ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Ωμέγα– 3 λιπαρά και καρδιαγγειακός κίνδυνος στις γυναίκες

Ωμέγα– 3 λιπαρά και καρδιαγγειακός κίνδυνος στις γυναίκες

Ωμέγα – 3 λιπαρά και καρδιαγγειακός κίνδυνος στις γυναίκες

Η κατανάλωση ψαριών και ωμέγα-3 πολυακόρεστων λιπαρών οξέων (PUFA), δεν μείωσαν τον κίνδυνο μείζονος καρδιαγγειακής νόσου (έμφραγμα μυοκαρδίου, αγγειακό εγκεφαλικό και θάνατο από καρδιαγγειακά αίτια) μεταξύ υγιών μετεμμηνοπαυσιακών γυναικών σε μεγάλη μελέτη διάρκειας πολλών ετών που δημοσιεύθηκε πρόσφατα στο American Journal of Preventive Medicine. Τα αποτελέσματα αυτά έρχονται σε αντίθεση με προηγούμενες μελέτες που πρότειναν την αυξημένη πρόσληψη ψαριού ως μέρος μιας υγιεινής διατροφής και ως παράγοντα που μπορεί να οδηγήσει σε μειωμένο κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου.

Στη νέα αυτή ανατρεπτική μελέτη, οι ερευνητές εξέτασαν με ερωτηματολόγια διατροφής 39.876 υγιείς γυναίκες ηλικίας 45 ετών τα έτη 1993-2014. Κατά τη διάρκεια της έρευνας τεκμηριώθηκαν 1941 περιστατικά καρδιαγγειακής νόσου.

Οι γυναίκες που κατανάλωναν τόνο και σκούρα ψάρια (σκουμπρί, σολομό, σαρδέλες και ξιφία) λιγότερο από μια φορά το μήνα είχαν τον ίδιο μείζονα κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου, όπως εκείνες που κατανάλωναν μία έως τρεις φορές το μήνα, μία φορά την εβδομάδα, ή συχνότερα από μία φορά την εβδομάδα. Επίσης, δεν παρατηρήθηκε στατιστικά σημαντική συσχέτιση μεταξύ της πρόσληψης ενέργειας από α-λινολεϊικό οξύ ή ωμέγα-3 λιπαρά οξέα και κινδύνου καρδιαγγειακής νοσηρότητας.

Οι μελετητές αναγνωρίζουν ότι θα μπορούσε να υπάρχει σημαντική ανομοιογένεια στον τρόπο με τον οποίο τα ψάρια, τα ωμέγα-3 πολυακόρεστα λιπαρά οξέα, και το ιχθυέλαιο μπορεί να επιδρούν στην καρδιαγγειακή κίνδυνο. Ίσως τυχούσα καρδιοπροστατευτική δράση τους επίσης να μπορεί να επηρεαστεί από άλλες κλινικές συνθήκες και συνοδά νοσήματα. Επίσης αναγνωρίζουν ότι η εκτίμηση διατροφής με ερωτηματολόγια – όσο αξιόπιστα και εάν είναι αυτά – είναι ατελής και μόνο ενδεικτική.
Θα ήταν σημαντικό να εξετασθεί περαιτέρω πώς και σε ποιο βαθμό οι βιολογικές επιδράσεις των ω-3 λιπαρών οξέων επηρεάζονται από διάφορους κλινικούς παράγοντες και τι αντίκτυπο θα είχε αυτό για την εφαρμογή διατροφικής παρέμβασης σε υγιείς γυναίκες.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος να φτιάξετε τσίλι con carne;

Τα εκπληκτικά οφέλη του καρότου για τη στοματική υγεία

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Το καρπούζι ως φυσικό ανακουφιστικό από τον πονοκέφαλο

Καρπούζι: Δοκιμάστε να φάτε μερικές φέτες καρπούζι αντί να καταφύγετε σε παυσίπονα. Η αναζωογονητική του γεύση θα σας ενυδατώσει, ενώ τα ευεργετικά συστατικά του θα βοηθήσουν στην ανακούφιση από τον πόνο.

Irish Colcannon: Πουρέ πατάτας με λάχανο

Ο κρεμώδης πουρές πατάτας σε συνδυασμό με το τρυφερό λάχανο και τα γευστικά πράσινα κρεμμυδάκια αποτελούν ένα νόστιμο και χορταστικό πιάτο που θα λατρέψει όλη η οικογένεια. Δοκιμάστε αυτή τη συνταγή colcannon και απολαύστε τη γεύση της Ιρλανδίας στο σπίτι σας.

Τα οφέλη της μάσησης γαρίφαλου για τα ούλα, το στόμα και τα δόντια

Γαρύφαλλο: Οι αντισηπτικές, αντιφλεγμονώδεις και αντιβακτηριδιακές ιδιότητες του ελαίου γαρύφαλλου μπορούν να βοηθήσουν στην καταπολέμηση της ουλίτιδας, στην εξουδετέρωση της κακοσμίας του στόματος και στην προώθηση της οδοντικής υγείας.

Φτιάχνοντας πεντανόστιμη σκορδαλιά

Σκορδαλιά: Η σάλτσα κρέμας σκόρδου ή αλλιώς η γνωστή σε όλους μας σκορδαλιά, είναι μια ευέλικτη και γευστική προσθήκη σε πολλά πιάτα

Φτιάξτε το δικό σας πέστο με απλά υλικά για πολύ νόστιμη γεύση!

Πέστο: Φτιάχνοντας το δικό σας πέστο στο σπίτι, έχετε τον απόλυτο έλεγχο των συστατικών και της γεύσης. Πειραματιστείτε με διαφορετικούς συνδυασμούς συστατικών για να βρείτε το τέλειο πέστο για εσάς!