Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Επιστημονικά Νέα

Επεξεργασία τροφίμων: Οι επιστήμονες ανέπτυξαν οπτικό εργαλείο που ομαδοποιεί τα τρόφιμα

Επεξεργασία τροφίμων: Οι επιστήμονες ανέπτυξαν οπτικό εργαλείο που ομαδοποιεί τα τρόφιμα

Επεξεργασία τροφίμων: Με σωστά εργαλεία, οι άνθρωποι μπορούν να κάνουν πιο ενημερωμένες επιλογές σχετικά με τους τύπους τροφίμων που καταναλώνουν και ενδεχομένως να βελτιώσουν τη συνολική υγεία και ευεξία τους.


Μια ομάδα επιστημόνων ανέπτυξε ένα νέο οπτικό εργαλείο για να βοηθήσει τους ανθρώπους να ταξινομήσουν τα τρόφιμα με βάση το επίπεδο επεξεργασίας τους. Το εργαλείο, που ονομάζεται Σύστημα Ταξινόμησης Επεξεργασίας Τροφίμων (FPCS), κατηγοριοποιεί τα τρόφιμα σε τέσσερις ομάδες με βάση τον βαθμό στον οποίο έχουν τροποποιηθεί ή μετατραπεί από την αρχική τους κατάσταση.

Το FPCS κατηγοριοποιεί τα τρόφιμα σε τέσσερις ομάδες: μη επεξεργασμένα/ελάχιστα επεξεργασμένα τρόφιμα, επεξεργασμένα μαγειρικά συστατικά, επεξεργασμένα τρόφιμα και εξαιρετικά επεξεργασμένα τρόφιμα. Τα μη επεξεργασμένα/ελάχιστα επεξεργασμένα τρόφιμα είναι αυτά που έχουν υποστεί ελάχιστη έως καθόλου επεξεργασία και είναι συνήθως ολόκληρα τρόφιμα όπως φρούτα, λαχανικά, δημητριακά και κρέατα. Τα επεξεργασμένα μαγειρικά συστατικά είναι τρόφιμα που έχουν εξαχθεί από φυτά ή ζώα και χρησιμοποιούνται για την παρασκευή άλλων προϊόντων διατροφής, όπως έλαια, ζάχαρη και αλάτι.

Επεξεργασμένα τρόφιμα είναι αυτά που έχουν υποστεί κάποια μορφή επεξεργασίας, όπως μαγείρεμα, ψήσιμο ή παστερίωση, αλλά εξακολουθούν να είναι αναγνωρίσιμα ως ολόκληρα τρόφιμα. Παραδείγματα επεξεργασμένων τροφίμων περιλαμβάνουν κονσερβοποιημένα φρούτα και λαχανικά, ψωμί και τυρί. Υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα είναι αυτά που έχουν υποστεί εκτεταμένη επεξεργασία και περιέχουν πρόσθετα όπως συντηρητικά, γαλακτωματοποιητές, τεχνητά χρώματα και αρώματα. Αυτά τα τρόφιμα είναι συνήθως πλούσια σε ζάχαρη, αλάτι και λίπος και συχνά είναι συσκευασμένα και έτοιμα προς κατανάλωση.

Το εργαλείο FPCS παρέχει μια οπτική αναπαράσταση αυτών των τεσσάρων ομάδων τροφίμων, με μη επεξεργασμένα/ελάχιστα επεξεργασμένα τρόφιμα στο κέντρο και εξαιρετικά επεξεργασμένα τρόφιμα στις εξωτερικές άκρες. Χρησιμοποιώντας το εργαλείο, οι άνθρωποι μπορούν εύκολα να δουν πώς χωρούν διαφορετικά τρόφιμα σε αυτές τις κατηγορίες και να κάνουν πιο ενημερωμένες επιλογές σχετικά με τα είδη των τροφίμων που καταναλώνουν.

Η ανάπτυξη του εργαλείου FPCS αποτελεί μέρος μιας ευρύτερης προσπάθειας για να βοηθήσει τους ανθρώπους να κατανοήσουν καλύτερα τον αντίκτυπο της επεξεργασίας τροφίμων στην υγεία τους. Έρευνες έχουν δείξει ότι οι δίαιτες πλούσιες σε εξαιρετικά επεξεργασμένα τρόφιμα σχετίζονται με αυξημένο κίνδυνο παχυσαρκίας, καρδιαγγειακών παθήσεων και άλλων χρόνιων παθήσεων υγείας. Χρησιμοποιώντας το εργαλείο FPCS για την κατηγοριοποίηση των τροφίμων με βάση το επίπεδο επεξεργασίας τους, οι άνθρωποι μπορούν να κάνουν πιο ενημερωμένες επιλογές σχετικά με τους τύπους τροφίμων που καταναλώνουν και ενδεχομένως να βελτιώσουν τη συνολική υγεία και ευεξία τους.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Ζωτικής σημασίας ο προσυμπτωματικός έλεγχος

Κλινική δοκιμή ανοσοθεραπείας σαρκώματος μειώνει τον κίνδυνο υποτροπής κατά 43%

Wearable τεχνολογία για τον αναπτυσσόμενο εγκέφαλο των παιδιών

CRISPR: Βελτίωση της όρασης για τους πάσχοντες από σπάνια γενετική διαταραχή

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Μετωποκροταφική Άνοια: Ποια χαρακτηριστικά έχει αυτή η μορφή της άνοιας;

Μετωποκροταφική Άνοια: Η μετωποκροταφική άνοια (Frontotemporal dementia - FTD) είναι μια μορφή άνοιας που επηρεάζει κυρίως τους μετωπιαίους και κροταφικούς λοβούς του εγκεφάλου, περιοχές που είναι υπεύθυνες για τη συμπεριφορά

Περιοραΐκή δερματίτιδα: Τι είναι και τι πρέπει να προσέξετε

Περιοραΐκή δερματίτιδα: Η περιοραΐκή δερματίτιδα είναι μια κοινή, αλλά συχνά παραγνωρισμένη δερματική πάθηση που εμφανίζεται κυρίως γύρω από το στόμα, ενώ μπορεί να επεκταθεί και γύρω από τη μύτη ή τα μάτια.

Ξαφνική Ζάλη: Πότε χρειάζεται να ανησυχήσετε

Ξαφνική Ζάλη: Η ξαφνική ζαλάδα είναι ένα κοινό σύμπτωμα που μπορεί να συμβεί σε οποιονδήποτε, αλλά σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορεί να υποδεικνύει σοβαρότερο πρόβλημα υγείας. Η ζαλάδα μπορεί να προκληθεί από διάφορους παράγοντες

Άνοια: Επιτίθεται σε αυτό το είδος μνήμης

Άνοια: Η άνοια είναι μια νευρολογική κατάσταση που επηρεάζει τις γνωστικές λειτουργίες του εγκεφάλου, όπως τη μνήμη, την κρίση και τις δεξιότητες επικοινωνίας. Ειδικά η μνήμη επηρεάζεται σημαντικά σε άτομα με άνοια

Αλλεργίες: Πώς να ανακουφιστείτε με φυσικό τρόπο

Αλλεργίες: Οι αλλεργίες μπορεί να προκαλέσουν σημαντική ενόχληση, με συμπτώματα όπως φτέρνισμα, καταρροή, φαγούρα στα μάτια και συμφόρηση. Παρόλο που υπάρχουν φαρμακευτικές λύσεις, πολλοί άνθρωποι αναζητούν φυσικούς τρόπους

Πώς να αντιμετωπίσετε τον κνησμό στο έκζεμα

Έκζεμα: Ο κνησμός είναι ένα από τα πιο ενοχλητικά συμπτώματα του εκζέματος και μπορεί να επηρεάσει σημαντικά την ποιότητα ζωής. Η σωστή αντιμετώπιση του κνησμού είναι βασική για τη διαχείριση της νόσου και την αποφυγή επιπλοκών

Οι αλλεργίες μπορούν να προκαλέσουν υπνηλία;

Αλλεργίες: Οι αλλεργίες είναι μια υπεραντίδραση του ανοσοποιητικού συστήματος σε ουσίες που κατά κανόνα είναι αβλαβείς, όπως η γύρη, η σκόνη ή ορισμένα τρόφιμα. Εκτός από τα κλασικά συμπτώματα όπως καταρροή

Πώς προκαλεί άγχος η φλεγμονή;

Άγχος: Το άγχος είναι μια φυσιολογική αντίδραση του οργανισμού σε καταστάσεις πίεσης ή κινδύνου. Όταν όμως γίνεται χρόνιο, μπορεί να επηρεάσει σοβαρά την υγεία μας

Close Icon