ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Το αλάτι δεν κάνει κακό στους καρδιοπαθείς

Το αλάτι δεν κάνει κακό στους καρδιοπαθείς

Εδώ και δεκαετίες οι γιατροί συστήνουν στους καρδιοπαθείς να εξαφανίσουν το αλάτι από την διατροφή τους. Μια νέα έρευνα εκτιμά, χωρίς να έχει τρανταχτές αποδείξεις, πως το αλάτι δεν κάνει κακό στους καρδιοπαθείς.

Ο καρδιολόγος ερευνητής Dr. Rami Doukky, στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο του Σικάγο, αναφέρει πως οι καρδιοπαθείς που έκοψαν το αλάτι είχαν 85% περισσότερες πιθανότητες να πεθάνουν ή να χρειαστούν νοσηλεία, σε σχέση με όσους κατανάλωναν, περιορισμένο βέβαια, αλάτι«Η έρευνα μάς λέει πως δεν πρέπει να καταδικάζουμε το αλάτι έτσι απλά. Αυτό που αποδεικνύεται σίγουρα είναι πως πρέπει να ερευνήσουμε περαιτέρω το ζήτημα» λέει ο Doukky.

Ο καρδιολόγος και η ομάδα του μελέτησαν στοιχεία από 833 καρδιοπαθείς, μεταξύ των οποίων οι 130 ασθενείς ακολουθούσαν αυστηρούς περιορισμούς στο αλάτι. Τους συνέκριναν λοιπόν με άλλους 130 καρδιοπαθείς που δεν είχαν περιορισμούς στο αλάτιΑπό τους 130 που δεν έτρωγαν αλάτι το 42% είτε έχασε τη ζωή του είτε νοσηλεύτηκε. Από τους 130 που έτρωγαν αλάτι το ποσοστό αυτό ήταν μειωμένο στο 26%. «Μας εξέπληξε το γεγονός πως οι καρδιοπαθείς που είχαν αφαιρέσει το αλάτι από την διατροφή του είχαν χειρότερη κατάληξη από αυτούς που κατανάλωναν αλάτι», δήλωσε η συγγραφέας της έρευνας που δημοσιεύτηκε στις 28 Δεκεμβρίου στο επιστημονικό τεύχος JACC: Heart Failure.

«Ο περιορισμός του νατρίου στον οργανισμό οδηγεί σε συρρίκνωση του όγκου υγρού στο σώμα και ενεργοποιεί ορισμένες ορμόνες που προσπαθούν να διατηρήσουν τα υγρά του σώματος και μπορεί δυνητικά να επιταχυνθεί έτσι η διαδικασία της καρδιακής ανεπάρκειας» εξήγησε ο καρδιολόγος ερευνητής Dr. Rami Doukky. Είναι αλήθεια πάντως, πως σύμφωνα με τους ειδικούς καταναλώνουμε πολύ περισσότερο αλάτι από ό,τι ο οργανισμός μας χρειάζεται. Όπως επισημαίνουν οι περισσότεροι άνθρωποι καταναλώνουν 9-10 γραμμάρια ημερησίως, όταν οι ανάγκες μας δεν ξεπερνούν τα 5-6 γραμ., δηλαδή 1 κουταλάκι του γλυκού.

Επίσης, όλες οι μελέτες μέχρι σήμερα, που έχουν εστιάσει στην πρόσληψη αλατιού από τη διατροφή μας, έχουν δείξει ότι οι άνθρωποι που μειώνουν σημαντικά την ποσότητα αλατιού που λαμβάνουν καθημερινά από τη διατροφή τους, μειώνουν κατά 25% τον κίνδυνο πιθανού καρδιαγγειακού νοσήματος ενώ, μειώνουν και τον κίνδυνο θανάτου από καρδιαγγειακή πάθηση κατά 20%.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Πασχαλινό τραπέζι: Ένα υπέροχο και δροσερό cheesecake για να το απογειώσετε

Φτιάχνοντας τα δικά σας γεμιστά τηγανόψωμα

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Λιγότερο ασβέστιο στο δείπνο, περισσότερο στο πρωινό μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του καρδιαγγειακού κινδύνου

Το ασβέστιο είναι ένα απαραίτητο μέταλλο που είναι σημαντικό για την υγεία των οστών και τη μυϊκή λειτουργία. Βρίσκεται συνήθως σε γαλακτοκομικά προϊόντα, όπως το γάλα, το γιαούρτι και το τυρί, καθώς και σε πράσινα φυλλώδη λαχανικά, ξηρούς καρπούς και σπόρους.

Τα ροδάκινα παρέχουν μεγάλα οφέλη για την καρδιαγγειακή υγεία

Ροδάκινα: Χάρη στην υψηλή περιεκτικότητά τους σε αντιοξειδωτικά, φυτικές ίνες και κάλιο, τα ροδάκινα μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση του κινδύνου καρδιακών παθήσεων και στη διατήρηση της συνολικής καρδιαγγειακής υγείας.

Το ρόδι ως σύμμαχος στην καταπολέμηση του διαβήτη

Ρόδι: Δεν είναι θαυματουργό φρούτο για τον διαβήτη. Ωστόσο, η ενσωμάτωσή του σε ένα πρόγραμμα υγιεινής διατροφής, μαζί με τα φάρμακα που συνταγογραφούνται από τον γιατρό σας, μπορεί να προσφέρει ορισμένα οφέλη στη διαχείριση της νόσου.

Ένας νόστιμος σύμμαχος για την υγεία των οστών σας!

Βερίκοκα: Ενσωματώνοντας τα βερίκοκα στη διατροφή σας, μαζί με μια ισορροπημένη διατροφή και άσκηση με βάρος, μπορείτε να κάνετε πολύ δρόμο για να διατηρήσετε τα οστά σας υγιή για τα επόμενα χρόνια!