Διατροφή

Τροφές με ενέργεια για όλη την ημέρα

Τροφές με ενέργεια για όλη την ημέρα

Στους σύγχρονους χώρους εργασίας ο μεσημεριανός ύπνος δεν προβλέπεται προφανώς, εάν και ο οργανισμός μας δείχνει ότι το έχει ανάγκη. Ο καφές είναι η πρώτη λύση που σκεφτόμαστε, αλλά επειδή δεν μπορούμε να πίνουμε πολλούς κατά τη διάρκεια της ημέρας, σας έχουμε τις λύσεις που υποκαθιστούν πλήρως τη δράση του και αυτές βρίσκονται στις τροφές.

Τροφές που μας χαρίζουν επαρκή ενέργεια και καταπολεμούν την κόπωση για να ανταπεξέλθουμε στις απαιτήσεις της ημέρας:

Ξηροί καρποί

Οι ξηροί καρποί είναι πλούσιοι στο ενεργειακά επωφελές μαγνήσιο που διασπά τη γλυκόζη σε ενέργεια, ενώ επίσης είναι πλούσιες πηγές φυτικής πρωτεΐνης γι΄αυτό τους προτιμάμε για ένα μεσημεριανό σνακ. Προσέχουμε τα καρύδια διότι περιέχουν μελατονίνη η οποία προκαλεί ελαφρά υπνηλία.

Κινόα

Η κινόα είναι «φούλ» στην πρωτεΐνη πιο πολύ από κάθε άλλο δημητριακό!

Περιέχει όλο το εύρος των υδατανθράκων και των αμινοξέων με αποτέλεσμα να προκαλεί ένα αίσθημα πληρότητας και τόνωσης, ενώ δεν περιέχει γλουτένη. Φτιάχνουμε ένα μπωλ κινόα με λαχανικά και βινεγκρέτ, την τρώμε ως συνοδευτικό σε κρέατα και ψάρια με σάλτσα και την απολαμβάνουμε ως σνακ ανακατεμένη με σταφίδες, αμύγδαλα και κανέλα.

Μαύρη σοκολάτα

Αντί για καφέ μπορούμε να προσλάβουμε την δόση καφεΐνης που μας λείπει νωρίς το απόγευμα καταναλώνοντας μαύρη σοκολάτα . Η μαύρη σοκολάτα χαρίζει ενέργεια και είναι πλούσια σε σίδηρο και μαγνήσιο.

Είναι πιο υγιεινή από την σοκολάτα γάλακτος διότι περιέχει λιγότερη ζάχαρη και περισσότερο κακάο. Για αυτό επιλέγουμε μαύρες σοκολάτες με περιεκτικότητα σε κακάο άνω του 70%.

Το καλύτερο είναι ότι δεν είναι τόσο εθιστική όσο η σοκολάτα γάλακτος.

Ψάρια

Τα ψάρια περιέχουν υγιεινά Ωμέγα-3 λιπαρά τα οποία ενισχύουν την ενέργεια του οργανισμού μειώνοντας τις κυτταρικές φλεγμονές. Διαλέξτε μικρά λιπαρά, ψάρια που βρίσκονται στη βάση της τροφικής αλυσίδας όπως είναι οι ρέγγες, οι γαύροι και οι σαρδέλες.

Εναλλακτικά μπορείτε να καταναλώσετε ως συμπλήρωμα ιχθυέλαιο υψηλής ποιότητας όπως το καλό μουρουνέλαιο.

Αβγά

Οι κρόκοι των αβγών περιέχουν βιταμίνες του συμπλέγματος B. Επίσης, τα αβγά είναι άριστες πηγές πρωτεΐνης και βιταμίνης D και βραστά, σκέτα ή ψιλοκομμένα σε μια σαλάτα, μπορούν να αποτελέσουν ένα πολύ θρεπτικό σνακ.

Κολοκυθόσποροι

Οι κολοκυθόσποροι αποτελούν πολύ καλή πηγή πρωτεϊνών, καλών λιπαρών, φυτικών ινών και μετάλλων όπως το μαγγάνιο, το μαγνήσιο, ο ψευδάργυρος και ο φώσφορος. Τους τρώμε σκέτους ή σε σαλάτες ή δημητριακά.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Τι είδους δίαιτα συμβάλλει στην αντιμετώπιση της κολπίτιδας;

Πώς να φτιάξετε μια νόστιμη ρυζοσαλάτα με λαχανικά και σολομό 

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Ποιες τροφές βοηθούν στην επούλωση των πληγών;

Η βιταμίνη C είναι σημαντική για τη σύνθεση κολλαγόνου, το οποίο είναι απαραίτητο για την επούλωση των πληγών. Τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη C περιλαμβάνουν τα πορτοκάλια, τις φράουλες, το ακτινίδιο, τις πιπεριές και το μπρόκολο.

Imam baildi: Τέλειο φαγητό με μεράκι και υπομονή, γεμάτο γεύσεις, χρώματα και αρώματα 

Το Imam Baildi, που μεταφράζεται στα τουρκικά σε «Ο λιπόθυμος Ιμάμης», είναι ένα παραδοσιακό ελληνικό πιάτο που αποτελείται από ψητές μελιτζάνες γεμάτες με μια πλούσια και γευστική σάλτσα ντομάτας.

Μυρωδάτες σουπιές κρασάτες με κρεμμύδια για εκλεκτούς ουρανίσκους 

Ο συνδυασμός της τρυφερής σουπιάς, των γλυκών κρεμμυδιών και του αφράτου λευκού κρασιού δημιουργεί ένα λαχταριστό πιάτο που σίγουρα θα εντυπωσιάσει την οικογένεια και τους φίλους σας. Σερβίρεται ως κύριο πιάτο με ψωμί κρούστας ή ακόμα και με ζυμαρικά για ένα πλήρες γεύμα. 

Πεντανόστιμα σπιτικά νιόκι πατάτας με πέστο

Η μεγάλη δημοτικότητά της πατάτας οφείλεται στο γεγονός ότι μπορεί να καταναλωθεί με ποικίλους τρόπους, όπως βραστή, ψητή, τηγανητή, γκρατινέ, σοτέ, σούπα, γι' αυτό και συχνά θεωρείται τρόφιμο ευκολίας

Τα πιο νόστιμα πιάτα του Αζερμπαϊτζάν;

Αζερμπαϊτζάν φαγητό: Η κουζίνα του Αζερμπαϊτζάν είναι ένας γαστρονομικός θησαυρός, με μια πλούσια ταπετσαρία γεύσεων, μπαχαρικών και συστατικών που αντικατοπτρίζουν την ποικιλόμορφη πολιτιστική κληρονομιά και τη γεωγραφική ποικιλομορφία της χώρας.

Κοχύλια ζυμαρικών γεμιστά με σπανάκι και ρικότα

Το σπανάκι είναι πλούσιο σε βιταμίνες Α, C και Κ, καθώς και σε μαγνήσιο, σίδηρο και μαγγάνιο, καθιστώντας αυτό το πιάτο μια υγιεινή επιλογή για ένα οικογενειακό δείπνο ή μια συγκέντρωση.