Διατροφή

Τα ωφέλη του ελληνικού καφέ στην υγεία μας

Τα ωφέλη του ελληνικού καφέ στην υγεία μας

Ο ελληνικός καφές, είναι αγαπημένη καθημερινή συνήθεια πολλών από εμάς. Πέρα από την υπέροχη του γεύση του έχει και προστατευτική δράση στην καρδιαγγειακή υγεία.

Η ωφέλιμη δράση του καφέ οφείλεται στην υψηλή του περιεκτικότητα σε πολυφαινόλες, οι οποίες έχουν αντιοξειδωτική δράση και δρουν ευεργετικά στην υγεία, εμποδίζοντας τις ελεύθερες ρίζες να προκαλέσουν καταστροφή των κυττάρων. Οι πιο χαρακτηριστικές πολυφαινόλες του ελληνικού καφέ είναι το χλωρογενικό οξύ, το καφεϊκό οξύ και η τριγονελλίνη.
Επίσης, ο ελληνικός καφές έχει λιγότερη περιεκτικότητα σε καφεΐνη σε σχέση με άλλα είδη καφέ.

Για παράδειγμα, ένα φλιτζάνι καφέ φίλτρου περιέχει από 60-180mg καφεΐνης, περίπου 50% περισσότερο συγκριτικά με τον ελληνικό καφέ, ο οποίος περιέχει 35mg όταν σερβίρεται σε μικρό φλιτζανάκι και 80mg καφεΐνης, αν πιούμε διπλό ελληνικό.

Η συνδυαστική δράση των αντιοξειδωτικών του ελληνικού καφέ και της καφεΐνης έχει πρόσθετα οφέλη στην υγεία. Συγκεκριμένα:

Υπάρχουν ενδείξεις ότι η καφεΐνη, το κάλιο και οι πολυφαινόλες που περιέχονται στον καφέ προστατεύουν από υπέρταση.

Πολλές μελέτες επίσης δείχνουν ότι η μέτρια κατανάλωση καφέ δρα προστατευτικά κατά της νόσου Parkinson. Συγκεκριμένα φαίνεται ότι τα άτοµα που δεν κατανάλωναν καφέ είχαν 3 – 4 φορές μεγαλύτερη πιθανότητα να εµφανίσουν Parkinson, σε σχέση µε εκείνα που κατανάλωναν έστω και ένα καφέ την ημέρα.

Επίσης η συσχέτιση κατανάλωσης καφέ φαίνεται ότι μειώνει τον κίνδυνο εµφάνισης γεροντικής άνοιας και της νόσου Alzheimer σε ηλικιωμένα άτομα, τα οποία στην ενήλικη τους ζωή έπιναν μέτριες ποσότητες καφέ.

Η καφεΐνη που περιέχει ο καφές δρα ως διεγερτικό του εγκεφάλου που αυξάνει τα επίπεδα της ντοπαμίνης, καταπολεμώντας την κόπωση και συμβάλλοντας στην καλύτερη πνευματική συγκέντρωση και εγρήγορση του εγκεφάλου.

 Η μακροχρόνια κατανάλωση του καφέ συσχετίζεται με σημαντική μείωση του κινδύνου για διαβήτη τύπου 2. Ακόμη δεν έχει εξακριβωθεί με ποιον ακριβώς μηχανισμό γίνεται αυτό, ωστόσο πολλοί ερευνητές πιστεύουν ότι αυτό οφείλεται στα συστατικά του καφέ όπως το μαγνήσιο, το χλωρογενικό οξύ, κάλλιο και άλλες αντιοξειδωτικές ουσίες, οι οποίες φαίνεται να βελτιώνουν την ευαισθησία των κυττάρων στην ινσουλίνη, απομακρύνοντας έτσι το κίνδυνο για διαβήτη.

Ο καφές φαίνεται ότι μπορεί να γίνει σύμμαχος μας και στο αδυνάτισμα, αυξάνοντας την διαδικασία της θερμογένεσης, δηλαδή την παραγωγή ενέργειας από τον οργανισμό, διεγείροντας τις επιπλέον καύσεις.

Συμπερασματικά, ο καφές, η λατρεμένη συνήθεια των Ελλήνων, σε μια μέτρια κατανάλωση (3-4 φλιτζανάκια καθημερινά) φαίνεται να ενεργεί ευεργετικά στην ανθρώπινη υγεία.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Σύκα: Ένας ιδανικός σύμμαχος για υγεία και fitness

Αυγά: Για την υγεία του εγκεφάλου και των ματιών σας

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Πώς βοηθούν τα σταφύλια κατά της αναιμίας;

Σταφύλια: Μια νόστιμη και υγιεινή προσθήκη στη διατροφή σας, ειδικά αν υποφέρετε από αναιμία λόγω έλλειψης σιδήρου. Είναι καλή πηγή σιδήρου και βιταμίνης C.

Κόκκινα κεράσια: Σύμμαχος της καρδιάς σου

Κόκκινα κεράσια: Τα κεράσια είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες, και είναι μια φυσική επιλογή για να κρατήσετε την καρδιά σας δυνατή!

Τι είδους δίαιτα συμβάλλει στην αντιμετώπιση της κολπίτιδας;

Κολπίτιδα: Εκτός από τα τρόφιμα πλούσια σε προβιοτικά, η ενσωμάτωση αντιφλεγμονωδών τροφών στη διατροφή σας μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της φλεγμονής στο σώμα και στην ανακούφιση των συμπτωμάτων της κολπίτιδας.

Πώς να φτιάξετε μια νόστιμη ρυζοσαλάτα με λαχανικά και σολομό 

Ένα από τα πιο χορταστικά και υγιεινά γεύματα που μπορείτε να φτιάξετε είναι μια ρυζοσαλάτα με λαχανικά και σολομό. Αυτό το πιάτο είναι γεμάτο θρεπτικά συστατικά και γεύση, καθιστώντας το μια τέλεια επιλογή για μεσημεριανό γεύμα ή δείπνο.

Ποιες τροφές βοηθούν στην επούλωση των πληγών;

Η βιταμίνη C είναι σημαντική για τη σύνθεση κολλαγόνου, το οποίο είναι απαραίτητο για την επούλωση των πληγών. Τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη C περιλαμβάνουν τα πορτοκάλια, τις φράουλες, το ακτινίδιο, τις πιπεριές και το μπρόκολο.