ΝΕΑ ΥΓΕΙΑΣ

Εμβόλιο: Ένας καλός ύπνος συμβάλλει στην άμεση λειτουργία του εμβολίου

Εμβόλιο: Ένας καλός ύπνος συμβάλλει στην άμεση λειτουργία του εμβολίου

Εμβόλιο: Ο καλός ύπνος όχι μόνο ενισχύει, αλλά μπορεί επίσης να παρατείνει τη διάρκεια προστασίας του εμβολίου.

Ίσως είναι δυνατό να ωθήσετε το εμβόλιο σας να λειτουργήσει λίγο καλύτερα. Το κόλπο είναι ένας καλός ύπνος. Ο ύπνος βοηθά το ανοσοποιητικό σύστημα να ανταποκριθεί στον εμβολιασμό, σύμφωνα με μια νέα μετα-ανάλυση προηγούμενης έρευνας, που δημοσιεύτηκε στις 13 Μαρτίου στο Current Biology.

Πώς θα λειτουργήσει καλύτερα το εμβόλιο;

Σε αυτό, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι άνθρωποι που κοιμόντουσαν λιγότερες από έξι ώρες τη νύχτα παρήγαγαν σημαντικά λιγότερα αντισώματα από τους ανθρώπους που κοιμόντουσαν επτά ή περισσότερες. Αυτό το έλλειμμα ισοδυναμούσε με δύο μήνες μείωσης αντισωμάτων.

«Ο καλός ύπνος όχι μόνο ενισχύει, αλλά μπορεί επίσης να παρατείνει τη διάρκεια προστασίας του εμβολίου», δήλωσε η ανώτερη συγγραφέας Eve Van Cauter σε δελτίο ειδήσεων σε περιοδικό. Είναι ομότιμη καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο του Σικάγο.

Ο Van Cauter και η επικεφαλής συγγραφέας Karine Spiegel, του Γαλλικού Εθνικού Ινστιτούτου Υγείας και Ιατρικής στη Λυών της Γαλλίας, δημοσίευσαν στο παρελθόν μια μελέτη ορόσημο σχετικά με τις επιπτώσεις του ύπνου στον εμβολιασμό το 2002.

Για να το ενημερώσουν, αναζήτησαν, συνδύασαν και ανέλυσαν εκ νέου τα αποτελέσματα επτά μελετών εμβολιασμού για ιογενείς λοιμώξεις, συγκεκριμένα τη γρίπη και την ηπατίτιδα Α και Β. Συνέκριναν την ανταπόκριση αντισωμάτων για τα άτομα που κοιμόντουσαν επτά έως εννέα ώρες (όπως συνιστάται από το Εθνικό Ίδρυμα Ύπνου) με αυτή των «κοντών ύπνου» που είχαν λιγότερο από έξι ώρες. Συνολικά, οι ερευνητές βρήκαν ισχυρές ενδείξεις ότι ο ύπνος λιγότερο από έξι ώρες τη νύχτα μείωσε την ανοσολογική απόκριση στον εμβολιασμό.

Αλλά μια ξεχωριστή ανάλυση διαπίστωσε ότι το αποτέλεσμα ήταν σημαντικό μόνο στους άνδρες. Η επίδραση της διάρκειας του ύπνου στην παραγωγή αντισωμάτων ήταν πολύ πιο μεταβλητή στις γυναίκες, πιθανώς λόγω των κυμαινόμενων επιπέδων ορμονών.

«Γνωρίζουμε από μελέτες ανοσολογίας ότι οι ορμόνες του φύλου επηρεάζουν το ανοσοποιητικό σύστημα», αναφέρει το Spiegel στην ανακοίνωση. «Στις γυναίκες, η ανοσία επηρεάζεται από την κατάσταση του εμμηνορροϊκού κύκλου, τη χρήση αντισυλληπτικών και από την εμμηνόπαυση και την μετεμμηνοπαυσιακή κατάσταση, αλλά δυστυχώς καμία από τις μελέτες που συνοψίσαμε δεν είχε δεδομένα σχετικά με τα επίπεδα ορμονών φύλου».

Οι ερευνητές διαπίστωσαν επίσης ότι η αρνητική επίδραση του ανεπαρκούς ύπνου στα επίπεδα αντισωμάτων ήταν μεγαλύτερη για τους ηλικιωμένους 18 έως 60 ετών από ό,τι για τους ανθρώπους άνω των 65 ετών. Οι ηλικιωμένοι ενήλικες τείνουν να κοιμούνται λιγότερο γενικά, είπαν οι συγγραφείς.

Ορισμένες από τις αναθεωρημένες μελέτες μέτρησαν τη διάρκεια του ύπνου απευθείας, είτε μέσω ρολογιών χειρός ανίχνευσης κίνησης είτε σε εργαστήριο ύπνου. Άλλοι βασίστηκαν στην αυτοαναφορά των συμμετεχόντων.

Η σύντομη διάρκεια ύπνου συσχετίστηκε με χαμηλότερα επίπεδα αντισωμάτων και στους δύο τύπους μελετών. Ωστόσο, το αποτέλεσμα ήταν ισχυρότερο για τις μελέτες που χρησιμοποίησαν αντικειμενικά μέτρα ύπνου, πιθανότατα επειδή οι άνθρωποι είναι διαβόητα κακοί στην εκτίμηση της ποσότητας ύπνου που είχαν, είπαν οι συγγραφείς.

«Όταν βλέπετε τη διακύμανση στην προστασία που παρέχεται από τα εμβόλια για τον COVID-19 – οι άνθρωποι που έχουν προϋπάρχουσες παθήσεις είναι λιγότερο προστατευμένοι, οι άνδρες είναι λιγότερο προστατευμένοι από τις γυναίκες και οι παχύσαρκοι άνθρωποι είναι λιγότερο προστατευμένοι από τους ανθρώπους που δεν έχουν παχυσαρκία», δήλωσε ο Van Cauter. είπε. «Όλοι αυτοί είναι παράγοντες πάνω στους οποίους ένα άτομο δεν έχει κανέναν έλεγχο, αλλά μπορείτε να τροποποιήσετε τον ύπνο σας».

Υπάρχουν ακόμα περισσότερα που πρέπει να κατανοήσουμε, συμπεριλαμβανομένων των φυλετικών διαφορών, ποιες ημέρες γύρω από τη στιγμή του εμβολιασμού είναι πιο σημαντικές και πόσο ακριβώς ύπνος χρειάζεται, είπε το Spiegel. «Θα εμβολιάσουμε εκατομμύρια και εκατομμύρια ανθρώπους τα επόμενα χρόνια και αυτή είναι μια πτυχή που μπορεί να βοηθήσει στη μεγιστοποίηση της προστασίας», είπε.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

5 Λόγοι που η άσκηση βοηθάει την ψυχική μας υγεία

Φτάνουν 6 ώρες ύπνου για να ξεκουραστείτε;

Πώς να αξιοποιήσετε στο έπακρο τον μεσημεριανό ύπνο

Η αϋπνία δημιουργεί προβλήματα στην υγεία

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα