή μας;

Interior Design: Η εσωτερική διακόσμηση επηρεάζει τον τρόπο που σκεφτόμαστε και που ενεργούμε. Για τον λόγο αυτό, οι ειδικοί προτείνουν συγκεκριμένους τρόπους διακόσμησης για να είμαστε πιο ευδιάθετοι.