ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Οι βιταμίνες της αντιοξείδωσης

Οι βιταμίνες της αντιοξείδωσης

Τα αντιοξειδωτικά, και συγκεκριμένα οι βιταμίνες αντιοξείδωσης , εξουδετερώνουν τους κινδύνους που προκαλεί το κάπνισμα, το στρες και ο ανθυγιεινός τρόπος ζωής.

Βιταμίνη Α

Μια σημαντική αντιοξειδωτική βιταμίνη είναι η Α. Σε αυτήν ανήκουν τα καροτενοειδή όπως το β- καροτένιο, το λυκοπένιο και η λουτεϊνη.

Τρόφιμα πλούσια σε καροτενοειδή μπορεί να φανούν σημαντικοί σύμμαχοι κατά του καρκίνου του προστάτη (β- καροτένιο), καρκίνου του πεπτικού συστήματος (λυκοπένιο) και εκφυλισμού της ωχράς κηλίδας (λουτεϊνη). Τρόφιμα πλούσια σε καροτενοειδή είναι τα λαχανικά με έντονο κόκκινο, πορτοκαλί, κίτρινο και σκούρο πράσινο χρώμα όπως οι ντομάτες, τα καρότα, το σπανάκι, η κολοκύθα, το μπρόκολο κ.α. ή λαμβάνεται συμπληρώματα διατροφής .

Βιταμίνη E

Δεύτερη σημαντική βιταμίνη για την αντιοξείδωση είναι η βιταμίνη Ε. Προστατεύει τον οργανισμό από την κυτταρική καταστροφή που μπορεί να οδηγήσει σε καρκίνο, καρδιοπάθεια και καταρράκτη. Σε συνδυασμό με άλλες αντιοξειδωτικές βιταμίνες όπως τη C, συμβάλλει στην προστασία κατά της εμφάνισης διαφόρων χρόνιων παθήσεων. Η βιταμίνη Ε βρίσκεται στα φυτικά έλαια και τις μαργαρίνες, στα ολικής αλέσεως προϊόντα,τους ξηρούς καρπούς και το φυστικοβούτυρο.

Βιταμίνη C

Η πιο γνωστή αντιοξειδωτική βιταμίνη η C, έχει ισχυρή προστατευτική επίδραση στον οργανισμό, ενισχύοντας το ανοσοποιητικό του σύστημα, βοηθώντας τον να παράγει κολλαγόνο και συμβάλλοντας στην απορρόφηση σιδήρου και φυλλικού οξέος. Για να έχεις την ευεργετική επίδραση της βιταμίνης αυτής, θα πρέπει να καταναλώνεις καθημερινά τρόφιμα όπως: εσπεριδοειδή, φράουλες, πιπεριές, ντομάτες, μπρόκολο και πατάτες.

Ο καλύτερος τρόπος για να διαμορφώσεις ένα υγιές διατροφικό και αντιοξειδωτικό πλάνο, είναι να συμπεριλάβεις στην καθημερινότητά σου τουλάχιστον 2 μερίδες φρούτου και 3 μερίδες λαχανικών. Ως μερίδα, ορίζεται το 1 φλιτζάνι για τα ωμά φρούτα και λαχανικά και ½ φλιτζάνι για τα μαγειρεμένα ή τους χυμούς.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Λιγότερο ασβέστιο στο δείπνο, περισσότερο στο πρωινό μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του καρδιαγγειακού κινδύνου

Τα ροδάκινα παρέχουν μεγάλα οφέλη για την καρδιαγγειακή υγεία

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Το ρόδι ως σύμμαχος στην καταπολέμηση του διαβήτη

Ρόδι: Δεν είναι θαυματουργό φρούτο για τον διαβήτη. Ωστόσο, η ενσωμάτωσή του σε ένα πρόγραμμα υγιεινής διατροφής, μαζί με τα φάρμακα που συνταγογραφούνται από τον γιατρό σας, μπορεί να προσφέρει ορισμένα οφέλη στη διαχείριση της νόσου.

Ένας νόστιμος σύμμαχος για την υγεία των οστών σας!

Βερίκοκα: Ενσωματώνοντας τα βερίκοκα στη διατροφή σας, μαζί με μια ισορροπημένη διατροφή και άσκηση με βάρος, μπορείτε να κάνετε πολύ δρόμο για να διατηρήσετε τα οστά σας υγιή για τα επόμενα χρόνια!

Ο καφές βοηθάει στην καύση λίπους;

Καφές: Η καφεΐνη που περιέχει μπορεί να αυξήσει τον μεταβολικό ρυθμό και να βοηθήσει στη διάσπαση των λιπαρών οξέων. Ωστόσο, για να δείτε αποτελέσματα, πρέπει να συνδυαστεί με υγιεινή διατροφή και τακτική σωματική δραστηριότητα.

Ποια είναι η διαφορά μεταξύ διατροφολόγων και διαιτολόγων;

Οι εγγεγραμμένοι διαιτολόγοι (RDs) είναι πιστοποιημένοι επαγγελματίες με συγκεκριμένα προσόντα και πιστοποιήσεις. Ρυθμίζονται από επαγγελματικούς φορείς και πρέπει να τηρούν έναν κώδικα δεοντολογίας. Οι διατροφολόγοι μπορεί να μην έχουν το ίδιο επίπεδο ρύθμισης ή τυποποίησης στις πρακτικές τους και ο τίτλος "διατροφολόγος" μπορεί να χρησιμοποιείται ευρύτερα.

Τα οφέλη του μελιού με άδειο στομάχι

Μέλι: Η κατανάλωση μελιού με άδειο στομάχι είναι ένας αποτελεσματικός τρόπος για να ενσωματώσουμε τις ευεργετικές του ιδιότητες στην καθημερινότητά μας. Μπορεί να βελτιώσει την πεπτική μας λειτουργία, να μας δώσει ενέργεια και να ενισχύσει το ανοσοποιητικό μας σύστημα.

Πώς να ξεκινήσετε την δίαιτα Dukan;

Δίαιτα Dukan: Η δίαιτα Dukan χωρίζεται σε τέσσερις φάσεις: τη φάση της επίθεσης, τη φάση της "κρουαζιέρας", τη φάση της ενοποίησης και τη φάση της σταθεροποίησης. Κατά τη φάση της Επίθεσης, τρώτε κυρίως άπαχη πρωτεΐνη και περιορίζεστε σε ορισμένα λαχανικά