ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Παχυσαρκία: Από τη μητέρα στο παιδί

Παχυσαρκία: Από τη μητέρα στο παιδί

Η αύξηση του σωματικού βάρους μιας μητέρας μετά τον τοκετό αυξάνει τον κίνδυνο να εμφανίσει το παιδί παχυσαρκία.

«Γνωρίζαμε ήδη πως οι γυναίκες που παίρνουν υπερβολικά πολλά κιλά κατά την περίοδο της εγκυμοσύνης είναι πιο πιθανό να έχουν υπέρβαρα παιδιά», είπε η επικεφαλής συγγραφέας Lenie van Rossem του Ιατρικού Κέντρου του Πανεπιστημίου της Ουτρέχτης στην Ολλανδία. «Αυτό που μας εξέπληξε όμως, είναι πως οι γυναίκες που παίρνουν πολλά κιλά μετά την εγκυμοσύνη τείνουν να έχουν υπέρβαρα παιδιά, επίσης».

Σε μια ομάδα 3.367 παιδιών που γεννήθηκαν μέσα ή μετά το 1996στην Ολλανδία, των οποίων οι μητέρες «έβαλαν» πάρα πολύ βάρος κατά την εγκυμοσύνη είχαν περισσότερες πιθανότητες να είναι τα ίδια μεγαλώνοντας υπέρβαροι, διαπίστωσαν οι ερευνητές.

Επιπλέον, τα παιδιά των οποίων οι μητέρες που πήραν τουλάχιστον ένα κιλό (περίπου δύο λίβρες) ανά έτος μετά τον τοκετό, τείνουν να είναι βαρύτερα από άλλα σε αναλογία με το ύψος τους, διαπίστωσαν οι ερευνητές.

Στην ηλικία των 14, τα παιδιά που οι μητέρες τους εμφάνισαν μεγάλη αύξηση βάρους κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ή και μετά την εγκυμοσύνη, είχαν τον υψηλότερο κίνδυνο να είναι υπέρβαρα, αναφέρουν οι ερευνητές στο περιοδικό Pediatrics.

Η έρευνα διεξήχθη ως εξής: Οι μητέρες ανέφεραν την αύξηση του βάρους τους αλλά και το ύψος και το βάρος των παιδιών τους μέσω ερωτηματολογίων κατά την εγκυμοσύνη συνεχίζοντας μέχρι το παιδί να φτάσει το 14ο έτος.

Κατά μέσο όρο, οι μητέρες πήραν περίπου 13,7 κιλά κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και σχεδόν το ένα τρίτο εξ αυτών αισθάνθηκε «υπερβολική αύξηση του βάρους του».

Υπάρχουν τρεις πιθανές εξηγήσεις για τη σχέση μεταξύ αύξησης του βάρους στην εγκυμοσύνη και του βάρους στην παιδική ηλικία: εντοπίζονται στα γονίδια, τον τρόπο ζωής και τον «ενδομήτριο προγραμματισμό», όπως αναφέρει η επικεφαλής της έρευνας.

«Καθώς η επικράτηση της παιδικής παχυσαρκίας αυξάνεται πολύ γρήγορα κατά τη διάρκεια των τελευταίων δεκαετιών, η γενετική δύσκολα μπορεί να είναι η μόνη εξήγηση», είπε.

«Εάν η μητέρα)τρώει πολλή ζάχαρη για παράδειγμα, αυτό περνά μέσω του πλακούντα και στο μεταβολισμό του εμβρύου που ανταποκρίνεται σε αυτή τη δίαιτα», είπε. «Μετά τη γέννηση, το παιδί είναι προγραμματισμένο με ένα συγκεκριμένο μεταβολισμό».

 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Τα οφέλη του μελιού με άδειο στομάχι

Πώς να ξεκινήσετε την δίαιτα Dukan;

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Τα βερίκοκα ως ένας σύμμαχος κατά της αναιμίας

Βερίκοκα: Τα βερίκοκα είναι εξαιρετική πηγή σιδήρου και βιταμίνης C, καθιστώντας τα ιδανικά για την πρόληψη της σιδηροπενικής αναιμίας. Επιπλέον, παρέχουν μια σειρά από άλλα οφέλη για την υγεία.

Ιταλική συνταγή ζυμαρικών με λουκάνικο

Αυτό το ιταλικό ζυμαρικό με λουκάνικο είναι ένα νόστιμο και ανακουφιστικό γεύμα που θα λατρέψει όλη η οικογένεια. Το γευστικό λουκάνικο σε συνδυασμό με την κρεμώδη σάλτσα και τα τρυφερά ζυμαρικά συνθέτουν ένα χορταστικό πιάτο που είναι τέλειο για κάθε μέρα της εβδομάδας. 

Ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος να φτιάξετε τσίλι con carne;

Το τσίλι con carne είναι ένα κλασικό πιάτο που παρασκευάζεται με κιμά, φασόλια, ντομάτες και μια ποικιλία από μπαχαρικά. Είναι χορταστικό, γευστικό και τέλειο για μια ζεστή βραδιά. Ακολουθεί μια απλή συνταγή για να φτιάξετε το δικό σας νόστιμο τσίλι con carne στο σπίτι

Το καρπούζι ως φυσικό ανακουφιστικό από τον πονοκέφαλο

Καρπούζι: Δοκιμάστε να φάτε μερικές φέτες καρπούζι αντί να καταφύγετε σε παυσίπονα. Η αναζωογονητική του γεύση θα σας ενυδατώσει, ενώ τα ευεργετικά συστατικά του θα βοηθήσουν στην ανακούφιση από τον πόνο.

Irish Colcannon: Πουρέ πατάτας με λάχανο

Ο κρεμώδης πουρές πατάτας σε συνδυασμό με το τρυφερό λάχανο και τα γευστικά πράσινα κρεμμυδάκια αποτελούν ένα νόστιμο και χορταστικό πιάτο που θα λατρέψει όλη η οικογένεια. Δοκιμάστε αυτή τη συνταγή colcannon και απολαύστε τη γεύση της Ιρλανδίας στο σπίτι σας.

Τα οφέλη της μάσησης γαρίφαλου για τα ούλα, το στόμα και τα δόντια

Γαρύφαλλο: Οι αντισηπτικές, αντιφλεγμονώδεις και αντιβακτηριδιακές ιδιότητες του ελαίου γαρύφαλλου μπορούν να βοηθήσουν στην καταπολέμηση της ουλίτιδας, στην εξουδετέρωση της κακοσμίας του στόματος και στην προώθηση της οδοντικής υγείας.

Φτιάχνοντας πεντανόστιμη σκορδαλιά

Σκορδαλιά: Η σάλτσα κρέμας σκόρδου ή αλλιώς η γνωστή σε όλους μας σκορδαλιά, είναι μια ευέλικτη και γευστική προσθήκη σε πολλά πιάτα