ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Τα αναψυκτικά δεν «ενοχοποιούνται» για την παιδική παχυσαρκία,λένε Καναδοί ερευνητές

Τα αναψυκτικά δεν «ενοχοποιούνται» για την παιδική παχυσαρκία,λένε Καναδοί ερευνητές

Η κατανάλωση αναψυκτικών δεν «ενοχοποιείται» ως βασικός παράγοντας για την αύξηση στα επίπεδα της παιδικής παχυσαρκίας, σύμφωνα με καναδική έρευνα που αξιολόγησε την κατανάλωση ροφημάτων και την πιθανότητα εμφάνισης παχυσαρκίας σε περισσότερα από 10.000 παιδιά και νέους.

Η μελέτη

Η μελέτη -που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Applied Physiology,  Nutrition, and Metabolism– εξετάζει τη σχέση μεταξύ της κατανάλωσης ροφημάτων με ζάχαρη και την πιθανότητα εμφάνισης παχυσαρκίας σε νεαρούς Καναδούς. Οι ερευνητές ανέφεραν ότι η πρόσληψη ροφημάτων με ζάχαρη έχει αυξηθεί τις τελευταίες δεκαετίες. «Στόχος μας ήταν να εξετάσουμε τη σχέση ανάμεσα στα πρότυπα κατανάλωσης ροφημάτων και το υπερβάλλον σωματικό βάρος και την παχυσαρκία στα παιδιά του Καναδά», ανέφεραν οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Saskatchewan.

Στην έρευνα μετείχαν περισσότερα από 10.000 παιδιά ηλικίας από 2 έως 18 ετών με ανάλυση διασποράς όπως κοινωνικο-δημογραφικά στοιχεία, εθνικότητα, το οικογενειακό εισόδημα και την ασφάλεια των τροφίμων.

Υπό την καθοδήγηση της Susan Whiting του Πανεπιστημίου του Saskatchewan, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η κατανάλωση ροφημάτων με ζάχαρη δεν αποτελεί παράγοντα κινδύνου για την παιδική παχυσαρκία στις περισσότερες ηλικιακές ομάδες, με εξαίρεση ίσως μόνο τα αγόρια ηλικίας 6-11 ετών.

Οι Καναδοί επιστήμονες κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι αν και πολλά παιδιά και νέοι καταναλώνουν αναψυκτικά και άλλα ροφήματα με ζάχαρη – όπως φρουτοχυμούς και λεμονάδες – σχεδόν όλες οι ομάδες δεν διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο για παχυσαρκία από τους συνομηλίκους τους που πίνουν «υγιεινά» ροφήματα.

«Διαπιστώσαμε ότι τα ροφήματα με ζάχαρη καταναλώνονται σε σημαντικό βαθμό κατά τη διάρκεια της παιδικής ηλικίας, αλλά δεν βρήκαμε καμία σταθερή συσχέτιση ανάμεσα στα πρότυπα κατανάλωσής τους και το υπερβάλλον σωματικό βάρος και την παχυσαρκία», δήλωσε η επικεφαλής της έρευνας.

Ωστόσο, η ίδια σημείωσε ότι η υπερκατανάλωση ροφημάτων με ζάχαρη «μπορεί να θέσει ορισμένα παιδιά σε αυξημένο κίνδυνο για υπερβολικό βάρος και παχυσαρκία», αν οι συνήθειες αυτές συνεχιστούν ανελλιπώς και στην ενήλικη ζωή, καθώς οι συνήθειες κατανάλωσης σχηματίζονται νωρίς στη ζωή και διατηρούνται κατά την ενηλικίωση.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Πασχαλινό τραπέζι: Ένα υπέροχο και δροσερό cheesecake για να το απογειώσετε

Φτιάχνοντας τα δικά σας γεμιστά τηγανόψωμα

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Λιγότερο ασβέστιο στο δείπνο, περισσότερο στο πρωινό μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του καρδιαγγειακού κινδύνου

Το ασβέστιο είναι ένα απαραίτητο μέταλλο που είναι σημαντικό για την υγεία των οστών και τη μυϊκή λειτουργία. Βρίσκεται συνήθως σε γαλακτοκομικά προϊόντα, όπως το γάλα, το γιαούρτι και το τυρί, καθώς και σε πράσινα φυλλώδη λαχανικά, ξηρούς καρπούς και σπόρους.

Τα ροδάκινα παρέχουν μεγάλα οφέλη για την καρδιαγγειακή υγεία

Ροδάκινα: Χάρη στην υψηλή περιεκτικότητά τους σε αντιοξειδωτικά, φυτικές ίνες και κάλιο, τα ροδάκινα μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση του κινδύνου καρδιακών παθήσεων και στη διατήρηση της συνολικής καρδιαγγειακής υγείας.

Το ρόδι ως σύμμαχος στην καταπολέμηση του διαβήτη

Ρόδι: Δεν είναι θαυματουργό φρούτο για τον διαβήτη. Ωστόσο, η ενσωμάτωσή του σε ένα πρόγραμμα υγιεινής διατροφής, μαζί με τα φάρμακα που συνταγογραφούνται από τον γιατρό σας, μπορεί να προσφέρει ορισμένα οφέλη στη διαχείριση της νόσου.

Ένας νόστιμος σύμμαχος για την υγεία των οστών σας!

Βερίκοκα: Ενσωματώνοντας τα βερίκοκα στη διατροφή σας, μαζί με μια ισορροπημένη διατροφή και άσκηση με βάρος, μπορείτε να κάνετε πολύ δρόμο για να διατηρήσετε τα οστά σας υγιή για τα επόμενα χρόνια!