Επιστημονικά Νέα

Κένυα: Γυναίκες με HIV κατά της κυβέρνησης για αναγκαστική στείρωση

Κένυα: Γυναίκες με HIV κατά της κυβέρνησης για αναγκαστική στείρωση

Μια ομάδα οροθετικών γυναικών στην Κένυα στρέφεται νομικά κατά της κυβέρνησης, με την κατηγορία πως υπέστησαν αναγκαστική στείρωση εξαιτίας του ότι πάσχουν από HIV.

Από την Εβελίνα Καραγιαννοπούλου

Οι πέντε γυναίκες ζητούν αποζημίωση από την κυβέρνηση και τις μη κυβερνητικές οργανώσεις που, όπως ισχυρίζονται, πραγματοποίησαν τις στειρώσεις.

Ακτιβιστές διαμαρτυρήθηκαν στην πρωτεύουσα, το Ναϊρόμπι, με αίτημα να απαγορευθεί αυτή πρακτική των στειρώσεων, η οποία όπως δήλωσαν, είναι ιδιαίτερα διαδεδομένη στην Κένυα.

Ωστόσο, η κυβέρνηση δεν έχει ακόμη σχολιάσει τους ισχυρισμούς τους.

Κένυα: Γυναίκες με HIV κατά της κυβέρνησης για αναγκαστική στείρωση

Μία από τις γυναίκες, η Teresia Otieno, δήλωσε στο σε βρετανικό δίκτυο ότι είχε στειρωθεί χωρίς τη συγκατάθεσή της, ενώ πίστευε πως μπαίνει στο χειρουργείο για να γεννήσει το παιδί της.

«Πήγα σε μια εγχείρηση για να γεννήσω το πρώτο παιδί μου. Μέχρι που τη στιγμή που έφευγα από την κλινική ο γιατρός με ενημέρωσε πως είχα στηρωθεί», είπε η κα Otieno.

Όπως δήλωσε ο δικηγόρος Allan Machele «τα αναπαραγωγικά δικαιώματα των γυναικών είχε παραβιαστεί, μαζί με το δικαίωμά τους στην αξιοπρέπεια».

«Η στείρωση των γυναικών που ζουν με τον ιό HIV, αποτελεί παραβίαση των δικαιωμάτων τους», πρόσθεσε.

Το 2012, ένα δικαστήριο στη Ναμίμπια έκρινε ότι τρεις γυναίκες, θετικές στον ιό του HIV, είχαν στειρωθεί χωρίς τη συγκατάθεσή τους.

Την υπόθεση, πήραν την πρωτοβουλία να ξεκινήσουν οι τρεις γυναίκες που επέλεξαν να γεννήσουν με καισαρική, ώστε να μειωθεί ο κίνδυνος της μετάδοσης του ιού του AIDS στα μωρά τους.

Από την άλλη, οι αξιωματούχοι υγείας, είχαν αρνηθεί ότι οι γυναίκες στειρώθηκαν βίαια και παρά τη θέλησή τους.

[su_youtube url=”https://www.youtube.com/watch?v=1QniM_wOKjk”]

 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Τι έγινε με τα προγράμματα θεραπείας ναρκωτικών κατά τη διάρκεια της πανδημίας;

Η προπόνηση αντίστασης-αναπνοής βρέθηκε να μειώνει την αρτηριακή πίεση

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Η COVID-19 σχετίζεται με αύξηση των νέων διαγνώσεων διαβήτη τύπου 1 στους νέους κατά 72%.

"Διερευνούμε επίσης πιθανές αλλαγές στην ανάπτυξη διαβήτη τύπου 2 σε παιδιά μετά από λοίμωξη SARS-CoV2", δήλωσε ο Xu. Ο T1D είναι πιο συχνός στα παιδιά, ενώ ο διαβήτης τύπου 2 (T2D) είναι γνωστός ως "διαβήτης ενηλίκων" και αναπτύσσεται με την πάροδο του χρόνου, συχνά καθώς ο ασθενής γίνεται ανθεκτικός στις επιδράσεις της ινσουλίνης και αργότερα, καθώς το πάγκρεας σταματά να παράγει αρκετή ινσουλίνη, σύμφωνα με το CDC.

Πώς λειτουργεί ένας εθισμένος εγκέφαλος;

Εθισμός: Ο εθισμός αναπτύσσεται όταν τα κυκλώματα ευχαρίστησης στον εγκέφαλο κατακλύζονται, με τρόπο που μπορεί να γίνει χρόνιος και μερικές φορές ακόμη και μόνιμος.

Νέα έρευνα αμφισβητεί τις παλιές ιδέες για το πώς λειτουργεί η ακοή

Κοχλιακά εμφυτεύματα: Ο ήχος που φτάνει στο εξωτερικό αυτί μεταφέρεται από το τύμπανο του αυτιού στο σπειροειδές εσωτερικό αυτί, γνωστό και ως κοχλίας, εκεί που βρίσκονται τα αισθητήρια κύτταρα της ακοής.

Παιδιά με δρεπανοκυτταρική αναιμία υποβάλλονται σε έλεγχο για κίνδυνο εγκεφαλικού

Αναιμία: Πολύ λίγα παιδιά με δρεπανοκυτταρική αναιμία λαμβάνουν τις συνιστώμενες εξετάσεις προσυμπτωματικού ελέγχου για εγκεφαλικό επεισόδιο, μια κοινή επιπλοκή αυτής της ασθένειας, σύμφωνα με μια νέα κυβερνητική έκθεση.

Η ατμοσφαιρική ρύπανση μπορεί να μεταφέρει παιδιά με αυτισμό στο νοσοκομείο;

Αυτισμός: Μια νέα μελέτη διαπίστωσε ότι η βραχυπρόθεσμη έκθεση στην ατμοσφαιρική ρύπανση συνδέεται με υψηλότερο κίνδυνο νοσηλείας στα παιδιά με την αναπτυξιακή διαταραχή.

Πώς θα μπορούσαν να αποφευχθούν οι θάνατοι που σχετίζονται με την εγκυμοσύνη;

ΗΠΑ: Περισσότεροι από τέσσερις στους πέντε θανάτους που σχετίζονται με εγκυμοσύνη στις Ηνωμένες Πολιτείες θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί, σύμφωνα με μια νέα έκθεση της ομοσπονδιακής κυβέρνησης.

Πώς αλλάζει η λειτουργία του εγκεφάλου μετά το τέλος των πολεμικών τεχνών;

Πυγμαχία: Αφού παύσουν οι επαναλαμβανόμενοι τραυματισμοί στο κεφάλι, η γνωστική λειτουργία και τα μέτρα πάχους του εγκεφάλου σταθεροποιούνται και τα επίπεδα φωτός των νευρονημάτων στο αίμα μειώνονται.