Διατροφή

Πηγές βιταμίνης C εκτός πορτοκαλιού

Πηγές βιταμίνης C εκτός πορτοκαλιού

Εν μέσω του χειμώνα, πολλοί άνθρωποι καταφεύγουν στα πορτοκάλια για να λάβουν την απαραίτητη δόση βιταμίνης C, προκειμένου ο οργανισμός τους να αντισταθεί στα κρυολογήματα – καθώς, επιστημονικές έρευνες έχουν δείξει πως η κατανάλωση βιταμίνης C μπορεί να συντομεύσει τον χρόνο της ασθένειας ή να μειώσει τη σοβαρότητα των συμπτωμάτων. Υπάρχουν όμως και άλλες τροφές που αποτελούν πηγές

Πιπεριές. Μισό φλιτζάνι πιπεριές τσίλι παρέχει 107,8 mg βιταμίνης C. Μάλιστα, η καψαϊκίνη (το συστατικό που κάνει καυτερές τις κόκκινες πιπεριές), μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση του πόνου. Επιπλέον, ένα φλιτζάνι κόκκινες πιπεριές περιέχει σχεδόν τρεις φορές περισσότερη βιταμίνη C από ένα πορτοκάλι (δηλαδή 190 mg). Μικρότερη -αλλά αρκετά υψηλή- είναι η ποσότητα στις πράσινες πιπεριές (120 mg).

Μπρόκολο, λάχανο, κουνουπίδι. Αρκετά υψηλή είναι η ποσότητα της βιταμίνης C στο μπρόκολο, καθώς αποδίδει περίπου 132 mg. Την ίδια στιγμή, ένα μικρό κουνουπίδι αποδίδει 127,7 mg. Στο λάχανο, η ποσότητα της βιταμίνης είναι μικρότερη και ανέρχεται σε 80,4 mg, ενώ τα λαχανάκια Βρυξελλών αποδίδουν 74,8 mg.

Παπάγια, φράουλες, ανανάς, ακτινίδιο, μάνγκο. Αρκετά είναι τα φρούτα που περιέχουν σημαντική ποσότητα βιταμίνης C. Έχουμε και λέμε: η παπάγια αποδίδει 88,3 mg, ένα φλιτζάνι φράουλες 84,7 mg, ένας ανανάς 78,9 mg, δύο ακτινίδια 137,2 mg, ενώ ένα μάνγκο αγγίζει τα 122,3 mg. Την επόμενη φορά, λοιπόν, που αναζητείτε βιταμίνη C αλλά δεν έχετε πορτοκάλια, σκεφτείτε τις -πολύ αξιόλογες- εναλλακτικές σας.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Τι είδους δίαιτα συμβάλλει στην αντιμετώπιση της κολπίτιδας;

Πώς να φτιάξετε μια νόστιμη ρυζοσαλάτα με λαχανικά και σολομό 

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Ποιες τροφές βοηθούν στην επούλωση των πληγών;

Η βιταμίνη C είναι σημαντική για τη σύνθεση κολλαγόνου, το οποίο είναι απαραίτητο για την επούλωση των πληγών. Τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη C περιλαμβάνουν τα πορτοκάλια, τις φράουλες, το ακτινίδιο, τις πιπεριές και το μπρόκολο.

Imam baildi: Τέλειο φαγητό με μεράκι και υπομονή, γεμάτο γεύσεις, χρώματα και αρώματα 

Το Imam Baildi, που μεταφράζεται στα τουρκικά σε «Ο λιπόθυμος Ιμάμης», είναι ένα παραδοσιακό ελληνικό πιάτο που αποτελείται από ψητές μελιτζάνες γεμάτες με μια πλούσια και γευστική σάλτσα ντομάτας.

Μυρωδάτες σουπιές κρασάτες με κρεμμύδια για εκλεκτούς ουρανίσκους 

Ο συνδυασμός της τρυφερής σουπιάς, των γλυκών κρεμμυδιών και του αφράτου λευκού κρασιού δημιουργεί ένα λαχταριστό πιάτο που σίγουρα θα εντυπωσιάσει την οικογένεια και τους φίλους σας. Σερβίρεται ως κύριο πιάτο με ψωμί κρούστας ή ακόμα και με ζυμαρικά για ένα πλήρες γεύμα. 

Πεντανόστιμα σπιτικά νιόκι πατάτας με πέστο

Η μεγάλη δημοτικότητά της πατάτας οφείλεται στο γεγονός ότι μπορεί να καταναλωθεί με ποικίλους τρόπους, όπως βραστή, ψητή, τηγανητή, γκρατινέ, σοτέ, σούπα, γι' αυτό και συχνά θεωρείται τρόφιμο ευκολίας

Τα πιο νόστιμα πιάτα του Αζερμπαϊτζάν;

Αζερμπαϊτζάν φαγητό: Η κουζίνα του Αζερμπαϊτζάν είναι ένας γαστρονομικός θησαυρός, με μια πλούσια ταπετσαρία γεύσεων, μπαχαρικών και συστατικών που αντικατοπτρίζουν την ποικιλόμορφη πολιτιστική κληρονομιά και τη γεωγραφική ποικιλομορφία της χώρας.

Κοχύλια ζυμαρικών γεμιστά με σπανάκι και ρικότα

Το σπανάκι είναι πλούσιο σε βιταμίνες Α, C και Κ, καθώς και σε μαγνήσιο, σίδηρο και μαγγάνιο, καθιστώντας αυτό το πιάτο μια υγιεινή επιλογή για ένα οικογενειακό δείπνο ή μια συγκέντρωση.