Επιστημονικά Νέα

Γουχάν Κίνα: Νέα έρευνα εντοπίζει στην αγορά της Γουχάν την προέλευση της πανδημίας COVID-19

Γουχάν Κίνα: Νέα έρευνα εντοπίζει στην αγορά της Γουχάν την προέλευση της πανδημίας COVID-19

Γουχάν Κίνα: Η Maria Van Kerkhove, επιδημιολόγος λοιμωδών νοσημάτων του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας σχολίασε σχετικά με τις έρευνες ότι «χρειάζονται πολλές περισσότερες μελέτες» και σημείωσε ότι η εύρεση των πρώτων ανθρώπινων κρουσμάτων μιας νέας ασθένειας είναι «εξαιρετικά δύσκολη, αν όχι αδύνατη».

Νέες μελέτες που κυκλοφόρησαν το Σαββατοκύριακο δείχνουν ότι το επίκεντρο της πανδημίας COVID-19 ήταν μια μεγάλη αγορά στην κινεζική πόλη Γουχάν της Κίνας που πουλούσε ζωντανά ζώα, αντικρούοντας τις επίμονες θεωρήσεις ότι ο ιός αναδύθηκε από ένα κοντινό κινεζικό εργαστήριο. Μία από τις μελέτες διαπίστωσε ότι δύο πρώιμες γενεαλογίες του κορωνοϊού έχουν «σαφή συσχέτιση» με την αγορά θαλασσινών της Huanan και σημείωσε ότι «πέρα από την αγορά Huanan, καμία άλλη προτεινόμενη ή υποθετική αφήγηση προέλευσης δεν έχει υποστηριχθεί από δεδομένα».

Μια άλλη μελέτη βρήκε τουλάχιστον δύο περιπτώσεις όπου ο ιός μεταδόθηκε από άλλο είδος στον άνθρωπο με την πρώτη να εμφανίστηκε στα τέλη Νοεμβρίου ή στις αρχές Δεκεμβρίου 2019, καταλήγοντας στο συμπέρασμα ότι η εμφάνιση της λοίμωξης COVID-19 «πιθανότατα προήλθε από πολλαπλά ζωονοσογόνα γεγονότα». Οι μελέτες δεν έδωσαν οριστικά συμπεράσματα ως προς το είδος των ζώων που φιλοξενούσαν τον ιό πριν αυτός μεταδοθεί στον άνθρωπο, αλλά η μία πρότεινε ότι σκύλοι ρακούν πωλούνταν προηγουμένως σε μια περιοχή της αγοράς όπου είχαν ληφθεί πολλά περιβαλλοντικά δείγματα θετικά στον κορωνοϊό. Σημειώνεται ότι καμία εκ των μελετών δεν έχει ακόμη αξιολογηθεί από ομοτίμους.

Η Maria Van Kerkhove, επιδημιολόγος λοιμωδών νοσημάτων του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας σχολίασε σχετικά με τις έρευνες ότι «χρειάζονται πολλές περισσότερες μελέτες» και σημείωσε ότι η εύρεση των πρώτων ανθρώπινων κρουσμάτων μιας νέας ασθένειας είναι «εξαιρετικά δύσκολη, αν όχι αδύνατη». «Η αγορά Χουανάν έπαιξε πράγματι πολύ σημαντικό ρόλο σε αυτήν την πανδημία, αλλά θα ήθελα να προτρέψω να συνεχιστούν περαιτέρω οι μελέτες…» για να εντοπιστούν τα ζώα που πωλήθηκαν εκεί πριν από τα πρώτα καταγεγραμμένα κρούσματα, έγραψε η Maria Van Kerkhove στο Twitter.

Ο ΠΟΥ διερεύνησε επίσης την προέλευση του κορωνοϊού και κυκλοφόρησε μια μελέτη πέρυσι, καταλήγοντας στο συμπέρασμα ότι η πιο πιθανή οδός που ακολούθησε ο ιός μέχρι να φτάσει στους ανθρώπους αφορούσε έναν μολυσμένο ενδιάμεσο ζώο ξενιστή. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, η θεώρηση της διαρροής του ιού από από κάποιο επιστημονικό εργαστήριο ως προέλευσης του είναι μια «εξαιρετικά απίθανη οδός». Ωστόσο, ο Οργανισμός σημείωσε ότι η διεθνής ομάδα εμπειρογνωμόνων του δεν είχε πρόσβαση σε όλα τα δεδομένα που χρειάζονταν στο ταξίδι τους στη Γουχάν προκειμένου να μελετήσουν την προέλευση του κορωνοϊού. Ειδικότερα, η ομάδα των ειδικών του ΠΟΥ δεν είχε πλήρη πρόσβαση σε βιολογικά δείγματα από τον Σεπτέμβριο του 2019 που θα μπορούσαν να τους βοηθήσουν να κατανοήσουν τα πρώτα κρούσματα του COVID-19.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Επιστήμονας ονόμασε τις επιθέσεις σε μια θεωρία διαρροής εργαστηρίου προδοσία της ίδιας της επιστήμης

Αποσπάσματα email λένε ότι ο Fauci γνώριζε πως ο κορωνοϊός τροποποιήθηκε σκόπιμα και διέρρευσε από το Ινστιτούτο Ιολογίας της Γουχάν.

Σχεδόν δύο χρόνια μετά την πανδημία της COVID-19, η προέλευση του ιού που βασανίζει τον κόσμο παραμένει τυλιγμένη στο μυστήριο.

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Η μικροβαρύτητα στο διάστημα μπορεί να αλλάξει τα ανθρώπινα κύτταρα

Διάστημα: Στη μικροβαρύτητα, 37 πρωτεΐνες έδειξαν ότι τα επίπεδα έκφρασης είχαν αυξηθεί κατά 50% σε σύγκριση με την ίδια μέτρηση σε κύτταρα που εκτέθηκαν στην κανονική βαρύτητα της Γης. 

Ερευνητές εντοπίζουν συγκεκριμένες περιοχές του εγκεφάλου που καταστρέφονται από την υψηλή αρτηριακή πίεση και εμπλέκονται στη νοητική παρακμή, την άνοια

Η διαστολική DBP αρτηριακή πίεση από μόνη της δεν προβλέπει μείωση της γνωστικής λειτουργίας, αλλά στην πραγματικότητα είναι προστατευτική όταν προσαρμόζεται για τη συστολική SBP αρτηριακή πίεση. Αυτό το αποτέλεσμα ίσχυε τόσο κατά την παρατήρηση όσο και κατά τη χρήση της Μεντελιανής τυχαιοποίησης", γράφουν και συνεχίζουν συζητώντας τους πιθανούς λόγους γι' αυτό.

Ανακάλυψη θα μπορούσε να είναι το κλειδί για τη μείωση της αντίστασης στη θεραπεία της λευχαιμίας

"Εάν οι μελλοντικές κλινικές δοκιμές επιβεβαιώσουν την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα του φαρμάκου που στοχεύει  τα δραστικά είδη οξυγόνου ROS, η προσέγγιση αυτή θα βοηθήσει πιθανότατα ένα μεγάλο υποσύνολο ατόμων με οξεία μυελογενή λευχαιμία, συμπεριλαμβανομένων εκείνων με ανθεκτική στα φάρμακα νόσο".

Πώς να μειώσετε τον κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου

Υγεία εντέρου: Ο μόνος πιο αποτελεσματικός τρόπος για να μειώσετε τον κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου είναι να υποβάλλεστε σε προληπτικό έλεγχο ρουτίνας, ξεκινώντας από την ηλικία των 45 ετών.

Πώς τα γονίδιά σας επηρεάζουν την υγεία της καρδιάς;

Χοληστερόλη: Η κατανόηση του τρόπου με τον οποίο τα γονίδια μπορούν να επηρεάσουν τον κίνδυνο καρδιακής νόσου είναι ζωτικής σημασίας για να κατανοήσουμε τι την προκαλεί και ανεβάζει τα επίπεδα χοληστερίνης.