ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Το μαγειρεμένο σκόρδο χάνει τις ευεργετικές του δράσεις

Το μαγειρεμένο σκόρδο χάνει τις ευεργετικές του δράσεις

Οι χημικές ουσίες που περιέχονται μέσα στο σκόρδο φαίνεται ότι έχουν τη δυνατότητα να μας προστατεύουν εναντίον της ψηλής χοληστερόλης και της ψηλής πίεσης. Παράλληλα καταπολεμούν τα βακτηρίδια και τους μύκητες που προκαλούν μολύνσεις, μειώνουν την πηκτικότητα του αίματος και έχουν επιπρόσθετα δράσεις εναντίον του καρκίνου. Πρόσφατες έρευνες για το σκόρδο, έδειξαν ότι οι ευεργετικές του δράσεις υπάρχουν κυρίως όταν το σκόρδο τρώγεται ωμό. Το μαγείρεμα αλλοιώνει την ουσία αλικίνη η οποία είναι μια θειούχα ένωση που αποτελεί το κυριότερο ενεργό στοιχείο του σκόρδου.

Μάλιστα οι ερευνητές επισημαίνουν το γεγονός ότι τα διάφορα σκευάσματα που κυκλοφορούν και περιέχουν σκόρδο είτε υπό μορφή σκόνης είτε μέσα σε συμπληρώματα διατροφής, πιθανόν να μην έχουν καθόλου ή τουλάχιστο πολύ μειωμένη την αναμενόμενη ευεργετική δράση.Ο λόγος για αυτό είναι ότι η αλικίνη που υπάρχει μέσα σε αυτά είναι ασταθής και αδρανοποιείται στο στομάχι όταν λαμβάνεται υπό τη μορφή χαπιών.

Χαρακτηριστικά αναφέρεται από ερευνητές που ασχολούνται ειδικά με το θέμα του σκόρδου και άλλων βοτάνων στο National Institutes of Health, ότι στις Ηνωμένες Πολιτείες κατά το 2001, δαπανήθηκαν 61,2 εκατομμύρια δολάρια από τους καταναλωτές για αγορά σκόνης σκόρδου, διαφόρων ελαίων και άλλων σκευασμάτων με βάση αλκοόλης.

Το πρόβλημα με το σκόρδο είναι ότι παρά το γεγονός ότι έχουν γίνει πολλές εργαστηριακές και κλινικές έρευνες για τις δράσεις του, εντούτοις λόγω της πολυπλοκότητας της χημικής του σύνθεσης παραμένουν πολλά αναπάντητα ερωτήματα. Για παράδειγμα δεν έχει ακόμη διευκρινισθεί ποια είναι η ποσότητα σκόρδου που προσφέρει τα καλύτερα αποτελέσματα και τη μεγαλύτερη προστασία για την καρδία. Παράλληλα είναι γνωστό ότι το σκόρδο μπορεί να προκαλέσει έλκος στο στομάχι. Όταν κάποιος φάει περισσότερες από 5 σκελίδες την ημέρα, μπορεί να έχει αναστάτωση, φουσκώματα και καούρα στο στομάχι.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Ιταλική συνταγή ζυμαρικών με λουκάνικο

Ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος να φτιάξετε τσίλι con carne;

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Το καρπούζι ως φυσικό ανακουφιστικό από τον πονοκέφαλο

Καρπούζι: Δοκιμάστε να φάτε μερικές φέτες καρπούζι αντί να καταφύγετε σε παυσίπονα. Η αναζωογονητική του γεύση θα σας ενυδατώσει, ενώ τα ευεργετικά συστατικά του θα βοηθήσουν στην ανακούφιση από τον πόνο.

Irish Colcannon: Πουρέ πατάτας με λάχανο

Ο κρεμώδης πουρές πατάτας σε συνδυασμό με το τρυφερό λάχανο και τα γευστικά πράσινα κρεμμυδάκια αποτελούν ένα νόστιμο και χορταστικό πιάτο που θα λατρέψει όλη η οικογένεια. Δοκιμάστε αυτή τη συνταγή colcannon και απολαύστε τη γεύση της Ιρλανδίας στο σπίτι σας.

Τα οφέλη της μάσησης γαρίφαλου για τα ούλα, το στόμα και τα δόντια

Γαρύφαλλο: Οι αντισηπτικές, αντιφλεγμονώδεις και αντιβακτηριδιακές ιδιότητες του ελαίου γαρύφαλλου μπορούν να βοηθήσουν στην καταπολέμηση της ουλίτιδας, στην εξουδετέρωση της κακοσμίας του στόματος και στην προώθηση της οδοντικής υγείας.

Φτιάχνοντας πεντανόστιμη σκορδαλιά

Σκορδαλιά: Η σάλτσα κρέμας σκόρδου ή αλλιώς η γνωστή σε όλους μας σκορδαλιά, είναι μια ευέλικτη και γευστική προσθήκη σε πολλά πιάτα

Φτιάξτε το δικό σας πέστο με απλά υλικά για πολύ νόστιμη γεύση!

Πέστο: Φτιάχνοντας το δικό σας πέστο στο σπίτι, έχετε τον απόλυτο έλεγχο των συστατικών και της γεύσης. Πειραματιστείτε με διαφορετικούς συνδυασμούς συστατικών για να βρείτε το τέλειο πέστο για εσάς!