Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Yπερτροφές οφέλη: Μάθετε πώς να τρώτε και να συνδυάζετε σωστά τα superfoods για να έχετε τα μέγιστα οφέλη

Yπερτροφές οφέλη: Μάθετε πώς να τρώτε και να συνδυάζετε σωστά τα superfoods για να έχετε τα μέγιστα οφέλη

Yπερτροφές οφέλη: Τα Superfoods είναι εδώ και καιρό οι υπερήρωες των πιάτων μας, που επιδιώκουν να σώσουν τη μέρα με τα απίστευτα οφέλη τους για την υγεία.


Τα superfoods είναι εδώ και καιρό οι υπερήρωες των πιάτων μας, που επιδιώκουν να σώσουν τη μέρα με τα απίστευτα οφέλη τους για την υγεία. Αλλά, για λίγο! Είστε σίγουροι ότι τους προσφέρατε την περιποίηση στο κόκκινο χαλί που τους αξίζει; Αποδεικνύεται ότι αυτές οι διατροφικές δυνάμεις μπορεί να αισθάνονται λίγο υποτιμημένες πρόσφατα. Όσο σημαντικό είναι να έχετε υγιεινές διατροφικές συνήθειες για να παραμένετε σε φόρμα ή να χάσετε βάρος εάν αυτός είναι ο στόχος σας, είναι επίσης σημαντικό να τρώτε τα τρόφιμα με τον σωστό τρόπο. Όσον αφορά τη διατήρηση μιας υγιεινής διατροφής, οι υπερτροφές έχουν πάρει το επίκεντρο λόγω των πολυάριθμων πλεονεκτημάτων τους για την υγεία. Αυτές οι διατροφικές δυνάμεις είναι γεμάτες με βιταμίνες, μέταλλα και αντιοξειδωτικά που μπορούν να ενισχύσουν την ευεξία σας. Ωστόσο, δεν πρόκειται μόνο για την ενσωμάτωση αυτών των υπερτροφών στη διατροφή σας, αλλά και για το πώς να αξιοποιήσετε στο έπακρο τη διατροφική τους αξία.

Εδώ είναι 5 υπερτροφές που τρώτε λάθος μέχρι τώρα

1. Αμύγδαλα

Τα αμύγδαλα είναι μια δημοφιλής επιλογή σνακ, αλλά ξέρατε ότι το μούλιαμά τους μπορεί να βελτιώσει την πεπτικότητα και την απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών; Το μούλιασμα των αμυγδάλων σε νερό κατά τη διάρκεια της νύχτας ενεργοποιεί τα ένζυμα που βοηθούν στη διάσπαση του φυτικού οξέος, μιας ένωσης που αναστέλλει την απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών. Αυτή η διαδικασία μπορεί να ενισχύσει τη διαθεσιμότητα βασικών μετάλλων όπως ο ψευδάργυρος και το μαγνήσιο. Μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Journal of Food Science διαπίστωσε επίσης ότι το μούλιασμα των αμυγδάλων για 12 ώρες αύξησε τη διαθεσιμότητα ορισμένων θρεπτικών συστατικών, συμπεριλαμβανομένης της βιταμίνης Ε και του μαγνησίου. Απολαύστε τα μουσκεμένα αμύγδαλα ως ένα νόστιμο και θρεπτικό σνακ ή ενσωματώστε τα στη ρουτίνα του πρωινού σας. 

2. Κινόα

Η κινόα έχει αποκτήσει τεράστια δημοτικότητα ως εναλλακτική λύση χωρίς γλουτένη στα δημητριακά. Ωστόσο, πολλοί άνθρωποι χάνουν ένα κρίσιμο βήμα πριν το μαγείρεμα – το ξέπλυμα. Η κινόα περιέχει φυσικά μια πικρή επικάλυψη που ονομάζεται σαπωνίνη, η οποία μπορεί να επηρεάσει τη γεύση και την πέψη. Σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Journal of the Science of Food and Agriculture, το μούλιασμα της κινόα για σύντομο χρονικό διάστημα (15 λεπτά) αφαίρεσε αποτελεσματικά τις σαπωνίνες και βελτίωσε τη συνολική αισθητηριακή ποιότητα της μαγειρεμένης κινόα. Αυτό το απλό βήμα θα εξασφαλίσει μια πιο ήπια γεύση και θα κάνει την κινόα πιο ευχάριστη στην κατανάλωση.

3. Μήλα

Μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Journal of Agricultural and Food Chemistry διαπίστωσε ότι το δέρμα του μήλου περιέχει διαιτητικές ίνες, αντιοξειδωτικά και άλλες ευεργετικές ενώσεις που συμβάλλουν στη συνολική υγεία. Η μελέτη τόνισε τη σημασία της κατανάλωσης μήλων με άθικτο δέρμα για να μεγιστοποιηθούν τα οφέλη για την υγεία. Το μεγαλύτερο μέρος της θρεπτικής αξίας των μήλων βρίσκεται στη φλούδα τους, οπότε αντί να τα ξεφλουδίσετε, πλύνετε καλά τα μήλα και απολαύστε τα με ανέπαφη τη φλούδα τους.

4. Μπρόκολο

Το μπρόκολο καταναλώνεται καλύτερα στον ατμό παρά τηγανητό, ψημένο ή βραστό. Το μαγείρεμα στον ατμό βοηθά στη διατήρηση της μέγιστης ποσότητας θρεπτικών συστατικών, συμπεριλαμβανομένης της βιταμίνης C, του φυλλικού οξέος και των αντιοξειδωτικών. Το υπερβολικό ψήσιμο του μπρόκολου μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια θρεπτικών συστατικών, γι’ αυτό προσπαθήστε να αποκτήσετε μια τρυφερή τραγανή υφή όταν το μαγειρεύετε στον ατμό. Μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Journal of Agricultural and Food Chemistry διαπίστωσε ότι το βράσιμο του μπρόκολου στον ατμό για μικρή διάρκεια (5 λεπτά) διατηρούσε τα υψηλότερα επίπεδα βιταμίνης C και άλλων αντιοξειδωτικών, ενώ το βράσιμο και το τηγάνισμα είχαν ως αποτέλεσμα σημαντικές απώλειες αυτών των ευεργετικών ενώσεων.

5. Όσπρια

Ενώ τα κονσερβοποιημένα όσπρια προσφέρουν ευκολία, καλό είναι να τα αποφεύγετε όποτε είναι δυνατόν. Τα κονσερβοποιημένα όσπρια περιέχουν συχνά πρόσθετο αλάτι και συντηρητικά. Μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Journal of Food Science διαπίστωσε ότι τα κονσερβοποιημένα όσπρια περιείχαν υψηλότερα επίπεδα νατρίου σε σύγκριση με τα αποξηραμένα αντίστοιχά τους. Προτιμήστε αποξηραμένα όσπρια, τα οποία απαιτούν μούλιασμα και μαγείρεμα, αλλά παρέχουν μια πιο υγιεινή και φυσική επιλογή. Το μούλιασμα των αποξηραμένων οσπρίων κατά τη διάρκεια της νύχτας μειώνει τον χρόνο μαγειρέματος και ενισχύει την πεπτικότητα. 

Προχωρήστε, λοιπόν, πειραματιστείτε με αυτές τις μεθόδους και ανεβάστε τις διατροφικές σας συνήθειες σε ένα εντελώς νέο επίπεδο διατροφής και ευεξίας!

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

7 Superfoods στη διατροφή σας για λαμπερή επιδερμίδα

Εύκολα γιορτινά brownies για όλη την οικογένεια

Οι υπερτροφές είναι τελικά τόσο super όσο ακούγονται;

Ποιοι είναι οι σπόροι που πρέπει να προσθέσετε αμέσως στη διατροφή σας!

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Γυμναστική τροφές: 8 κανόνες διατροφής που πρέπει να ξεχάσετε αν κάνετε έντονη γυμναστική

Γυμναστική τροφές: Αν ασκείστε συχνά και έντονα, οι διατροφικές ανάγκες σας διαφέρουν από εκείνες των ανθρώπων που έχουν πιο καθιστική ζωή. Κάποιοι παραδοσιακοί διατροφικοί κανόνες μπορεί να μην σας εξυπηρετούν πλέον.

Εύκολα Σνακ: 3 Ιδέες για σνακ χωρίς προετοιμασία

Εύκολα Σνακ: Όταν η πείνα "χτυπά" ξαφνικά και δεν υπάρχει χρόνος για μαγείρεμα ή προετοιμασία, τα γρήγορα και υγιεινά σνακ είναι η καλύτερη λύση. Εδώ είναι τρεις ιδέες για σνακ που μπορείτε να απολαύσετε αμέσως

Γλυκαιμικός Δείκτης: Τι πρέπει να γνωρίζετε

Γλυκαιμικός Δείκτης: Ο γλυκαιμικός δείκτης (ΓΔ) είναι ένας δείκτης που μετράει την ταχύτητα με την οποία αυξάνεται το επίπεδο της γλυκόζης (ζάχαρης) στο αίμα μετά την κατανάλωση ενός τροφίμου. Όσο υψηλότερος είναι ο ΓΔ ενός τροφίμου,

Πόσο υγιεινές είναι οι ρυζογκοφρέτες στα αλήθεια;

Ρυζογκοφρέτες: Οι ρυζογκοφρέτες είναι ένα από τα πιο δημοφιλή σνακ για όσους αναζητούν ελαφριές και γρήγορες επιλογές. Είναι ελαφριές, χαμηλές σε θερμίδες και εύκολες στη μεταφορά.

Γιατί τα φρούτα μας κάνουν να πεινάμε περισσότερο;

Φρούτα: Ορισμένα φρούτα μπορεί να μας αφήνουν πιο πεινασμένους μετά την κατανάλωση τους, και αυτό μπορεί να συμβαίνει για διάφορους λόγους. Αν και τα φρούτα είναι υγιεινές τροφές, υπάρχουν παράγοντες

Τι να προσέξεις όταν αγοράζεις φράουλες

Οι καλές φράουλες είναι τρυφερές και ζουμερές, αλλά ταυτόχρονα σφιχτές και γεμάτες. Αποφύγετε φρούτα που είναι μαλακά, λασπωμένα ή έχουν μαραθεί, καθώς αυτά είναι πιθανό να είναι παλιά ή χαλασμένα.

Ένας φυσικός σύμμαχος για τους διαβητικούς

Αγγούρι: Χάρη στον χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη, την αντιοξειδωτική δράση και τα πολύτιμα θρεπτικά συστατικά του, μπορεί να συμβάλει θετικά στη ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα και στη συνολική υγεία.

Αυθεντική ιταλική συνταγή για κανελόνια με κιμά και μπεσαμέλ 

Αυτή η αυθεντική ιταλική συνταγή συνδυάζει την απλότητα με την εκλεπτυσμένη γεύση, και η προετοιμασία της απαιτεί λίγα, αλλά ποιοτικά υλικά, που θα μεταφέρουν την αυθεντική γεύση της Ιταλίας στο τραπέζι σας.

Close Icon