Ψυχική Υγεία

Κατάθλιψη Άγχος: Τα υψηλά επίπεδα γλυκόζης & τριγλυκεριδίων συνδέονται με ψυχιατρικές διαταραχές

Κατάθλιψη Άγχος: Τα υψηλά επίπεδα γλυκόζης & τριγλυκεριδίων συνδέονται με ψυχιατρικές διαταραχές

"Τα αποτελέσματα αυτά προσθέτουν περαιτέρω στοιχεία για τη συσχέτιση μεταξύ καρδιομεταβολικής υγείας και ψυχιατρικών διαταραχών και ενδεχομένως συνηγορούν υπέρ της στενότερης παρακολούθησης ατόμων με μεταβολικές δυσλειτουργίες για την πρόληψη και την έγκαιρη διάγνωση ψυχιατρικών διαταραχών", γράφουν οι συγγραφείς.

Κατάθλιψη Άγχος: Τα υψηλά επίπεδα γλυκόζης και τριγλυκεριδίων συνδέονται με μελλοντικό κίνδυνο για κατάθλιψη, άγχος και διαταραχές που σχετίζονται με το στρες, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε online στις 2 Απριλίου στο JAMA Network Open.

Ο Χαρίλαος Χουρπηλιάδης, M.D., από το Karolinska Institutet στη Στοκχόλμη, και οι συνεργάτες του διεξήγαγαν μια μελέτη κοόρτης με βάση τον πληθυσμό και με διαχρονική συλλογή δεδομένων, που περιελάμβανε 211.200 συμμετέχοντες από τη συνομοταξία «Κίνδυνος θνησιμότητας σχετιζόμενος με την απολιποπρωτεΐνη» Apolipoprotein-Related Mortality Risk, οι οποίοι υποβλήθηκαν σε έλεγχο επαγγελματικής υγείας, για να εξετάσουν αν οι βιοδείκτες του μεταβολισμού των υδατανθράκων, των λιπιδίων και των απολιποπρωτεϊνών σχετίζονται με τον κίνδυνο για κατάθλιψη, άγχος και διαταραχές που σχετίζονται με το στρες. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι 16.256 άτομα διαγνώστηκαν με κατάθλιψη, άγχος ή διαταραχές που σχετίζονται με το στρες κατά τη διάρκεια μιας μέσης παρακολούθησης 21,0 ετών. Τα υψηλά επίπεδα γλυκόζης και τριγλυκεριδίων συσχετίστηκαν με αυξημένο μεταγενέστερο κίνδυνο για όλες τις εξεταζόμενες ψυχιατρικές διαταραχές (λόγοι κινδύνου, 1,30 και 1,15, αντίστοιχα), ενώ παρατηρήθηκε μειωμένος κίνδυνος σε σχέση με τα υψηλά επίπεδα λιποπρωτεΐνης υψηλής πυκνότητας (λόγος κινδύνου, 0,88).

Παρόμοια αποτελέσματα παρατηρήθηκαν για τους άνδρες και τις γυναίκες συμμετέχοντες και για όλες τις εξεταζόμενες διαταραχές. Κατά τη διάρκεια των 20 ετών που προηγούνται της διάγνωσης, οι ασθενείς με κατάθλιψη, άγχος ή διαταραχές που σχετίζονται με το στρες είχαν υψηλότερα επίπεδα γλυκόζης, τριγλυκεριδίων και ολικής χοληστερόλης- κατά τη διάρκεια των 10 ετών που προηγούνται της διάγνωσης, παρατηρήθηκαν υψηλότερα επίπεδα απολιποπρωτεΐνης Α-Ι και απολιποπρωτεΐνης Β σε σύγκριση με τους μάρτυρες. “Τα αποτελέσματα αυτά προσθέτουν περαιτέρω στοιχεία για τη συσχέτιση μεταξύ καρδιομεταβολικής υγείας και ψυχιατρικών διαταραχών και ενδεχομένως συνηγορούν υπέρ της στενότερης παρακολούθησης ατόμων με μεταβολικές δυσλειτουργίες για την πρόληψη και την έγκαιρη διάγνωση ψυχιατρικών διαταραχών”, γράφουν οι συγγραφείς.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Νόμα: Μια θανατηφόρα γαγγραινώδης λοίμωξη του προσώπου

Φλεγμονή: Μελέτη συνδέει το στρες με το μεταβολικό σύνδρομο

Το άγχος επηρεάζει το σάκχαρο του αίματος

Πώς η διατροφή μπορεί να ωφελήσει την διάθεσή μας;

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Τι είναι το οξειδωτικό στρες και πώς επηρεάζει την υγεία μας

Παράγοντες που μπορούν να αυξήσουν το οξειδωτικό στρες περιλαμβάνουν την κακή διατροφή με υψηλή περιεκτικότητα σε επεξεργασμένα τρόφιμα και έλλειψη φρούτων και λαχανικών, το κάπνισμα, την υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ και το χρόνιο στρες.

Μπορεί μια εξέταση αίματος να διαγνώσει κατάθλιψη και διπολική διαταραχή

Προορίζεται για ασθενείς ηλικίας 18 ετών και άνω που λαμβάνουν θεραπεία για ένα μέτριο ή σοβαρό καταθλιπτικό επεισόδιο. Τα αποτελέσματα των εξετάσεων διαβιβάζονται εντός 4 εβδομάδων στον συνταγογραφούντα ψυχίατρο, ο οποίος θα επιβεβαιώσει τη διάγνωση στον ασθενή κατά τη διάρκεια μιας διαβούλευσης.

Πώς να θωρακίσετε συναισθηματικά το παιδί για να αντιμετωπίσει τον σχολικό εκφοβισμό 

Βοηθήστε το παιδί σας να αποκτήσει αυτοπεποίθηση, αναδεικνύοντας τα δυνατά του σημεία, τα ταλέντα και τις θετικές του ιδιότητες. Ενθαρρύνετέ τα να συμμετέχουν σε δραστηριότητες και χόμπι που τους αρέσουν και στα οποία διαπρέπουν.

Πώς μπορεί να σας βοηθήσει να μεταμορφώσετε την ψυχική σας υγεία;

Οπτικοποίηση Διαλογισμού: Ο διαλογισμός οπτικοποίησης είναι μια ισχυρή τεχνική που αξιοποιεί την ικανότητα του νου να δημιουργεί νοητικές εικόνες για να προάγει τη χαλάρωση, να μειώσει το άγχος και να βελτιώσει τη συνολική ευεξία.