Επιστημονικά Νέα

Καναδική Έρευνα ΄Εφηβοι: Οι δίαιτες για την αύξηση της μυϊκής μάζας μπορούν να βλάψουν την υγεία

Καναδική Έρευνα ΄Εφηβοι: Οι δίαιτες για την αύξηση της μυϊκής μάζας μπορούν να βλάψουν την υγεία

Η νέα μελέτη είναι μία από τις πρώτες που εξετάζουν τον αντίκτυπο αυτής της δημοφιλούς δίαιτας στην ψυχική υγεία και τα ευρήματά της οδηγούν τους συγγραφείς να ζητήσουν αλλαγή στην προσέγγισή της, καθώς θεωρούν ότι συνιστά απειλή για τη δημόσια υγεία.

ADMAN

Καναδική Έρευνα Έφηβοι: Οι δίαιτες για την αύξηση της μυϊκής μάζας έχουν γίνει ιδιαίτερα δημοφιλείς στους εφήβους και τους νέους, αλλά μπορούν να βλάψουν την υγεία τους, σύμφωνα με Καναδική μελέτη. Στην προσπάθεια να βελτιώσουν την εικόνα τους, πολλοί -νέοι κυρίως- άνθρωποι, που θεωρούν ότι το σώμα τους δεν είναι αρκετά μυώδες, ογκώδες ή γραμμωμένο, στρέφονται σε διατροφή που βασίζεται στην υπερβολική πρόσληψη πρωτεϊνών και υδατανθράκων και την αποφυγή των λιπών.Ένα πολύ δημοφιλές μοτίβο προβλέπει την εναλλαγή περιόδων υπερφαγίας και ακραίου θερμιδικού ελλείμματος.

Τη διατροφή ακολούθησαν οι μισοί νεαροί άνδρες που συμμετείχαν στην Καναδική έρευνα.

Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι τόσο στους άνδρες όσο στις γυναίκες που συμμετείχαν στη μελέτη και ακολούθησαν τη συγκεκριμένη διατροφή, ήταν πολύ μεγαλύτερη η συχνότητα εμφάνισης της πάθησης που είναι γνωστή ως bigorexia και αποτελεί ένα συνδυασμό μυϊκής δυσμορφίας και διατροφικής διαταραχής.

Ο συγγραφέας της μελέτης Δρ. Jason Nagata από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, δήλωσε:

«Η μυϊκή δυσμορφία εμφανίζεται όταν ένας άνθρωπος αποκτά εμμονή με το να γίνει μυώδης. Μπορεί μάλιστα να θεωρεί τον εαυτό του πλαδαρό ακόμα κι αν είναι αντικειμενικά μυώδης».

Οι 2.762 συμμετέχοντες στη μελέτη ήταν από 16 έως 30 ετών και επιλέχθηκαν από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Ρωτήθηκαν αν είχαν ακολουθήσει διατροφή για την αύξηση της μυϊκής μάζας τις τελευταίες 30 ημέρες και τον τελευταίο χρόνο.

Στη συνέχεια τους ζητήθηκε να απαντήσουν σε μια σειρά ερωτήσεων για να αξιολογηθεί ο βαθμός στον οποίο είχαν είτε διατροφική διαταραχή είτε σωματική δυσμορφία.

Οι ειδικοί διαπίστωσαν ότι οι νεαροί άνδρες είχαν διπλάσιες πιθανότητες να έχουν ακολουθήσει τέτοια διατροφή (ένα κύκλο υπερφαγίας και θερμιδικού ελλείμματος τις τελευταίες 30 ημέρες).

Παρότι οι γυναίκες που μείωναν τις θερμίδες, το έκαναν πιο συχνά από τους άνδρες, οι ερευνητές πιστεύουν ότι αυτό οφείλεται στην προσπάθεια να σταθεροποιήσουν την εικόνα του σώματός τους.

Το κίνητρο των ανθρώπων που ακολουθούσαν αυτή τη διατροφή είχε να κάνει περισσότερο με την επιθυμία να γίνουν πιο μυώδεις, παρά να χάσουν βάρος, ενώ ήταν πιθανότερο να πάσχουν από διατροφικές διαταραχές και μυϊκή δυσμορφία, κατάσταση που οι γιατροί χαρακτηρίζουν ως μεγαλορεξία (bigorexia).

Η νέα μελέτη είναι μία από τις πρώτες που εξετάζουν τον αντίκτυπο αυτής της δημοφιλούς δίαιτας στην ψυχική υγεία και τα ευρήματά της οδηγούν τους συγγραφείς να ζητήσουν αλλαγή στην προσέγγισή της, καθώς θεωρούν ότι συνιστά απειλή για τη δημόσια υγεία.

Ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης, Δρ. Kyle Ganson, δήλωσε: «Οι επαγγελματίες υγείας πρέπει να γνωρίζουν αυτή τη διατροφική συμπεριφορά και όχι να κάνουν απλώς έλεγχο για «τυπικές» συμπεριφορές διατροφικής διαταραχής, όπως είναι ο περιορισμός πρόσληψης τροφής και η υπερφαγία ή η «τυπική» εστίαση στο σώμα, όπως η επιθυμία για αδυνάτισμα».

Τα ευρήματα της νέας μελέτης δημοσιεύονται στο επιστημονικό έντυπο Διαταραχές πρόσληψης τροφής και βάρους – Μελέτες για την ανορεξία, τη βουλιμία και την παχυσαρκία Eating and Weight Disorders – Studies on Anorexia, Bulimia and Obesity.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Bigorexia: Γιατί τα έφηβα αγόρια έχουν εμμονή με το bulking up;

Το σύνδρομο του Άδωνη

Η μεσογειακή διατροφή μειώνει τα συμπτώματα κατάθλιψης στους νεαρούς άνδρες

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Πώς επηρεάζει η υπέρταση την καρδιά;

Αρτηριακή πίεση: Η υψηλή αρτηριακή πίεση μπορεί να βλάψει τις αρτηρίες σας καθιστώντας τις λιγότερο ελαστικές, γεγονός που μειώνει τη ροή του αίματος και του οξυγόνου στην καρδιά σας και οδηγεί σε καρδιακές παθήσεις.

Χτυπώντας τον καρκίνο του εγκεφάλου με μακριές βελόνες ανοίγει η πόρτα σε νέες θεραπείες

Δείξαμε ότι η τεχνική μας μπορεί επίσης να βοηθήσει στο άνοιγμα αυτού του φραγμού, ώστε ο εγκέφαλος να μπορεί να λάβει καλύτερα άλλες θεραπείες -όπως χημειοθεραπεία ή φάρμακα που συμβάλλουν στην αύξηση της ανοσολογικής απόκρισης- και να βοηθήσει τον ασθενή να καταπολεμήσει τον όγκο με συστηματικό τρόπο".

Τα MicroRNA παίζουν βασικό ρόλο στην ανάπτυξη πολύπλοκων εγκεφάλων

MicroRNA: Τα χταπόδια διαθέτουν ένα μαζικά διευρυμένο ρεπερτόριο microRNAs (miRNAs) στον νευρικό τους ιστό, αντανακλώντας παρόμοιες εξελίξεις που συνέβησαν στα σπονδυλωτά, ενώ αυτό το εύρημα πιθανώς σημαίνει ότι τα miRNA παίζουν θεμελιώδη ρόλο στην ανάπτυξη πολύπλοκων εγκεφάλων.

Οι ανάγκες των ανθρώπων σε νερό σε όλο τον κόσμο διαφέρουν σημαντικά

Νερό: Η μελέτη μέτρησε τον κύκλο νερού περισσότερων από 5.600 ανθρώπων από 26 χώρες, ηλικιών από 8 ημερών έως 96 ετών, και βρήκε ημερήσιους μέσους όρους σε ένα εύρος μεταξύ 1 λίτρου και 6 λίτρων την ημέρα. 

Πιθανό εμβόλιο κατά των βακτηρίων που προκαλούν ουρολοιμώξεις

Εάν το εμβόλιο αποδειχθεί αποτελεσματικό στους ανθρώπους, θα μειώσει σημαντικά τον αριθμό των αντιβιοτικών που χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία ασθενειών συνολικά, επιβραδύνοντας την εξέλιξη της βακτηριακής αντοχής στα διαθέσιμα αντιβιοτικά.

Διερεύνηση του πλάσματος για την πρόβλεψη της εξέλιξης της COVID-19

Οι πρωτεΐνες που εντοπίστηκαν μπορεί να έχουν τη δυνατότητα να χρησιμεύσουν ως βιοδείκτες για την πρόγνωση σε ασθενείς με COVID-19. Στο μέλλον αναμένεται να εφαρμοστούν στην κλινική ταχεία διαγνωστικά κιτ για τον εντοπισμό ασθενών που διατρέχουν κίνδυνο σοβαρής COVID-19. Επιπλέον, οι πρωτεΐνες μπορεί να αποτελούν δυνητικούς στόχους για την ανάπτυξη θεραπειών για τη νόσο COVID-19.

Βακτήρια που διασπούν τη νικοτίνη βρέθηκαν στα έντερα ποντικών

Οι ερευνητές σκοπεύουν στη συνέχεια να το μελετήσουν καθώς και τα ένζυμα που παράγει για να διαπιστώσουν αν το ένζυμο μπορεί να παραχθεί εμπορικά και να χορηγηθεί στους καπνιστές για να μειωθούν οι πιθανότητες εμφάνισης λιπώδους νόσου του ήπατος και κατ' επέκταση καρκίνου του ήπατος.