ΝΕΑ ΥΓΕΙΑΣ

Έμμηνος Ρύση: Τι μπορεί να συμβαίνει σε περίπτωση καθυστέρησης χωρίς να είστε έγκυος

Έμμηνος Ρύση: Τι μπορεί να συμβαίνει σε περίπτωση καθυστέρησης χωρίς να είστε έγκυος

Η καθυστέρηση αυτή μάλιστα ενδέχεται να είναι μεγαλύτερη σε πιο μακρινά ταξίδια, στα οποία και διασχίζουμε περισσότερες ζώνες ώρας.

Έμμηνος Ρύση: Ο εμμηνορρυσιακός κύκλος ονομάζεται και περίοδος, ακριβώς διότι είναι ένα «περιοδικό» γεγονός. Υπό αυτήν την έννοια είναι ένα γεγονός, το οποίο επαναλαμβάνεται ανά τακτά χρονικά διαστήματα. Έτσι η γυναίκα έχει έμμηνο ρύση ανά περίπου σταθερό αριθμό ημερών. Καθυστέρηση ονομάζουμε τη μη εμφάνιση εμμήνου ρύσεως την αναμενόμενη ημερομηνία και για κάποιες ημέρες μετά. Συγκεκριμένα, σε ό,τι αφορά γυναίκες με σταθερή διάρκεια του κύκλου μεταξύ των 21 και 35 ημερών, ως καθυστέρηση εκλαμβάνεται η μη εμφάνιση της επομένης εμμήνου ρύσεως 3 ημέρες μετά την αναμενόμενη ημερομηνία της.

Πιο πολύπλοκο είναι να οριστεί η καθυστέρηση, αν πρόκειται για γυναίκα με ασταθή κύκλο, όπως συμβαίνει επί παραδείγματι, με όσες παρουσιάζουν συμπτώματα του συνδρόμου πολυκυστικών ωοθηκών. Τότε ορίζουμε την καθυστέρηση ως την παρέλευση 38 ημερών από την πρώτη ημέρα της τελευταίας εμμήνου ρύσεως χωρίς την έναρξη της επομένης.

Τι σημαίνει «δεν είμαι έγκυος»;

Η καθυστέρηση συγκαταλέγεται μεταξύ των πρώτων συμπτωμάτων της αρχομένης κύησης και μάλιστα είναι το σημαντικότερο από αυτά. Ως εκ τούτου θα πρέπει να τονισθεί, πως το ενδεχόμενο κύησης είναι και το πρώτο, που θα πρέπει να αποκλειστεί, όταν μία γυναίκα αναφέρει καθυστέρηση.

Η διερεύνηση της πιθανότητας αρχομένης κύησης σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να γίνει με υπερηχογράφημα, καθότι αρκετό χρονικό διάστημα θα πρέπει να παρέλθει από τη γονιμοποίηση προτού να καταστεί εφικτός ο εντοπισμός εμβρυϊκών στοιχείων δια της εξέτασης αυτής.

Επομένως, η επιβεβαίωση της κύησης στα πρώτα στάδια αυτής επιτυγχάνεται δια εργαστηριακών μεθόδων. Οι μέθοδοι αυτές είναι δύο:

  • δοκιμασία (test) κύησης από φαρμακείο – δια της μεθόδου αυτής επιδιώκουμε τον εντοπισμό στα πρωινά ούρα της γυναίκας της ορμόνης β-χοριακής
  • η μέτρηση των επιπέδων της β-χοριακής στο αίμα της γυναίκας μετά από αιμοληψία σε κάποιο μικροβιολογικό εργαστήριο

Αμφότερες οι εξετάσεις είναι πιθανό να καταδείξουν αρχόμενη κύηση ακόμα και μετά από καθυστέρηση μόλις δύο ημερών. Πάντως κατά κανόνα συνιστάται να διενεργηθούν μετά από 5 με 7 ημέρες καθυστέρησης σε γυναίκα με σταθερό κύκλο και 38 ημερών σε γυναίκα με ασταθή κύκλο.

Ποιες άλλες καταστάσεις εκτός εγκυμοσύνης θα ήταν δυνατόν να προκαλέσουν καθυστέρηση;

Θα μπορούσαμε να αναφέρουμε τρεις τέτοιες καταστάσεις:

  • διαταραχές του κιρκαδίου ρυθμού
  • ασθένεια
  • απότομες μεταβολές βάρους

Τι είναι ο κιρκάδιος ρυθμός και πώς θα μπορούσαν διαταραχές του να προκαλέσουν καθυστέρηση;

Με τον όρο κιρκάδιος ρυθμός περιγράφουμε τις μεταβολές στις φυσιολογικές διεργασίες, στις πνευματικές λειτουργίες, αλλά και στη συμπεριφορά, οι οποίες ακολουθούν έναν ημερήσιο κύκλο.

Το βασικό ερέθισμα, που ρυθμίζει τον Κιρκάδιο κύκλο είναι οι εναλλαγές του φωτός και του σκότους στο περιβάλλον, μέσα στο οποίο κάποιος άνθρωπος ή έμβιο ον γενικότερα διαβιεί. Επομένως, ο κύκλος ημέρας και νύχτας είναι από τα βασικά ερεθίσματα, που καθορίζουν τον «κυκλικό» τρόπο, με τον οποίο επιτελούνται διάφορες σωματικές και πνευματικές λειτουργίες.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα λειτουργίας, που εξαρτάται από τον κύκλο ημέρας και νύχτας είναι ο κύκλος ύπνου και εγρήγορσης.

Φαίνεται, πως ο κιρκάδιος ρυθμός ρυθμίζεται από κέντρα του εγκεφάλου, η λειτουργία των οποίων επηρεάζει και τη λειτουργία των κέντρων του εγκεφάλου, τα οποία ρυθμίζουν έμμηνο ρύση. Κατά συνέπεια αλλαγές στον κιρκάδιο ρυθμό μεταβάλλουν τη λειτουργία των κέντρων, που ρυθμίζουν τη φυσιολογική αυτή διεργασία και κατ’ επέκτασιν μεταβάλλεται και η λειτουργία των αντιστοίχων κέντρων, που ρυθμίζουν την έμμηνο ρύση, εξ ου και η καθυστέρηση στην έλευση αυτής.

Καταστάσεις, που θα μπορούσαν να προκαλέσουν μεταβολές στον κιρκάδιο ρυθμό και καθυστέρηση συμπεριλαμβάνουν τα ταξίδια, τα οποία διαταράσσουν το καθημερινό μας «πρόγραμμα». Αυτός είναι και ο λόγος, που πολλές γυναίκες τότε αναφέρουν καθυστέρηση. Η καθυστέρηση αυτή μάλιστα ενδέχεται να είναι μεγαλύτερη σε πιο μακρινά ταξίδια, στα οποία και διασχίζουμε περισσότερες ζώνες ώρας.

Τα ταξίδια είναι συχνά και ο λόγος, που το καλοκαίρι, οπότε και οι εκδρομές είναι συχνότερες, αρκετές γυναίκες τότε αναφέρουν διαταραχές στην περίοδό τους.

Μία ασθένεια, μπορεί να φέρει καθυστέρηση;

Το ανοσοποιητικό σύστημα, αλλά και λίγο έως πολύ το σώμα στην ολότητά του, τρόπον τινά δοκιμάζονται εν μέσω μίας ασθενείας και έτσι δεν αποκλείεται να διαπιστωθεί τότε καθυστέρηση στην περίοδο.

Μεταβολές στο σωματικό βάρος είναι δυνατόν να προκαλέσουν καθυστέρηση;

Οι εντατικές δίαιτες, ιδιαίτερα αν συνδυάζονται και με έντονη άσκηση, οι οποίες αποσκοπούν στη γρήγορη απώλεια βάρους είναι δυνατόν να προκαλέσουν απότομη πτώση του ποσοστού λίπους στο σώμα. Η πτώση του ποσοστού λιπώδους ιστού έχει συνδεθεί με διαταραχές του κύκλου και κατά κύριο λόγο με καθυστέρηση στην περίοδο. Αυτός είναι και ο λόγος, που γυναίκες, οι οποίες ασχολούνται με αθλητισμό, συχνά αναφέρουν «ασταθή» κύκλο.

Μία ξεχωριστή περίπτωση, που η πτώση του ποσοστού λίπους συνδέεται με εμφάνιση καθυστέρησης – ακόμα και με πλήρη αναστολή της εμμήνου ρύσεως – είναι η νευρογενής ανορεξία. Πρόκειται για μία κλινική οντότητα, η οποία αντιμετωπίζεται με τη βοήθεια επαγγελματιών της ψυχικής υγείας, που δεν αποκλείεται να θέσει σε κίνδυνο και αυτήν ακόμα τη ζωή της γυναίκας.

Τι θα πρέπει να κάνω, αν διαπιστώσω καθυστέρηση στην περίοδό μου;

Η απάντηση είναι απλή: Να επικοινωνήσετε με το γυναικολόγο σας, ο οποίος κατά πάσα πιθανότητα εν όψει της επίσκεψής σας στο ιατρείο του, θα σας ζητήσει να προσκομίσετε και μία μέτρηση β-χοριακής.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Λόγοι ανωμαλίας του έμμηνου κύκλου

Λόγοι που μπορεί να καθυστερήσουν την περίοδό σας

Ξαφνική απώλεια περιόδου:Ποιοι είναι οι λόγοι;

Πώς λειτουργούν τα τεστ εγκυμοσύνης;

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Γονείς και γιατροί θρηνούν τις «καταστροφικές» συνέπειες του πανδημικού κλεισίματος των σχολείων καθώς επιδεινώνεται η κρίση ψυχικής υγείας

«Το είδαμε αυτό μέσω της COVID και οι επιπτώσεις συνεχίζονται», είπε. «Άγχος, κατάθλιψη, διατροφικές διαταραχές, αυτοτραυματισμός, όλα αυτά ξεκίνησαν κατά τη διάρκεια του lockdown για την COVID, και εξακολουθούμε να βλέπουμε αυτά τα παιδιά να προσπαθούν να αναρρώσουν».

Eurolife FFH: Έξι προγράμματα αστικής ευθύνης EurolifePartners

Η Eurolife FFH, που έχει δεσμευθεί να βρίσκεται πάντα στο πλευρό των ανθρώπων που την εμπιστεύονται, πελατών και συνεργατών, βελτιώνοντας συνεχώς τις υπηρεσίες που τους παρέχει, αναβαθμίζει το EurolifePartners, την πλατφόρμα για τους συνεργάτες της, προσθέτοντας 6 προτιμολογημένα προγράμματα αστικής ευθύνης.  Τα προγράμματα αυτά προσφέρουν ασφαλιστική κάλυψη από τη λειτουργία εμπορικών καταστημάτων, γραφείων-ιατρείων, γυμναστηρίων-σχολών χορού-εκπαιδευτηρίων, καφέ εστιατορίων-ζαχαροπλαστείων. Επίσης, εκτός […]

Οι γονείς πρέπει να εγκαταλείψουν το κολέγιο για να μπορέσουν τα παιδιά να ευδοκιμήσουν, λένε οι ειδικοί

"Όταν τους αφήνεις για το κολέγιο, δεν είναι αντίο για πάντα. Είναι "αντίο προς το παρόν". «Βγείτε έξω και αναζητήστε το καλύτερο και κρατήστε τον εαυτό σας σε υψηλό επίπεδο», έγραψε η μαμά Τρίσια Κόντε σε ένα από τα παιδιά της. «Πιστέψτε με ότι αν το κάνετε, θα πάρετε όλα όσα θέλετε», συνέχισε το σημείωμά της.

Περισσότεροι άνθρωποι θα πρέπει να ελέγχονται για πιθανή έκθεση σε παντοτινά χημικά

Παντοτινά χημικά: Η έκθεση σε αυτές τις χημικές ουσίες αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου των νεφρών σε ενήλικες, μειωμένη ανταπόκριση αντισωμάτων σε λοίμωξη ή εμβολιασμό σε παιδιά και ενήλικες, μειωμένη εμβρυϊκή ανάπτυξη και δυσλιπιδαιμία σε παιδιά και ενήλικες.

Οι πρώιμες σεξουαλικές εμπειρίες οδηγούν σε πιο υγιές σεξ αργότερα

Σεξουαλικό ντεμπούτο: Η υγιής σεξουαλική λειτουργία είναι κρίσιμη για τη σεξουαλική υγεία και θα πρέπει να συγκαταλέγεται μεταξύ των πιθανών αποτελεσμάτων υγείας ενός πρώιμου σεξουαλικού ντεμπούτου.

Τι είναι η ομοιοπαθητική και πόσο βοηθάει στην καλή λειτουργία της υγείας;

Εναλλακτική ιατρική: Έχουν γίνει αρκετές ανασκοπήσεις των επιστημονικών στοιχείων σχετικά με την αποτελεσματικότητα της ομοιοπαθητικής. Η ομοιοπαθητική χρησιμοποιείται για ένα εξαιρετικά ευρύ φάσμα παθήσεων υγείας.

Πώς βοηθούν οι νευροφυσιολογικές τεχνικές στη θεραπεία της νόσου Alzheimer;

Alzheimer: Μια νέα συλλογή άρθρων διερευνά τη χαρτογράφηση της υπερδιέγερσης του εγκεφάλου που στηρίζει τη δυσρύθμιση της επαγρύπνησης, τους κύκλους ύπνου-αφύπνισης και την επικύρωση αποτελεσματικών βιοδεικτών για τη νόσο του Αλτσχάιμερ.