ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Λιγότερο ασβέστιο στο δείπνο, περισσότερο στο πρωινό μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του καρδιαγγειακού κινδύνου

Λιγότερο ασβέστιο στο δείπνο, περισσότερο στο πρωινό μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του καρδιαγγειακού κινδύνου

Το ασβέστιο είναι ένα απαραίτητο μέταλλο που είναι σημαντικό για την υγεία των οστών και τη μυϊκή λειτουργία. Βρίσκεται συνήθως σε γαλακτοκομικά προϊόντα, όπως το γάλα, το γιαούρτι και το τυρί, καθώς και σε πράσινα φυλλώδη λαχανικά, ξηρούς καρπούς και σπόρους.

Μια πρόσφατη μελέτη δείχνει ότι η κατανάλωση λιγότερου ασβεστίου στο δείπνο και περισσότερο στο πρωινό μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του καρδιαγγειακού κινδύνου. Η μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο Journal of the American Heart Association, διαπίστωσε ότι τα άτομα που κατανάλωναν περισσότερο ασβέστιο στο πρωινό είχαν χαμηλότερο κίνδυνο να αναπτύξουν καρδιαγγειακή νόσο σε σύγκριση με εκείνους που κατανάλωναν περισσότερο ασβέστιο στο βραδινό.

Το ασβέστιο είναι ένα απαραίτητο μέταλλο που είναι σημαντικό για την υγεία των οστών και τη μυϊκή λειτουργία. Βρίσκεται συνήθως σε γαλακτοκομικά προϊόντα, όπως το γάλα, το γιαούρτι και το τυρί, καθώς και σε πράσινα φυλλώδη λαχανικά, ξηρούς καρπούς και σπόρους. Ωστόσο, ο χρόνος κατανάλωσης του ασβεστίου μπορεί επίσης να παίξει ρόλο στην καρδιαγγειακή υγεία.

Η μελέτη ανέλυσε δεδομένα από περισσότερους από 2.000 ενήλικες που παρακολουθήθηκαν για έως και 10 χρόνια. Οι συμμετέχοντες ανέφεραν την πρόσληψη ασβεστίου σε διαφορετικές ώρες της ημέρας και οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι όσοι κατανάλωναν περισσότερο ασβέστιο στο πρωινό είχαν 20% χαμηλότερο κίνδυνο να αναπτύξουν καρδιαγγειακή νόσο σε σύγκριση με εκείνους που κατανάλωναν περισσότερο ασβέστιο το βραδινό.

Οι ερευνητές πιστεύουν ότι η κατανάλωση περισσότερου ασβεστίου στο πρωινό μπορεί να βοηθήσει στην εξισορρόπηση των επιπέδων γλυκόζης στο αίμα κατά τη διάρκεια της ημέρας και στη μείωση της φλεγμονής, που είναι και οι δύο σημαντικοί παράγοντες για την καρδιαγγειακή υγεία. Επιπλέον, η κατανάλωση λιγότερου ασβεστίου στο δείπνο μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη της υπερβολικής αποθήκευσης ασβεστίου στο σώμα, η οποία μπορεί να συμβάλει στην ανάπτυξη καρδιαγγειακών παθήσεων.

Ενώ η μελέτη παρέχει πολύτιμες γνώσεις σχετικά με τα πιθανά οφέλη της χρονικής πρόσληψης ασβεστίου για την καρδιαγγειακή υγεία, χρειάζεται περισσότερη έρευνα για να επιβεβαιωθούν αυτά τα ευρήματα. Ωστόσο, η ενσωμάτωση περισσότερων τροφών πλούσιων σε ασβέστιο στη ρουτίνα του πρωινού σας και η μείωση της πρόσληψης ασβεστίου στο δείπνο μπορεί να είναι ένας απλός και αποτελεσματικός τρόπος για να μειώσετε τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών παθήσεων.

 

Εκτός από την κατανάλωση περισσότερου ασβεστίου στο πρωινό, είναι επίσης σημαντικό να διατηρείτε μια υγιεινή διατροφή, να ασκείτε τακτικά και να αποφεύγετε το κάπνισμα για να μειώσετε τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων. Η συνεργασία με πάροχο υγειονομικής περίθαλψης ή διατροφολόγο μπορεί να σας βοηθήσει να αναπτύξετε ένα εξατομικευμένο σχέδιο για τη βελτίωση της καρδιαγγειακής σας υγείας και της συνολικής ευεξίας σας. Κάνοντας μικρές αλλαγές στην καθημερινή σας ρουτίνα, όπως η προσαρμογή της κατανάλωσης ασβεστίου, μπορείτε να λάβετε μέτρα για τη μείωση του καρδιαγγειακού σας κινδύνου και τη μακροπρόθεσμη βελτίωση της υγείας σας.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Τα βερίκοκα ως ένας σύμμαχος κατά της αναιμίας

Ιταλική συνταγή ζυμαρικών με λουκάνικο

Τα εκπληκτικά οφέλη του καρότου για τη στοματική υγεία

Το καρπούζι ως φυσικό ανακουφιστικό από τον πονοκέφαλο

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Σαλάτα ψητής αγκινάρας με φέτα και λιαστή ντομάτα 

Η αγκινάρα είναι ένα αντιοξειδωτικό λαχανικό που κατατάσσεται στις υπερτροφές του πλανήτη. Η θρεπτική της αξία είναι μεγάλη, καθώς περιέχει ισχυρά αντιοξειδωτικά και μεγάλη ποσότητα βιταμινών C και Κ.

Τι να μαγειρέψετε για δείπνο στο πάρτι συνταξιοδότησης του άντρα σας;

Μαγειρική σύνταξη: Ο εορτασμός της συνταξιοδότησης του συζύγου σας είναι ένα σημαντικό ορόσημο και το να τον εκπλήξετε με ένα προσεκτικά προετοιμασμένο γεύμα είναι ένας υπέροχος τρόπος για να σηματοδοτήσετε την περίσταση.

Πώς και από ποιον εφευρέθηκε ο καφές;

H αρχή του καφέ: Η προέλευση του καφέ είναι γεμάτη μύθους και ιστορία, με τον πιο δημοφιλή θρύλο να αποδίδει την ανακάλυψή του σε έναν Αιθίοπα κτηνοτρόφο με το όνομα Kaldi τον 9ο αιώνα.

Tροφές που προστατεύουν από θρόμβους

Θρόμβοι:Συμπεριλαμβάνοντας αυτά τα νόστιμα και θρεπτικά τρόφιμα στη διατροφή σας, μπορείτε να μειώσετε τον κίνδυνο θρόμβων αίματος και να διατηρήσετε την καρδιά σας υγιή.

Ποια είδη φαγητού θα πρέπει να τρώτε αν έχετε αναπνευστικά προβλήματα;

Αναπνευστικό φαγητό: Εάν υποφέρετε από αναπνευστικά προβλήματα, όπως άσθμα, χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ) ή βρογχίτιδα, η κατανάλωση ορισμένων τροφών μπορεί να βοηθήσει στη διαχείριση των συμπτωμάτων.