Επιστημονικά Νέα

Γιατί ο κοροναϊός προσβάλλει κυρίως άνδρες;

Γιατί ο κοροναϊός προσβάλλει κυρίως άνδρες;

Άνδρες κυρίως προσβάλλονται και πεθαίνουν από τον νέο κορωνοϊό παγκοσμίως, με την επιστημονική κοινότητα, να μην είναι σε θέση να απαντήσει επί της ουσίας γιατί συμβαίνει αυτό. Ωστόσο υπάρχουν ορισμένοι παράγοντες που επισημαίνουν οι ειδικοί.  «Υπάρχουν βαθιές διαφορές φύλου στα ανοσοποιητικά συστήματα και αυτή η πανδημία τις αποκαλύπτει για άλλη μια φορά» αναφέρει στη Wall Street Journal η Marcia Stefanick, καθηγήτρια ιατρικής στο Κέντρο Ερευνών Πρόληψης του Στάνφορντ του Πανεπιστημίου του Στάνφορντ. «Το σε ποιο βαθμό είναι βιολογία και σε ποιο βαθμό έχει να κάνει τα κοινωνικά πρότυπα και τις συμπεριφορές των δύο φύλων δεν είναι ακόμη τόσο ξεκάθαρο» συμπληρώνει.

Στην Ιταλία, οι άνδρες αποτελούσαν περίπου το 70% των θανάτων από το Covid-19-την ασθένεια που προκλήθηκε από το νέο κορωναϊό έως και τις 26 Μαρτίου, σύμφωνα με το Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας (ISS) της χώρας. Οι άνδρες είναι επίσης πιο πιθανό να μολυνθούν από τον ιό, ειδικά αν είναι μεγαλύτεροι με υποκείμενα νοσήματα, λένε οι επιστήμονες. Στην Κίνα, αρκετές μελέτες δείχνουν ότι οι άνδρες είναι επίσης περισσότεροι.

Σε προηγούμενες επιδημίες όπως το σοβαρό οξύ αναπνευστικό σύνδρομο (SARS) το 2003 και το αναπνευστικό σύνδρομο της Μέσης Ανατολής (MERS) το 2012 οι άνδρες αντιμετώπιζαν επίσης διπλάσιο βαθμό κινδύνου από τις γυναίκες, σύμφωνα με μελέτες.

Σήμερα οι άνδρες σε ολόκληρο τον πλανήτη υπολογίζεται ότι κινδυνυνεύουν τρεις φορές περισσότερο από τις γυναίκες να πεθάνουν στο νοσοκομείο από Covid19 σύμφωνα με μια μετα-ανάλυση που πραγματοποίησαν ερευνητές στο Πανεπιστήμιο του Μαϊάμι Miller School of Medicine. Η μελέτη, η οποία δημοσιεύτηκε από το medRxiv αναλύει τα δεδομένα που δημοσιεύτηκαν μεταξύ 1 Ιανουαρίου και 3 Μαρτίου σε 4.789 ασθενείς.

Ένας λόγος μπορεί να είναι το γεγονός ότι οι κοινωνικές συμπεριφορές που αυξάνουν πιθανότητες μόλυνσης και θανάτου από τον ιό – όπως το κάπνισμα και η κατανάλωση αλκοόλ σχετίζονται περισσότερο με τους άνδρες σε πολλά μέρη του πλανήτη. Αυτό θα μπορούσε να εξηγήσει γιατί τείνουν να υποφέρουν περισσότερο από τις γυναίκες και από καταστάσεις όπως ο καρκίνος του πνεύμονα και οι καρδιακές προσβολές, σύμφωνα με μια μελέτη του 2016 που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό JAMA.

 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Σύνδεση μεταξύ HDL και διαφορετικών τύπων καρκίνου

Πώς σχετίζεται η παιδική παχυσαρκία με την Covid-19;

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Ερευνητές εντοπίζουν συγκεκριμένες περιοχές του εγκεφάλου που καταστρέφονται από την υψηλή αρτηριακή πίεση και εμπλέκονται στη νοητική παρακμή, την άνοια

Η διαστολική DBP αρτηριακή πίεση από μόνη της δεν προβλέπει μείωση της γνωστικής λειτουργίας, αλλά στην πραγματικότητα είναι προστατευτική όταν προσαρμόζεται για τη συστολική SBP αρτηριακή πίεση. Αυτό το αποτέλεσμα ίσχυε τόσο κατά την παρατήρηση όσο και κατά τη χρήση της Μεντελιανής τυχαιοποίησης", γράφουν και συνεχίζουν συζητώντας τους πιθανούς λόγους γι' αυτό.

Ανακάλυψη θα μπορούσε να είναι το κλειδί για τη μείωση της αντίστασης στη θεραπεία της λευχαιμίας

"Εάν οι μελλοντικές κλινικές δοκιμές επιβεβαιώσουν την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα του φαρμάκου που στοχεύει  τα δραστικά είδη οξυγόνου ROS, η προσέγγιση αυτή θα βοηθήσει πιθανότατα ένα μεγάλο υποσύνολο ατόμων με οξεία μυελογενή λευχαιμία, συμπεριλαμβανομένων εκείνων με ανθεκτική στα φάρμακα νόσο".

Πώς να μειώσετε τον κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου

Υγεία εντέρου: Ο μόνος πιο αποτελεσματικός τρόπος για να μειώσετε τον κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου είναι να υποβάλλεστε σε προληπτικό έλεγχο ρουτίνας, ξεκινώντας από την ηλικία των 45 ετών.

Πώς τα γονίδιά σας επηρεάζουν την υγεία της καρδιάς;

Χοληστερόλη: Η κατανόηση του τρόπου με τον οποίο τα γονίδια μπορούν να επηρεάσουν τον κίνδυνο καρδιακής νόσου είναι ζωτικής σημασίας για να κατανοήσουμε τι την προκαλεί και ανεβάζει τα επίπεδα χοληστερίνης.

Υπολογιστική μέθοδος μπορεί να παρακολουθεί την εξάπλωση της ανθεκτικότητας στα αντιβιοτικά με την πάροδο του χρόνου

Προτείνει μια διαδικασία για τη συνεχή παρακολούθηση των μεταβολών στα βακτηριακά γονιδιώματα με την πάροδο του χρόνου, η οποία θα μπορούσε να επηρεάσει τη μελλοντική έρευνα για την ανάπτυξη αντιβιοτικών ή να επηρεάσει τα θεραπευτικά σχήματα.

Πώς κλιμακώθηκε το κόστος της παχυσαρκίας μέσα σε 10 χρόνια

Παχυσαρκία κόστος: Η παχυσαρκία είναι συχνά πρωταρχικός στόχος του προγραμματισμού ευεξίας των εργοδοτών, καθώς είναι μια από τις πιο ακριβές ασθένειες στις ΗΠΑ και συνδέεται συχνά με ακριβές συννοσηρότητες.