ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Τροφές: Μύθοι και αλήθειες

Τροφές: Μύθοι και αλήθειες

Μία νέα έρευνα αποκαλύπτει ότι πολλά άτομα ακόμα πιστεύουν μερικούς από τους μεγαλύτερους μύθους για τη διατροφή, τους οποίους έχει καταρρίψει η επιστήμη.

Τα καρότα μας βοηθούν να βλέπουμε στο σκοτάδι. Τα πορτοκάλια είναι η καλύτερη φυσική πηγή βιταμίνης C. Χρειάζονται 7 χρόνια για να πέψει ο οργανισμός μία τσίχλα. Σωστά; Όχι. Όλα είναι λάθος. Στην πραγματικότητα είναι μύθοι για τη διατροφή που επιμένουμε να πιστεύουμε.

Αυτό είναι το συμπέρασμα μιας νέας έρευνας, η οποία πραγματοποιήθηκε σε 2.000 εθελοντές για να ελέγξει τις γνώσεις τους για τη διατροφή.

Όπως αναφέρει η βρετανική εφημερίδα The Independent, η έρευνα διενεργήθηκε στο πλαίσιο της εκστρατείας Love Fresh Berries. Την εκστρατεία πραγματοποιεί η βρετανική ομοσπονδία παραγωγών μούρων (British Summer Fruits).

Τα ευρήματα

Μερικά από τα πιο ενδιαφέροντα ευρήματα της έρευνας είναι τα εξής:

  • • Ο ένας στους τρεις ερωτηθέντες πιστεύουν πως το σέλερι είναι τόσο σκληρό, ώστε απαιτούνται περισσότερες θερμίδες για να το πέψει ο οργανισμός απ’ όσες περιέχει το ίδιο το λαχανικό!
  • • Πάνω από το 20% δήλωσαν πως οι φρουτοχυμοί είναι εξίσου θρεπτικοί με τα ολόκληρα φρούτα.
  • • Το 32% πιστεύουν ότι τα βιολογικά προϊόντα είναι πολύ πιο θρεπτικά από τα κοινά.
  • • Σχεδόν οι μισοί συμμετέχοντες είπαν ότι δεν διαβάζουν ποτέ τις ετικέτες με τη θρεπτική αξία των τροφίμων που αγοράζουν.
  • • Το 25% είπαν ότι αποφασίζουν πόσο θρεπτικό είναι τρόφιμο, αφού πρώτα κάνουν έρευνα στα… μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Οι μύθοι για τη διατροφή

Τί απ’ όλα αυτά ισχύει και τί όχι; Είναι τόσο πολλοί οι μύθοι για τη διατροφή που μερικές φορές δεν ξέρει κανείς τι να πιστέψει. Η διαιτολόγος Dr Emma Derbyshire, που συμμετέχει στην εκστρατεία Love Fresh Berries, ξεδιαλύνει μερικούς απ’ όσους κατέδειξε η νέα έρευνα:

  • • Τα πορτοκάλια είναι η καλύτερη φυσική πηγή βιταμίνης C. Ανά 100 γρ. παρέχουν 42 50 mg βιταμίνης C. Πολλά άλλα φρούτα και λαχανικά, όμως, περιέχουν περισσότερη. Ενδεικτικά: οι φράουλες και η παπάγια έχουν 60 mg ανά 100 γρ., η κόκκινη πιπεριά 190 mg, η γκουάβα 100 mg και το ακτινίδιο 90 mg.
  • • Η σοκολάτα είναι αφροδισιακή. Είναι ελάχιστα τα επιστημονικά στοιχεία γι’ αυτό. Επιπλέον, περιέχει πολύ μικρές ποσότητες από συστατικά με αφροδισιακές ιδιότητες, για να μπορεί κανείς να την αποκαλέσει αφροδισιακή.
  • • Οι φρουτοχυμοί είναι εξίσου θρεπτικοί με τα ολόκληρα φρούτα. Τα ολόκληρα φρούτα είναι πιο θρεπτικά, διότι περιέχουν και τις φυτικές ίνες των φρούτων, οι οποίες αφαιρούνται κατά το στύψιμο.
  • • Το μαγείρεμα μειώνει την θρεπτική αξία των φρούτων και των λαχανικών. Όχι πάντοτε, διότι δεν είναι όλα τα θρεπτικά συστατικά ευαίσθητα στη θερμότητα. Οι ντομάτες, π.χ., παρέχουν περισσότερο λυκοπένιο (είναι ένα αντιοξειδωτικό) όταν τις τρώμε μαγειρεμένες.
  • • Χρειάζονται 7 χρόνια για να πέψει ο οργανισμός μία τσίχλα. Η τσίχλα τυπικά διέρχεται από την πεπτική οδό με τον ίδιο ρυθμό με τα άλλα τρόφιμα.
  • • Τα βιολογικά φρούτα και λαχανικά είναι πολύ πιο θρεπτικά. Οι έως τώρα μελέτες δεν έχουν βρει ενδείξεις ότι τα βιολογικής καλλιέργειας τρόφιμα έχουν πολύ μεγαλύτερη θρεπτική αξία από τα μη-βιολογικής.

Τα φρούτα

  • • Είτε τρώει κανείς αποξηραμένα, είτε φρέσκα φρούτα, είναι το ίδιο. Η αποξήρανση γίνεται με θερμότητα, η οποία είναι επιζήμια για μερικά θρεπτικά συστατικά όπως η βιταμίνη C. Επιπλέον, το φρέσκο φρούτο τροφοδοτεί τον οργανισμό και με άφθονο νερό. Πρακτικά αυτά σημαίνουν ότι ναι μεν αποξηραμένα και φρέσκα φρούτα περιέχουν τα ίδια θρεπτικά συστατικά, αλλά όχι στις ίδιες ποσότητες.
  • • Δεν πρέπει να τρώμε φρούτα το απόγευμα. Τα φρούτα είναι υγιεινά όλες τις ώρες της ημέρας.
  • • Πρέπει να τρώμε φρούτα μόνο με άδειο στομάχι. Με άδειο ή γεμάτο στομάχι, τα φρούτα είναι εξίσου θρεπτικά.
  • • Τα πολλά φρούτα χαλάνε τα δόντια. Πιο πιθανό είναι να βλάψει τα δόντια η συνεχής έκθεσή τους στη ζάχαρη από ροφήματα (π.χ. καφές, τσάι, χυμοί) και αναψυκτικά που την περιέχουν, παρά η έκθεσή τους στα φυσικά σάκχαρα των ολόκληρων φρούτων. Ει μη τι άλλο, πολλοί από εμάς θέλουν δύο και τρεις ώρες για να τελειώσουν τον καφέ τους, ενώ το φρούτο συνήθως το τρώμε σε λίγα λεπτά.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Μαγειρίτσα: Η κατεξοχήν συνταγή για να σπάσουμε τη νηστεία της Σαρακοστής

Brandy Alexander: Το ιδανικό κοκτέιλ μετά το εορταστικό γεύμα σας

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Πώς βοηθούν τα αυγά στη θεραπεία της αναιμίας;

Αυγά: Μια νόστιμη και θρεπτική επιλογή τροφής που μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη και τη θεραπεία της αναιμίας. Τα αυγά είναι πλούσια σε σίδηρο, βιταμίνη Β12 και φολικό οξύ και παρέχουν στο σώμα σας τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται για να παράγει υγιή ερυθρά αιμοσφαίρια.

Τζατζίκι: Το συνοδευτικό που δε λείπει από το πασχαλινό τραπέζι

Τζατζίκι: Το σπιτικό τζατζίκι όχι μόνο έχει καλύτερη γεύση από τις εκδόσεις που αγοράσατε ποτέ, αλλά σας επιτρέπει επίσης να προσαρμόσετε τα συστατικά για να ταιριάζουν στον ουρανίσκο σας.

Πώς να φτιάξετε έναν πεντανόστιμο κόκορα;

Κόκορας μαγειρική: Το μαγείρεμα ενός νόστιμου κόκορα απαιτεί υπομονή, προσεκτική προετοιμασία και σωστές τεχνικές για να μαλακώσετε το κρέας και να βελτιώσετε τις γεύσεις του.

Φτιάχνοντας τα δικά σας γεμιστά τηγανόψωμα

Τηγανόψωμα συνταγή: Η παρασκευή γεμιστού τηγανητού ψωμιού στο σπίτι είναι ένα απολαυστικό γαστρονομικό έργο που υπόσχεται ένα τραγανό εξωτερικό και μια αλμυρή, γευστική γέμιση.

Λιγότερο ασβέστιο στο δείπνο, περισσότερο στο πρωινό μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του καρδιαγγειακού κινδύνου

Το ασβέστιο είναι ένα απαραίτητο μέταλλο που είναι σημαντικό για την υγεία των οστών και τη μυϊκή λειτουργία. Βρίσκεται συνήθως σε γαλακτοκομικά προϊόντα, όπως το γάλα, το γιαούρτι και το τυρί, καθώς και σε πράσινα φυλλώδη λαχανικά, ξηρούς καρπούς και σπόρους.