Διατροφή

Συστάσεις του Υπουργείου Υγείας για σωστή διατροφή

Συστάσεις του Υπουργείου Υγείας για σωστή διατροφή

Η σωστή διατροφή είναι κυρίαρχος παράγοντας της καλής υγείας και ιδιαίτερα στα πρώτα χρόνια της ζωής μας. Η διασφάλιση υγιεινής διατροφής κυρίως τους πρώτους μήνες της ζωής των παιδιών μας είναι πρωταρχικό μέλημα των γονιών και δομών φύλαξης των βρεφών και νηπίων.

Η Γενική Γραμματεία Δημόσιας Υγείας, με στόχο την εξασφάλιση της παραπάνω υποχρέωσης, λαμβάνοντας υπόψη επιστημονικές μελέτες και με σεβασμό στις οδηγίες και συστάσεις της Εθνικής Επιτροπής Διατροφικής Πολιτικής και της Επιτροπής Μητρικού Θηλασμού, προχώρησε στην έκδοση εγκυκλίου στην οποία, συνιστά σε όλους τους επαγγελματίες υγείας να συμβουλεύσουν τους γονείς και φροντιστές αναφορικά με την εισαγωγή στερεών τροφών στα βρέφη (όπως παιδιάτρους, γενικούς γιατρούς, διαιτολόγους, επισκέπτες υγείας κλπ), χρησιμοποιώντας τις «Συστάσεις για την εισαγωγή στερεών τροφών στον 1ο χρόνο της ζωής» που είναι αναρτημένες στον ιστότοπο του Υπουργείου Υγείας.

Συνοπτικά επισημαίνουμε τα βασικά σημεία των συστάσεων:

  • Τα βρέφη πρέπει να θηλάζουν αποκλειστικά για τους πρώτους 6 μήνες της ζωής τους, για να έχουν την ιδανική αύξηση, ανάπτυξη και υγεία.
  • Η εισαγωγή στερεών τροφών συνιστάται να γίνεται στο 2ο εξάμηνο της ζωής, δηλαδή με τη συμπλήρωση των 6 μηνών ζωής, ενώ σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να γίνεται πριν τη συμπλήρωση των 4ων μηνών ζωής.
  • Δεν χρειάζεται να καθυστερήσει η εισαγωγή των βασικών ομάδων τροφίμων καθώς και των κοινών αλλεργιογόνων τροφών.
  • Δεν υπάρχει καθορισμένη σειρά εισαγωγής των τροφίμων.
  • H κατανάλωση τροφίμων με πρόσθετη ζάχαρη και αλάτι συνιστάται να αποφεύγεται κατά τον 1ο χρόνο της ζωής. Αντίθετα, πρέπει να ενθαρρύνεται η επαναλαμβανόμενη έκθεση σε υγιεινές επιλογές τροφίμων, όπως τα φρέσκα λαχανικά και τα φρούτα
  • Τα φρούτα θα πρέπει να χορηγούνται σε κομμάτια ή αλεσμένα (ανάλογα με την ηλικία του βρέφους) και όχι ως χυμοί (φρέσκοι ή τυποποιημένοι), οι οποίοι πρέπει να αποφεύγονται κατά το 1ο έτος της ζωής.
  • Περιστασιακή χρήση των βρεφικών τροφών εμπορίου να γίνεται αποκλειστικά μετά τον 6ο μήνα (π.χ. σε ταξίδια) και στην περίπτωση που δεν μπορεί να εξασφαλιστεί επαρκές και ποιοτικό φαγητό στο σπίτι προετοιμασμένο με ασφαλή τρόπο.
  • Τα βρέφη που θηλάζουν ενθαρρύνονται να συνεχίζουν κανονικά τον κατ’ απαίτηση μητρικό θηλασμό και στο 2ο εξάμηνο της ζωής ταυτόχρονα με την επαρκή πρόσληψη στερεών τροφών.
  • Οι αλεσμένες τροφές σταδιακά αντικαθίστανται από ψιλοκομμένες και εν συνεχεία από μικρά κομμάτια που το βρέφος θα μπορεί να πιάσει και με τα χέρια του και να καταναλώσει μόνο του. Μέχρι τον 10ο μήνα ζωής, συνιστάται να έχει σταματήσει η πολτοποίηση των τροφών.
  • Οι γονείς-φροντιστές ενθαρρύνονται να αναγνωρίζουν και να ανταποκρίνονται στα σημάδια πείνας και κορεσμού του βρέφους, να έχουν διαρκή βλεμματική επαφή καθώς και θετική υποστηρικτική λεκτική επικοινωνία προσφέροντας το φαγητό αργά, με υπομονή και χωρίς την άσκηση λεκτικής ή σωματικής πίεσης.
  • Οι επαγγελματίες υγείας, για την εκτίμηση της ανάπτυξης των βρεφών, καλούνται να χρησιμοποιούν τα Πρότυπα Διαγράμματα Αύξησης του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, τα οποία περιλαμβάνονται στο νέο Βιβλιάριο Υγείας του Παιδιού.

Τα πρώτα 2 χρόνια της ζωής αποτελούν μια κρίσιμη περίοδο, όπου μέσω επαρκούς και ισορροπημένης διατροφής μπορεί να εξασφαλιστεί η υγεία και η βέλτιστη σωματική και πνευματική ανάπτυξη των παιδιών. Η ελλιπής διατροφή στα πρώτα χρόνια της ζωής αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης οξέων νοσημάτων, ενώ οι ακατάλληλες διατροφικές συνήθειες από τους πρώτους μήνες της ζωής είναι πιθανό να οδηγήσουν σε εμφάνιση παιδικής παχυσαρκίας, που αποτελεί ένα ιδιαίτερα σημαντικό πρόβλημα δημόσιας υγείας παγκοσμίως και στη χώρα μας.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Αυγά: Για την υγεία του εγκεφάλου και των ματιών σας

Μαύρο πιπέρι: Πώς λειτουργεί ευεργετικά απέναντι στο φούσκωμα;

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Πώς βοηθούν τα σταφύλια κατά της αναιμίας;

Σταφύλια: Μια νόστιμη και υγιεινή προσθήκη στη διατροφή σας, ειδικά αν υποφέρετε από αναιμία λόγω έλλειψης σιδήρου. Είναι καλή πηγή σιδήρου και βιταμίνης C.

Κόκκινα κεράσια: Σύμμαχος της καρδιάς σου

Κόκκινα κεράσια: Τα κεράσια είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες, και είναι μια φυσική επιλογή για να κρατήσετε την καρδιά σας δυνατή!

Τι είδους δίαιτα συμβάλλει στην αντιμετώπιση της κολπίτιδας;

Κολπίτιδα: Εκτός από τα τρόφιμα πλούσια σε προβιοτικά, η ενσωμάτωση αντιφλεγμονωδών τροφών στη διατροφή σας μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της φλεγμονής στο σώμα και στην ανακούφιση των συμπτωμάτων της κολπίτιδας.

Πώς να φτιάξετε μια νόστιμη ρυζοσαλάτα με λαχανικά και σολομό 

Ένα από τα πιο χορταστικά και υγιεινά γεύματα που μπορείτε να φτιάξετε είναι μια ρυζοσαλάτα με λαχανικά και σολομό. Αυτό το πιάτο είναι γεμάτο θρεπτικά συστατικά και γεύση, καθιστώντας το μια τέλεια επιλογή για μεσημεριανό γεύμα ή δείπνο.

Ποιες τροφές βοηθούν στην επούλωση των πληγών;

Η βιταμίνη C είναι σημαντική για τη σύνθεση κολλαγόνου, το οποίο είναι απαραίτητο για την επούλωση των πληγών. Τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη C περιλαμβάνουν τα πορτοκάλια, τις φράουλες, το ακτινίδιο, τις πιπεριές και το μπρόκολο.