Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Υγεία οστών: Η αύξηση των οσπρίων και η μείωση του κόκκινου κρέατος είναι ασφαλής

Υγεία οστών: Η αύξηση των οσπρίων και η μείωση του κόκκινου κρέατος είναι ασφαλής

Υγεία οστών: Εάν κάποιος μειώσει την ποσότητα γαλακτοκομικών στη διατροφή, είναι απαραίτητο να διασφαλιστεί η πρόσληψη ασβεστίου και βιταμίνης D από άλλες πηγές.


Μια μελέτη που διεξήχθη στο Πανεπιστήμιο του Ελσίνκι έδειξε ότι η μερική αντικατάσταση του κόκκινου και επεξεργασμένου κρέατος με τρόφιμα με βάση το μπιζέλι και το φασόλι εξασφάλισε επαρκή πρόσληψη αμινοξέων στη διατροφή και δεν επηρέασε αρνητικά τον μεταβολισμό των οστών. “Η μείωση της κατανάλωσης κόκκινου και επεξεργασμένου κρέατος στη διατροφή στο ανώτατο όριο της Πλανητικής Υγιεινής Διατροφής, ενώ η αύξηση της κατανάλωσης οσπρίων που καλλιεργούνται στη Φινλανδία, όπως ο αρακάς και η φάβα, είναι ασφαλής από την άποψη της πρωτεϊνικής διατροφής. Ομοίως, στα οστά η υγεία δεν διακυβεύεται ούτε από μια τέτοια διατροφική αλλαγή”, λέει ο Docent Suvi Itkonen από τη Σχολή Γεωργίας και Δασών.

Στη μελέτη BeanMan, 102 Φινλανδοί άνδρες ακολούθησαν μια δίαιτα μελέτης για έξι εβδομάδες. Μια ομάδα κατανάλωνε 760 γραμμάρια κόκκινου και επεξεργασμένου κρέατος την εβδομάδα, που αντιστοιχούσε στο 25% της συνολικής πρόσληψης πρωτεΐνης. Η ποσότητα αντιστοιχεί στη μέση κατανάλωση πρωτεΐνης των Φινλανδών ανδρών. Η άλλη ομάδα κατανάλωνε προϊόντα διατροφής με βάση τα όσπρια, κυρίως μπιζέλια και φασόλια, που αντιστοιχούν στο 20% της συνολικής πρόσληψης πρωτεΐνης. Επιπλέον, η ποσότητα κόκκινου και επεξεργασμένου κρέατος που καταναλώνονταν την εβδομάδα σε αυτή την ομάδα ανερχόταν στο ανώτατο όριο της Πλανητικής Υγιεινής Διατροφής (200 g ή 5% της συνολικής πρόσληψης πρωτεΐνης).

 

Διαφορετικά, τα άτομα της μελέτης ακολούθησαν τη συνήθη δίαιτά τους, αλλά δεν τους επιτρεπόταν να τρώνε άλλο κόκκινο ή επεξεργασμένο κρέας ή όσπρια από αυτά που προέβλεπε η μελέτη. Τα ευρήματα δημοσιεύονται στο British Journal of Nutrition. Οι ερευνητές δεν βρήκαν διαφορές μεταξύ των διατροφικών ομάδων σε δείκτες σχηματισμού οστού ή απορρόφησης. Ούτε η πρόσληψη ασβεστίου ή βιταμίνης D διέφερε μεταξύ των ομάδων. Η πρόσληψη ασβεστίου ήταν σύμφωνη με τις τρέχουσες διατροφικές συστάσεις και η πρόσληψη βιταμίνης D ήταν πολύ κοντά στις συστάσεις. Η μέση πρόσληψη απαραίτητων αμινοξέων και πρωτεϊνών πληρούσε τις συστάσεις και στις δύο ομάδες.

«Η μείωση της κατανάλωσης αναγνωσμένου κρέατος είναι εξαιρετικά σημαντική όσον αφορά τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις», σημειώνει ο Itkonen. Οι διατροφές με βάση τα φυτά γίνονται όλο και πιο δημοφιλείς και οι πρόσφατα ενημερωμένες Σκανδιναβικές Διατροφικές Συστάσεις τονίζουν επίσης τον περιορισμό της κατανάλωσης κρέατος και τον περιορισμό της κατανάλωσης γαλακτοκομικών. «Σε αυτή τη μελέτη, τα άτομα κατανάλωναν γαλακτοκομικά προϊόντα όπως στη συνήθη διατροφή τους, επομένως η πρόσληψη ασβεστίου και βιταμίνης D παρέμεινε αμετάβλητη.

Ωστόσο, όσον αφορά την υγεία των οστών, είναι σημαντικό να έχουμε κατά νου ότι εάν κάποιος μειώσει την ποσότητα γαλακτοκομικών στη διατροφή, είναι απαραίτητο να διασφαλιστεί η πρόσληψη ασβεστίου και βιταμίνης D από άλλες πηγές. Αυτές οι πηγές μπορεί να είναι φυτικά ποτά και προϊόντα που μοιάζουν με γιαούρτι εμπλουτισμένα με αυτά τα θρεπτικά συστατικά ή, όταν είναι απαραίτητο, συμπληρώματα διατροφής», επισημαίνει ο Itkonen. Άλλα ευρήματα της μελέτης BeanMan που σχετίζονται, μεταξύ άλλων, με τον μεταβολισμό των λιπιδίων, την υγεία του εντέρου και τις προσλήψεις θρεπτικών συστατικών θα δημοσιευθούν στο μέλλον.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Αλλαγές στον τρόπο ζωής την περίοδο που έχει υγρασία για την ενίσχυση της κινητικότητας των αρθρώσεων

Η αλλαγή διατροφής μετά τα 40 θα σας βοηθήσει να παραμείνετε υγιείς

Ερευνητές ξεκλειδώνουν το μυστήριο της αναγέννησης χόνδρου

Η τεχνητή νοημοσύνη αλλάζει την ορθοπεδική

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Γυμναστική τροφές: 8 κανόνες διατροφής που πρέπει να ξεχάσετε αν κάνετε έντονη γυμναστική

Γυμναστική τροφές: Αν ασκείστε συχνά και έντονα, οι διατροφικές ανάγκες σας διαφέρουν από εκείνες των ανθρώπων που έχουν πιο καθιστική ζωή. Κάποιοι παραδοσιακοί διατροφικοί κανόνες μπορεί να μην σας εξυπηρετούν πλέον.

Εύκολα Σνακ: 3 Ιδέες για σνακ χωρίς προετοιμασία

Εύκολα Σνακ: Όταν η πείνα "χτυπά" ξαφνικά και δεν υπάρχει χρόνος για μαγείρεμα ή προετοιμασία, τα γρήγορα και υγιεινά σνακ είναι η καλύτερη λύση. Εδώ είναι τρεις ιδέες για σνακ που μπορείτε να απολαύσετε αμέσως

Γλυκαιμικός Δείκτης: Τι πρέπει να γνωρίζετε

Γλυκαιμικός Δείκτης: Ο γλυκαιμικός δείκτης (ΓΔ) είναι ένας δείκτης που μετράει την ταχύτητα με την οποία αυξάνεται το επίπεδο της γλυκόζης (ζάχαρης) στο αίμα μετά την κατανάλωση ενός τροφίμου. Όσο υψηλότερος είναι ο ΓΔ ενός τροφίμου,

Πόσο υγιεινές είναι οι ρυζογκοφρέτες στα αλήθεια;

Ρυζογκοφρέτες: Οι ρυζογκοφρέτες είναι ένα από τα πιο δημοφιλή σνακ για όσους αναζητούν ελαφριές και γρήγορες επιλογές. Είναι ελαφριές, χαμηλές σε θερμίδες και εύκολες στη μεταφορά.

Γιατί τα φρούτα μας κάνουν να πεινάμε περισσότερο;

Φρούτα: Ορισμένα φρούτα μπορεί να μας αφήνουν πιο πεινασμένους μετά την κατανάλωση τους, και αυτό μπορεί να συμβαίνει για διάφορους λόγους. Αν και τα φρούτα είναι υγιεινές τροφές, υπάρχουν παράγοντες

Τι να προσέξεις όταν αγοράζεις φράουλες

Οι καλές φράουλες είναι τρυφερές και ζουμερές, αλλά ταυτόχρονα σφιχτές και γεμάτες. Αποφύγετε φρούτα που είναι μαλακά, λασπωμένα ή έχουν μαραθεί, καθώς αυτά είναι πιθανό να είναι παλιά ή χαλασμένα.

Ένας φυσικός σύμμαχος για τους διαβητικούς

Αγγούρι: Χάρη στον χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη, την αντιοξειδωτική δράση και τα πολύτιμα θρεπτικά συστατικά του, μπορεί να συμβάλει θετικά στη ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα και στη συνολική υγεία.

Αυθεντική ιταλική συνταγή για κανελόνια με κιμά και μπεσαμέλ 

Αυτή η αυθεντική ιταλική συνταγή συνδυάζει την απλότητα με την εκλεπτυσμένη γεύση, και η προετοιμασία της απαιτεί λίγα, αλλά ποιοτικά υλικά, που θα μεταφέρουν την αυθεντική γεύση της Ιταλίας στο τραπέζι σας.

Close Icon