ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Θρεπτικά τα φρούτα αλλά σε ποια ποσότητα;

Θρεπτικά τα φρούτα αλλά σε ποια ποσότητα;

Τα φρούτα είναι γνωστά για τα θρεπτικά συστατικά τους. Πέρα όμως από θρεπτικά συστατικά, έχουν υψηλή περιεκτικότητα σακχάρων και υδατανθράκων. Η κατανάλωσή τους λοιπόν είναι πολύ σημαντικό να γίνεται με μέτρο. Για τον μέσο άνθρωπο, τέσσερα φρούτα την ημέρα είναι το ανώτατο συνιστώμενο όριο.

Μερικοί επαγγελματίες αθλητές μπορεί να τρώνε φυσικά περισσότερα από τέσσερα φρούτα την ημέρα, όμως για τον υπόλοιπο πληθυσμό αυτό μπορεί να έχει αρνητικά αποτελέσματα. Υπάρχουν πολλές αντικρουόμενες πληροφορίες σχετικά με τα φρούτα και τη διατροφή.

Πόσα φρούτα είναι σωστό να καταναλώνετε καθημερινά και πότε πρέπει να μπαίνουν όρια;

Διαπιστευμένοι διαιτολόγοι υποστηρίζουν πως υπάρχει αρκετά μεγάλη σύγχυση σχετικά με το ποιες τροφές έχουν πολλή ζάχαρη και ποιες πρέπει να μειώσουμε. Το άγχος ότι τα φρούτα περιέχουν πολύ φρουκτόζη κάνει τους ανθρώπους πολλές φορές να τα απομακρύνουν από τη διατροφή τους, κάνοντας δίαιτες που μπορεί να έχουν πολύ επιζήμιες επιπτώσεις στη μακροπρόθεσμη υγεία τους.

Τα φρούτα έχουν φυσική ζάχαρη, έτσι είναι πολύ λιγότερο πιθανό η υπερβολική κατανάλωσή τους να οδηγήσει σε παχυσαρκία ή κάποια χρόνια πάθηση, σε σχέση με την κατανάλωση τροφών που έχουν πρόσθετη επεξεργασμένη ζάχαρη.

Ακόμα, τα φρούτα είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά, μέταλλα, φυτικές ίνες και φυτοθρεπτικά συστατικά τα οποία μας βοηθούν να παραμένουμε υγιείς και να προστατευτούμε από διάφορους κινδύνους.

Το «κόλπο» για τη σωστή κατανάλωση φαίνεται να είναι στο τι είδους φρούτα επιλέγουμε να τρώμε καθημερινά. Η επιλογή μιας πολύχρωμης ποικιλίας φρούτων είναι πολύ σημαντική και είναι πολύ προτιμότερη από την συνεχή κατανάλωση ενός ή δύο συγκεκριμένων φρούτων. Κάθε φρούτο και χρώμα φέρει το δικό του σύνολο μοναδικών ουσιών για την καταπολέμηση ασθενειών.

Για παράδειγμα, η πορτοκαλί χρωστική ουσία που βρίσκεται στα πορτοκάλια, στα καρπούζια και στα μάνγκο περιέχει το αντιοξειδωτικό βήτα-καροτένιο, το οποίο είναι σημαντικό για τα μάτια και την υγεία του δέρματος.

Αποφεύγοντας τα φρούτα, στερούμε από τον οργανισμό μας τα μέταλλα και τις βιταμίνες που χρειάζεται για να λειτουργεί σωστά.

Σε γενικές γραμμές θα πρέπει να στοχεύουμε να τρώμε δύο μερίδες φρούτων την ημέρα.

Η κάθε μερίδα θα πρέπει να είναι ένας συνδυασμός των παρακάτω:

1 μεσαίο μήλο ή μπανάνα ή πορτοκάλι ή αχλάδι

2 μικρά βερίκοκα ή ακτινίδια ή δαμάσκηνα

1 φλιτζάνι μούρα ή σταφύλια ή κομμένη φρουτοσαλάτα

Τα φρούτα είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά που καταπολεμούν τις ελεύθερες ρίζες στο σώμα, αποτρέποντας έτσι σοβαρές ασθένειες. Είναι πολύ σημαντικό να ρυθμίσουμε τη διατροφή μας έτσι ώστε να τα καταναλώνουμε σωστά.

 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Μαγειρίτσα: Η κατεξοχήν συνταγή για να σπάσουμε τη νηστεία της Σαρακοστής

Brandy Alexander: Το ιδανικό κοκτέιλ μετά το εορταστικό γεύμα σας

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Πώς βοηθούν τα αυγά στη θεραπεία της αναιμίας;

Αυγά: Μια νόστιμη και θρεπτική επιλογή τροφής που μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη και τη θεραπεία της αναιμίας. Τα αυγά είναι πλούσια σε σίδηρο, βιταμίνη Β12 και φολικό οξύ και παρέχουν στο σώμα σας τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται για να παράγει υγιή ερυθρά αιμοσφαίρια.

Τζατζίκι: Το συνοδευτικό που δε λείπει από το πασχαλινό τραπέζι

Τζατζίκι: Το σπιτικό τζατζίκι όχι μόνο έχει καλύτερη γεύση από τις εκδόσεις που αγοράσατε ποτέ, αλλά σας επιτρέπει επίσης να προσαρμόσετε τα συστατικά για να ταιριάζουν στον ουρανίσκο σας.

Πώς να φτιάξετε έναν πεντανόστιμο κόκορα;

Κόκορας μαγειρική: Το μαγείρεμα ενός νόστιμου κόκορα απαιτεί υπομονή, προσεκτική προετοιμασία και σωστές τεχνικές για να μαλακώσετε το κρέας και να βελτιώσετε τις γεύσεις του.

Φτιάχνοντας τα δικά σας γεμιστά τηγανόψωμα

Τηγανόψωμα συνταγή: Η παρασκευή γεμιστού τηγανητού ψωμιού στο σπίτι είναι ένα απολαυστικό γαστρονομικό έργο που υπόσχεται ένα τραγανό εξωτερικό και μια αλμυρή, γευστική γέμιση.

Λιγότερο ασβέστιο στο δείπνο, περισσότερο στο πρωινό μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του καρδιαγγειακού κινδύνου

Το ασβέστιο είναι ένα απαραίτητο μέταλλο που είναι σημαντικό για την υγεία των οστών και τη μυϊκή λειτουργία. Βρίσκεται συνήθως σε γαλακτοκομικά προϊόντα, όπως το γάλα, το γιαούρτι και το τυρί, καθώς και σε πράσινα φυλλώδη λαχανικά, ξηρούς καρπούς και σπόρους.