Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Επιστημονικά Νέα

Εγκέφαλος: Τι πρέπει να κάνουμε για την «συντήρηση» του

Εγκέφαλος: Τι πρέπει να κάνουμε για την «συντήρηση» του

Ο εγκέφαλος είναι μακράν το πιο πολύτιμο όργανο στον άνθρωπο. Ο εγκέφαλος δουλεύει τόσο σκληρά όλο το εικοσιτετράωρο (ακόμη και όταν κοιμόμαστε) και καταναλώνει πολλή ενέργεια. Για αυτό και χρειάζεται «συντήρηση».

1) Άσκηση: Η σωματική δραστηριότητα σαφώς συνδέεται με την υγεία του εγκεφάλου και τη γνωστική λειτουργία. Οι άνθρωποι που γυμνάζονται φαίνεται να έχουν μεγαλύτερο όγκο στον εγκέφαλο, καλύτερη σκέψη και μνήμη, ακόμη και μειωμένο κίνδυνο άνοιας. Μια πρόσφατη μελέτη στο περιοδικό Neurology ανέφρε ότι οι ηλικιωμένοι που γυμνάζονται έντονα έχουν βαθμολογία σε γνωστικά τεστ που τους τοποθετούν 10 χρόνια νεότερους. Η μοναδική εξαίρεση στον κανόνα είναι το ποδόσφαιρο (ιδίως το αμερικάνικο) το οποίο έχει συνδεθεί με βλάβες του εγκεφάλου (από τα χτυπήματα).

2) Διατροφή: Ο εγκέφαλος απαιτεί περίπου το 20% των ενεργειακών πόρων του σώματος, ακόμη και αν ο όγκος του είναι πολύ μικρόπς. Αυτό δικαιολογείται γιατί σκέφτεται, μαθαίνει, θυμάται και ελέγχει το σώμα μας σε κάθε κίνησή του. Τα μη επεξεργασμένα τρόφιμα είναι μια σταθερή πηγή ενέργειας και καθιστά τον εγκέφαλο πολύ «ευτυχισμένο». Τα επεξεργασμένα τρόφιμα και η ζάχαρη, αντίθετα, του κάνουν κακό. Σε γενικές γραμμές μια διατροφή χαμηλή σε ζάχαρη και πλούσια σε υγιή λίπη και πολύχρωμα φρούτα και λαχανικά, είναι το καλύτερο δώρο που μπορείτε να κάνετε στον εγκέφαλό σας.

3) Βιταμίνες και Μέταλλα: Αν και υπάρχουν ελάχιστες ενδείξεις ότι οι πολυβιταμίνες κάνουν καλό, υπάρχουν ορισμένες βιταμίνες οι οποίες είναι απαραίτητες στον εγκέφαλο για να λειτουργήσει. Η Β12 είναι μία κρίσιμης σημασίας βιταμίνη για τη λειτουργία του κεντρικού νευρικού συστήματος. Η ανεπάρκεια της μπορεί να οδηγήσει σε γνωστική απώλεια μνήμης. Η βιταμίνη D είναι επίσης ζωτικής σημασίας για την υγεία του εγκεφάλου, όπως και ο σίδηρος.

4) Καφές: Δεν είναι μόνο το ότι μας κρατά σε εγρήγορση, μπλοκάροντας τους υποδοχείς αδενοσίνης, αλλά η κατανάλωση καφέ έχει συνδεθεί με μειωμένο κίνδυνο κατάθλιψης, ακόμη και της νόσου του Alzheimer και της νόσου του Πάρκινσον. Αυτό οφείλεται εν μέρει επειδή, όπως το κακάο, οι ενώσεις στον καφέ βελτιώνουν την υγεία των αγγείων και μπορεί επίσης να βοηθήσουν στην αποκατάσταση κυτταρική βλάβη δρώντας ως αντιοξειδωτικά.

5) Ύπνος: Ο εγκέφαλος στην ουσία δεν κοιμάται ποτέ. Ωστόσο, η δική μας στέρηση ύπνου τού κάνει κακό. Η έλλειψη ύπνου συνδέεται με την χειρότερη γνωστική λειτουργία και φτωχότερη προσοχή, μάθηση και δημιουργική σκέψη.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Ανθρώπινη Πρωτεΐνη - Ελπίδα για μελλοντικές μη εθιστικές θεραπείες πόνου

Μπορεί το μηνιγγίωμα να αντιμετωπιστεί με ακτινοθεραπεία;

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Πώς πέφτει η γλυκοζυλιωμένη και γιατί είναι επικίνδυνη για το ζάχαρο 

Γλυκοζυλιωμένη: Όταν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα είναι σταθερά υψηλά, όπως συμβαίνει στον μη ελεγχόμενο διαβήτη, περισσότερα μόρια γλυκόζης συνδέονται με την αιμοσφαιρίνη για να σχηματίσουν γλυκοζυλιωμένη αιμοσφαιρίνη.

Παγκόσμια Ημέρα Λευκής 25 Ιουνίου - Πρόεδρος της ΕΔΑΕ :Έχουν αναπτυχθεί και εγκριθεί νέες καινοτόμες θεραπείες

Η 25η Ιουνίου είναι μια ημέρα αφιερωμένη στην ενημέρωση για τη λεύκη, στην ευαισθητοποίηση σχετικά με τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι ασθενείς, αλλά και στην αποδοχή και αποστιγματοποίησή της. Στην Ευρώπη, ο επιπολασμός της λεύκης εκτιμάται στο 1%1, ενώ στη χώρα μας υπολογίζεται ότι αφορά περίπου 100.000 ασθενείς. H λεύκη είναι μια χρόνια, επίκτητη δερματική […]

Γιατί η διαστολή των ματιών μας μειώνεται με την ηλικία;

Όραση: Ο κακός φωτισμός ή οι έντονες αντιθέσεις μεταξύ φωτός και σκότους μπορεί να περιορίσουν την ικανότητα των ηλικιωμένων να αντιδρούν στην καθημερινή ζωή, με αποτέλεσμα αρνητικό αντίκτυπο στον ρυθμό ύπνου-εγρήγορσης. 

Ανθυγιεινές πρακτικές που πρέπει να σταματήσετε για να διατηρήσετε τα νεφρά σας

Καρκίνος νεφρού: Ο καρκίνος του νεφρού είναι μια σοβαρή κατάσταση υγείας και ορισμένες ανθυγιεινές πρακτικές μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο εμφάνισης αυτής της ασθένειας.

Close Icon