Διατροφή

Υγεία οστών: Η αύξηση των οσπρίων και η μείωση του κόκκινου κρέατος είναι ασφαλής

Υγεία οστών: Η αύξηση των οσπρίων και η μείωση του κόκκινου κρέατος είναι ασφαλής

Υγεία οστών: Εάν κάποιος μειώσει την ποσότητα γαλακτοκομικών στη διατροφή, είναι απαραίτητο να διασφαλιστεί η πρόσληψη ασβεστίου και βιταμίνης D από άλλες πηγές.

Μια μελέτη που διεξήχθη στο Πανεπιστήμιο του Ελσίνκι έδειξε ότι η μερική αντικατάσταση του κόκκινου και επεξεργασμένου κρέατος με τρόφιμα με βάση το μπιζέλι και το φασόλι εξασφάλισε επαρκή πρόσληψη αμινοξέων στη διατροφή και δεν επηρέασε αρνητικά τον μεταβολισμό των οστών. “Η μείωση της κατανάλωσης κόκκινου και επεξεργασμένου κρέατος στη διατροφή στο ανώτατο όριο της Πλανητικής Υγιεινής Διατροφής, ενώ η αύξηση της κατανάλωσης οσπρίων που καλλιεργούνται στη Φινλανδία, όπως ο αρακάς και η φάβα, είναι ασφαλής από την άποψη της πρωτεϊνικής διατροφής. Ομοίως, στα οστά η υγεία δεν διακυβεύεται ούτε από μια τέτοια διατροφική αλλαγή”, λέει ο Docent Suvi Itkonen από τη Σχολή Γεωργίας και Δασών.

Στη μελέτη BeanMan, 102 Φινλανδοί άνδρες ακολούθησαν μια δίαιτα μελέτης για έξι εβδομάδες. Μια ομάδα κατανάλωνε 760 γραμμάρια κόκκινου και επεξεργασμένου κρέατος την εβδομάδα, που αντιστοιχούσε στο 25% της συνολικής πρόσληψης πρωτεΐνης. Η ποσότητα αντιστοιχεί στη μέση κατανάλωση πρωτεΐνης των Φινλανδών ανδρών. Η άλλη ομάδα κατανάλωνε προϊόντα διατροφής με βάση τα όσπρια, κυρίως μπιζέλια και φασόλια, που αντιστοιχούν στο 20% της συνολικής πρόσληψης πρωτεΐνης. Επιπλέον, η ποσότητα κόκκινου και επεξεργασμένου κρέατος που καταναλώνονταν την εβδομάδα σε αυτή την ομάδα ανερχόταν στο ανώτατο όριο της Πλανητικής Υγιεινής Διατροφής (200 g ή 5% της συνολικής πρόσληψης πρωτεΐνης).

 

Διαφορετικά, τα άτομα της μελέτης ακολούθησαν τη συνήθη δίαιτά τους, αλλά δεν τους επιτρεπόταν να τρώνε άλλο κόκκινο ή επεξεργασμένο κρέας ή όσπρια από αυτά που προέβλεπε η μελέτη. Τα ευρήματα δημοσιεύονται στο British Journal of Nutrition. Οι ερευνητές δεν βρήκαν διαφορές μεταξύ των διατροφικών ομάδων σε δείκτες σχηματισμού οστού ή απορρόφησης. Ούτε η πρόσληψη ασβεστίου ή βιταμίνης D διέφερε μεταξύ των ομάδων. Η πρόσληψη ασβεστίου ήταν σύμφωνη με τις τρέχουσες διατροφικές συστάσεις και η πρόσληψη βιταμίνης D ήταν πολύ κοντά στις συστάσεις. Η μέση πρόσληψη απαραίτητων αμινοξέων και πρωτεϊνών πληρούσε τις συστάσεις και στις δύο ομάδες.

«Η μείωση της κατανάλωσης αναγνωσμένου κρέατος είναι εξαιρετικά σημαντική όσον αφορά τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις», σημειώνει ο Itkonen. Οι διατροφές με βάση τα φυτά γίνονται όλο και πιο δημοφιλείς και οι πρόσφατα ενημερωμένες Σκανδιναβικές Διατροφικές Συστάσεις τονίζουν επίσης τον περιορισμό της κατανάλωσης κρέατος και τον περιορισμό της κατανάλωσης γαλακτοκομικών. «Σε αυτή τη μελέτη, τα άτομα κατανάλωναν γαλακτοκομικά προϊόντα όπως στη συνήθη διατροφή τους, επομένως η πρόσληψη ασβεστίου και βιταμίνης D παρέμεινε αμετάβλητη.

Ωστόσο, όσον αφορά την υγεία των οστών, είναι σημαντικό να έχουμε κατά νου ότι εάν κάποιος μειώσει την ποσότητα γαλακτοκομικών στη διατροφή, είναι απαραίτητο να διασφαλιστεί η πρόσληψη ασβεστίου και βιταμίνης D από άλλες πηγές. Αυτές οι πηγές μπορεί να είναι φυτικά ποτά και προϊόντα που μοιάζουν με γιαούρτι εμπλουτισμένα με αυτά τα θρεπτικά συστατικά ή, όταν είναι απαραίτητο, συμπληρώματα διατροφής», επισημαίνει ο Itkonen. Άλλα ευρήματα της μελέτης BeanMan που σχετίζονται, μεταξύ άλλων, με τον μεταβολισμό των λιπιδίων, την υγεία του εντέρου και τις προσλήψεις θρεπτικών συστατικών θα δημοσιευθούν στο μέλλον.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Αλλαγές στον τρόπο ζωής την περίοδο που έχει υγρασία για την ενίσχυση της κινητικότητας των αρθρώσεων

Η αλλαγή διατροφής μετά τα 40 θα σας βοηθήσει να παραμείνετε υγιείς

Ερευνητές ξεκλειδώνουν το μυστήριο της αναγέννησης χόνδρου

Η τεχνητή νοημοσύνη αλλάζει την ορθοπεδική

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Τα οφέλη των αποξηραμένων σύκων όταν τρώγονται με άδειο στομάχι

Αποξηραμένα σύκα: Τα αποξηραμένα σύκα με άδειο στομάχι προσφέρουν μια σειρά από οφέλη για την υγεία, όπως η βελτίωση της πέψης, η ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος και η διατήρηση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα.