Επιστημονικά Νέα

Κινδυνεύει η υγεία των αναλφάβητων…

Κινδυνεύει η υγεία των αναλφάβητων…

 

Διπλάσιες πιθανότητες θανάτου έχουν οι αναλφάβητοι άνθρωποι μέσα σε μια πενταετία, σε σύγκριση με εκείνους που μπορούν να διαβάζουν, σύμφωνα με νέα μελέτη.

Οι επιστήμονες του University College του Λονδίνου, μετά από έρευνα που πραγματοποίησαν με τη συμμετοχή περίπου 8.000 ενηλίκων άνω των 45 ετών, κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι ένας στους τρεις ενήλικες ηλικίας άνω των 65 ετών δυσκολεύεται να καταλάβει τις βασικές πληροφορίες για την υγεία του, με επακόλουθο να διατρέχει αυξημένο κίνδυνο θανάτου.

Συγκεκριμένα, οι μισοί εθελοντές ηλικίας άνω των 80 ετών δεν μπορούσαν να απαντήσουν σωστά σε όλες τις ερωτήσεις, ενώ στις ηλικίες κάτω των 60 ετών αδυνατούσε να απαντήσει σωστά σε όλες τις ερωτήσεις το 25%.

Επιπλέον, η ανάλυση του ιατρικού ιστορικού των εθελοντών έδειξε πως ο χαμηλός αλφαβητισμός υγείας συσχετίζεται με αυξημένη συχνότητα συμπτωμάτων κατάθλιψης, καθώς και με αυξημένα ποσοστά σωματικών περιορισμών και χρόνιων νοσημάτων, όπως η καρδιοπάθεια, ο διαβήτης, το εγκεφαλικό και το άσθμα.

Αντιθέτως, ο υψηλός αλφαβητισμός υγείας συσχετίζεται με πιο δυνατές νοητικές ικανότητες, συμπεριλαμβανομένης της λεκτικής δεξιότητας και της λειτουργικής μνήμης, γράφουν οι ερευνητές στην «Βρετανική Ιατρική Επιθεώρηση» (BMJ).

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Πόσο σημαντική είναι η λίστα ιατρικού ελέγχου στις διακοπές;

Είναι δύσκολη η διαχείριση της σωματικής αναπηρίας;

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Ιατρική διαμάχη στη Γαλλία για τη μη εγκεκριμένη κλινική δοκιμή για τη θεραπεία της COVID

Το νοσοκομείο δήλωσε στο AFP ότι περιμένει τη γνώμη της γαλλικής ρυθμιστικής αρχής φαρμάκων ANSM προτού συνεχίσει τις δοκιμές. "Το ερευνητικό νοσοκομείο IHU Mediterranee πρέπει να δείξει ότι έχει ανταποκριθεί στις προσδοκίες" πριν επιτραπούν οι δοκιμές σε ανθρώπους, δήλωσε η ρυθμιστική αρχή φαρμάκων ANSM, χωρίς να θέσει χρονοδιάγραμμα.

Γιατί πονάει ο ουρανίσκος σας;

Ουρανίσκος πόνος: Πότε να ανησυχήσετε εάν πονάει επίμονα ο ουρανίσκος σας και τι σηματοδοτεί για την υγεία σας;

Πώς το Botox εισέρχεται στα εγκεφαλικά κύτταρα - Ανακάλυψη που θα μπορούσε να σώσει ζωές

Η ανακάλυψη σημαίνει ότι μπορούν να εντοπιστούν νέοι θεραπευτικοί στόχοι για την ανάπτυξη αποτελεσματικών θεραπειών για την αλλαντίαση - μια σπάνια αλλά δυνητικά θανατηφόρα βακτηριακή λοίμωξη. «Τώρα γνωρίζουμε πώς αυτό το σύμπλεγμα επιτρέπει την εσωτερίκευση της τοξίνης, μπορούμε να αποκλείσουμε τις αλληλεπιδράσεις μεταξύ οποιωνδήποτε δύο από τους τρεις υποδοχείς για να σταματήσουμε τις θανατηφόρες τοξίνες να εισέλθουν στους νευρώνες», είπε ο καθηγητής Meunier.

Έρευνα αποκαλύπτει ότι οι οφθαλμικές παθήσεις συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο άνοιας

Οφθαλμικές παθήσεις: Μια νέα έρευνα έδειξε ότι η ηλικιακή εκφύλιση της ωχράς κηλίδας, ο καταρράκτης και η οφθαλμική νόσος που σχετίζεται με τον διαβήτη συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο άνοιας.