ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Οι ύπουλες θερμίδες των αναψυκτικών

Οι ύπουλες θερμίδες των αναψυκτικών

Όταν πρόκειται για την απώλεια βάρους, το τι πίνουμε μπορεί να είναι πιο σημαντικό από το τι τρώμε, σύμφωνα με τους ερευνητές του Πανεπιστημίου της Βαλτιμόρης «Johns Hopkins Bloomberg School of Public Health».

Σύμφωνα με τον υπεύθυνο της έρευνας, Benjamin Caballero MD, PhD, και τα δυο είδη τροφίμων δηλαδή τα υγρά και τα στερεά τρόφιμα συσχετίστηκαν με την αλλαγή του σωματικού βάρους, όμως, μία μειωμένη πρόσληψη θερμίδων από υγρά τρόφιμα, φάνηκε να επηρεάζει σημαντικά την απώλεια βάρους κατά τη διάρκεια της 18-μηνης παρακολούθησης 810 ανθρώπων ηλικίας 25 έως 79 ετών.

Ερευνητές χώρισαν τις υγρές τροφές σε διάφορες κατηγορίες με βάση την περιεκτικότητα σε θερμίδες και σε θρεπτικά συστατικά:

1. Ζαχαρούχα ποτά (αναψυκτικά και υψηλής θερμιδικής αξίας ποτά με ζάχαρη)
2. Αναψυκτικά διαίτης (που περιέχουν τεχνητές γλυκαντικές ουσίες)
3. Γάλα (πλήρες, 2 % περιεκτικότητας σε λιπαρά, 1 % περιεκτικότητας σε λιπαρά και 0 περιεκτικότητας σε λιπαρά)
4. Χυμούς 100 % φυσικούς
5. Καφέ και τσάι με ζάχαρη
6. Καφέ και τσάι χωρίς ζάχαρη
7. Αλκοολούχα ποτά

Συγκεκριμένα μία μείωση σε υγρές τροφές συσχετίστηκε με την απώλεια βάρους 0.25 kg στους 6 μήνες και 0,24 kg στους 18 μήνες. Επιπλέον, η μείωση κατά 1 μερίδα ζαχαρούχων ροφημάτων είναι ακόμη πιο σημαντική και συνδέθηκε με μια απώλεια βάρους 0,5 kg στους 6 μήνες και 0,7 kg στους 18 μήνες. Από τα επτά είδη των ποτών που εξετάστηκαν, τα ζαχαρούχα ροφήματα ήταν τα μόνα ποτά που συσχετίστηκαν με σημαντική αλλαγή του βάρους. Επίσης διαπίστωσαν ότι το 37 % ζαχαρούχων ποτών ήταν η κύρια πηγή πρόσληψης υγρών θερμίδων.

Η παχυσαρκία έχει αναδειχθεί ως ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα της παγκόσμιας υγείας του 21ου αιώνα. Η κατανάλωση υγρών τροφών, αναψυκτικών και ποτών με ζάχαρη έχει αυξηθεί παράλληλα με την επιδημία της παχυσαρκίας. Και από άλλες μελέτες ενισχύονται οι απόψεις που επισημαίνουν τον αρνητικό ρόλο των ζαχαρούχων ποτών, π.χ. αναψυκτικά, σε σχέση με το αυξανόμενο πρόβλημα της παχυσαρκίας και ειδικά μεταξύ των παιδιών και των εφήβων.

Η τακτική κατανάλωση ζάχαρης μπορεί να οδηγήσει σε παχυσαρκία, η οποία προκαλεί αυξημένο κίνδυνο στεφανιαίας νόσου, διαβήτη τύπου 2 και υψηλής πίεσης του αίματος. Τα ζαχαρούχα ροφήματα είναι φτωχά σε θρεπτικά στοιχεία και συνδέονται συχνά με την κατανάλωση αλμυρών τροφίμων και τροφίμων από fast foods. Η εξάλειψή ή η μείωση τους, συμβάλλει στην απώλεια κιλών ή στην διατήρηση ενός φυσιολογικού βάρους.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Τα τεχνητά γλυκαντικά βλάπτουν το έντερο και οδηγούν σε IBS;

Λιγότερο ασβέστιο στο δείπνο, περισσότερο στο πρωινό μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του καρδιαγγειακού κινδύνου

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Τα ροδάκινα παρέχουν μεγάλα οφέλη για την καρδιαγγειακή υγεία

Ροδάκινα: Χάρη στην υψηλή περιεκτικότητά τους σε αντιοξειδωτικά, φυτικές ίνες και κάλιο, τα ροδάκινα μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση του κινδύνου καρδιακών παθήσεων και στη διατήρηση της συνολικής καρδιαγγειακής υγείας.

Το ρόδι ως σύμμαχος στην καταπολέμηση του διαβήτη

Ρόδι: Δεν είναι θαυματουργό φρούτο για τον διαβήτη. Ωστόσο, η ενσωμάτωσή του σε ένα πρόγραμμα υγιεινής διατροφής, μαζί με τα φάρμακα που συνταγογραφούνται από τον γιατρό σας, μπορεί να προσφέρει ορισμένα οφέλη στη διαχείριση της νόσου.

Ένας νόστιμος σύμμαχος για την υγεία των οστών σας!

Βερίκοκα: Ενσωματώνοντας τα βερίκοκα στη διατροφή σας, μαζί με μια ισορροπημένη διατροφή και άσκηση με βάρος, μπορείτε να κάνετε πολύ δρόμο για να διατηρήσετε τα οστά σας υγιή για τα επόμενα χρόνια!

Ο καφές βοηθάει στην καύση λίπους;

Καφές: Η καφεΐνη που περιέχει μπορεί να αυξήσει τον μεταβολικό ρυθμό και να βοηθήσει στη διάσπαση των λιπαρών οξέων. Ωστόσο, για να δείτε αποτελέσματα, πρέπει να συνδυαστεί με υγιεινή διατροφή και τακτική σωματική δραστηριότητα.

Ποια είναι η διαφορά μεταξύ διατροφολόγων και διαιτολόγων;

Οι εγγεγραμμένοι διαιτολόγοι (RDs) είναι πιστοποιημένοι επαγγελματίες με συγκεκριμένα προσόντα και πιστοποιήσεις. Ρυθμίζονται από επαγγελματικούς φορείς και πρέπει να τηρούν έναν κώδικα δεοντολογίας. Οι διατροφολόγοι μπορεί να μην έχουν το ίδιο επίπεδο ρύθμισης ή τυποποίησης στις πρακτικές τους και ο τίτλος "διατροφολόγος" μπορεί να χρησιμοποιείται ευρύτερα.

Τα οφέλη του μελιού με άδειο στομάχι

Μέλι: Η κατανάλωση μελιού με άδειο στομάχι είναι ένας αποτελεσματικός τρόπος για να ενσωματώσουμε τις ευεργετικές του ιδιότητες στην καθημερινότητά μας. Μπορεί να βελτιώσει την πεπτική μας λειτουργία, να μας δώσει ενέργεια και να ενισχύσει το ανοσοποιητικό μας σύστημα.