ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Οι μύθοι για το ψωμί, τα αποξηραμένα φρούτα και τον συνδυασμό υδατανθράκων με πρωτεΐνη.

Οι μύθοι για  το  ψωμί, τα αποξηραμένα φρούτα και τον συνδυασμό  υδατανθράκων  με πρωτεΐνη.

Επικρατούν κάποιοι μύθοι για την μη κατανάλωση του ψωμιού  , των αποξηραμένων  φρούτων  και  των υδατανθράκων  . Απαντήσεις μας δίνει ο Δημήτριος Γρηγοράκης M.Sc. Κλινικός Διαιτολόγος-διατροφολόγος.

1)    Οι φρυγανιές έχουν λιγότερες θερμίδες από το ψωμί;

      Μύθος: Το ψωμί έχει λιγότερες θερμίδες ανά 100 γραμμάρια βάρους από τις φρυγανιές.
•    Τα 100γρ φρυγανιές έχουν 341 θερμίδες έναντι 269 του άσπρου και 243 του μαύρου, δηλαδή έως και 100 θερμίδες λιγότερες στα 100 γρ.
•    Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι το ψωμί περιέχει μεγαλύτερη ποσότητα νερού και δεν περιέχει λιπαρά ή ζάχαρη που περιέχουν οι φρυγανιές.

2)    Τα φρέσκα  φρούτα είναι καλύτερα από τα αποξηραμένα;

Μύθος: Ένα αποξηραμένο φρούτο διατηρεί τη θρεπτική αξία των φρέσκων φρούτων ως προς την περιεκτικότητά τους σε αντιοξειδωτικά, φυτικές ίνες και σύνθετους υδατάνθρακες.
•    Τα φρέσκα  φρούτα περιέχουν πιο πολύ νερό το οποίο   μειώνει τη περιεκτικότητά τους σε θρεπτικά συστατικά όπως σίδηρο, σελήνιο, κάλιο, υδατοδιαλυτές βιταμίνες του συμπλέγματος Β (Β1, Β2, Β3, Β6).
•    Τα αποξηραμένα φρούτα είναι πιο πυκνά σε θερμίδες, για παράδειγμα ένα φλιτζάνι σταφύλια έχει 62 θερμίδες ενώ 42 γρ. σταφίδες έχουν 129 θερμίδες, δε συνιστάται η μη ελεγχόμενη κατανάλωση αυτών.

3) Οι υδατάνθρακες (π.χ. πατάτα) και οι πρωτεΐνες (π.χ. κοτόπουλο) στο ίδιο γεύμα παχαίνουν;

Μύθος: Ένα ισορροπημένο γεύμα θα πρέπει να περιέχει τόσο υδατάνθρακες όσο και πρωτεΐνες.
Οι υδατάνθρακες (αμυλούχες τροφές – ψωμί, ρύζι, μακαρόνια, πατάτες, δημητριακά πρωινού –  όσπρια, φρούτα και λαχανικά) αυξάνουν την γλυκόζη στο αίμα σταθερά σε επιθυμητά όρια σε περίοδο 1-3 ωρών.

Οι πρωτεΐνες (όσπρια, κρέας, κοτόπουλο, ψάρι, γάλα, τυρί, γιαούρτι, αυγό) πέπτονται σταδιακά και επιφέρουν αργή αύξηση της γλυκόζης στο αίμα σε περίοδο 3-5 ωρών.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος να φτιάξετε τσίλι con carne;

Τα εκπληκτικά οφέλη του καρότου για τη στοματική υγεία

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Το καρπούζι ως φυσικό ανακουφιστικό από τον πονοκέφαλο

Καρπούζι: Δοκιμάστε να φάτε μερικές φέτες καρπούζι αντί να καταφύγετε σε παυσίπονα. Η αναζωογονητική του γεύση θα σας ενυδατώσει, ενώ τα ευεργετικά συστατικά του θα βοηθήσουν στην ανακούφιση από τον πόνο.

Irish Colcannon: Πουρέ πατάτας με λάχανο

Ο κρεμώδης πουρές πατάτας σε συνδυασμό με το τρυφερό λάχανο και τα γευστικά πράσινα κρεμμυδάκια αποτελούν ένα νόστιμο και χορταστικό πιάτο που θα λατρέψει όλη η οικογένεια. Δοκιμάστε αυτή τη συνταγή colcannon και απολαύστε τη γεύση της Ιρλανδίας στο σπίτι σας.

Τα οφέλη της μάσησης γαρίφαλου για τα ούλα, το στόμα και τα δόντια

Γαρύφαλλο: Οι αντισηπτικές, αντιφλεγμονώδεις και αντιβακτηριδιακές ιδιότητες του ελαίου γαρύφαλλου μπορούν να βοηθήσουν στην καταπολέμηση της ουλίτιδας, στην εξουδετέρωση της κακοσμίας του στόματος και στην προώθηση της οδοντικής υγείας.

Φτιάχνοντας πεντανόστιμη σκορδαλιά

Σκορδαλιά: Η σάλτσα κρέμας σκόρδου ή αλλιώς η γνωστή σε όλους μας σκορδαλιά, είναι μια ευέλικτη και γευστική προσθήκη σε πολλά πιάτα

Φτιάξτε το δικό σας πέστο με απλά υλικά για πολύ νόστιμη γεύση!

Πέστο: Φτιάχνοντας το δικό σας πέστο στο σπίτι, έχετε τον απόλυτο έλεγχο των συστατικών και της γεύσης. Πειραματιστείτε με διαφορετικούς συνδυασμούς συστατικών για να βρείτε το τέλειο πέστο για εσάς!