Διατροφή

Οι ξηροί καρποί προλαμβάνουν από τον διαβήτη & καρδιακές νόσους

Οι ξηροί καρποί προλαμβάνουν από τον διαβήτη & καρδιακές νόσους

Οι ξηροί καρποί είναι μια κατηγορία τροφών που προσφέρουν στον οργανισμό μας ενέργεια και απαραίτητα θρεπτικά συστατικά. Ανταγωνίζονται επάξια το ελαιόλαδο, τις καλύτερες πηγές ασβεστίου, τα φρέσκα λαχανικά και το άπαχο κρέας. Είναι δηλαδή διατροφικοί τιτάνες αλλά δεν τους εντάσσουμε αρκετά στη διατροφή μας.

Οι ξηροί καρποί κυρίως τα αμύγδαλα, τα καρύδια, τα φουντούκια και τα φιστίκια, είναι μια κατηγορία τροφίμων που προσφέρουν στον οργανισμό μας ενέργεια και απαραίτητα θρεπτικά συστατικά. Μικρή ποσότητα ξηρών καρπών τροφοδοτεί τον οργανισμό μας με μεγάλες ποσότητες ενέργειας, ακόρεστων λιπαρών οξέων (Ω – 3 και Ω-6), φυτικών πρωτεϊνών, αντιοξειδωτικών (α-τοκοφερόλη), βιταμινών Β, ανόργανων συστατικών (ασβέστιο, σίδηρο, κάλιο, μαγνήσιο και χαλκό), φυτικών ινών, πολυφαινόλες, αργινίνη και τανίνες.

Οι ξηροί καρποί με τις λιγότερες θερμίδες είναι τα αμύγδαλα και τα κάσιους. Αποφύγετε εκείνα που έχουν ψηθεί σε λάδι και προτιμήστε τα ωμά και ανάλατα.

Οι Αμερικανοί επιστήμονες σε μια νέα μελέτη που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο American Journal of Clinical Nutrition επισημαίνουν πως οι ξηροί καρποί προλαμβάνουν από τον διαβήτη και τις καρδιακές νόσους.

Ο Δρ. Γινγκ Μπάο και οι συνεργάτες του στην Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ μελέτησαν τη σχέση ξηρών καρπών και φλεγμονής αναλύοντας στοιχεία από τις μελέτες Nurses’ Health Study (NHS) και Health Professionals Follow-Up Study (HPFS).
Οι επαγγελματίες υγείας που είχαν λάβει μέρος στις έρευνες είχαν συμπληρώσει αναλυτικά ερωτηματολόγια ανά τέσσερα χρόνια για το τί έτρωγαν την περίοδο 1986-90 στην περίπτωση της NHS και την περίοδο 1990-94 στην περίπτωση της HPFS.
Τα 5.013 άτομα που συμπεριλήφθηκαν στην παρούσα ανάλυση ήταν ελεύθερα καρδιακής νόσου και διαβήτη στην αρχή της μελέτης.
Τα άτομα που έτρωγαν ξηρούς καρπούς τουλάχιστον πέντε φορές την εβδομάδα είχαν 20% χαμηλότερα επίπεδα της C-αντιδρώσας πρωτεΐνης, συγκριτικά με όσους έτρωγαν σπάνια ή ποτέ. Επίσης είχαν 16% χαμηλότερα επίπεδα της ιντερλευκίνης-6, επίσης δείκτης φλεγμονής.
Αντίθετα, η κατανάλωση ξηρών καρπών δεν είχε καμιά επίδραση στον υποδοχέα 2 του παράγοντα νέκρωσης του όγκου.
Τα αποτελέσματα ίσχυαν ακόμα και όταν οι ερευνητές συνεκτίμησαν άλλες παραμέτρους της διατροφής, όπως επίσης την σωματική άσκηση, το σωματικό βάρος, το κάπνισμα και άλλους παράγοντες που μπορεί να επηρεάζουν την φλεγμονή.

Τα οφέλη ίσχυαν ήταν ίδια ανεξαρτήτως του είδους των ξηρών καρπών που προτιμούσαν οι συμμετέχοντες.

Οι ερευνητές υπολόγισαν και τα οφέλη της αντικατάστασης τριών μερίδων ξηρών καρπών την εβδομάδα με τρεις μερίδες κόκκινου κρέατος, επεξεργασμένου κρέατος, αβγών ή ραφιναρισμένων σπόρων. Η αντικατάσταση σχετίστηκε με σημαντικά χαμηλότερα επίπεδα της C-αντιδρώσας πρωτεΐνης και της ιντερλευκίνης-6. Η αντικατάσταση των ξηρών καρπών με τις πατάτες ή τα πατατάκια σχετίστηκε μόνο με χαμηλότερη C-αντιδρώσα πρωτεΐνη.

«Η φλεγμονή είναι η βάση των περισσότερων παθήσεων που σχετίζονται με την γήρανση. Μπορεί να μειώσει τη ροή του αίματος προς την καρδιά και τον εγκέφαλο προκαλώντας εμφράγματα και εγκεφαλικά επεισόδια, ενώ συνδέεται με την άνοια, την νεφρική νόσο, τα προβλήματα του εντέρου και άλλες συχνές παθήσεις» σχολιάζει ο Δρ. Εμίλιο Ρος, διευθυντής κλινικής Λιπιδίων στο Νοσοκομείο της Βαρκελώνης.
Και εξηγεί ότι η μείωση της φλεγμονής μπορεί να προλάβει ή να καθυστέρηση την απαρχή όλων των προαναφερόμενων καταστάσεων.

Τέλος ο Δρ. Μπάο υπογραμμίζει ότι δεν υπάρχει φόβος καθώς μειώνουν την πρόσληψη κιλών και εκδήλωσης παχυσαρκίας όταν αντικαθιστούν ραφιναρισμένους σπόρους και επεξεργασμένα κρέατα.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Μαύρο πιπέρι: Πώς λειτουργεί ευεργετικά απέναντι στο φούσκωμα;

Φράουλες: Συμβάλλουν στη μείωση της χοληστερόλης και της αρτηριακής πίεσης

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Πώς βοηθούν τα σταφύλια κατά της αναιμίας;

Σταφύλια: Μια νόστιμη και υγιεινή προσθήκη στη διατροφή σας, ειδικά αν υποφέρετε από αναιμία λόγω έλλειψης σιδήρου. Είναι καλή πηγή σιδήρου και βιταμίνης C.

Κόκκινα κεράσια: Σύμμαχος της καρδιάς σου

Κόκκινα κεράσια: Τα κεράσια είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες, και είναι μια φυσική επιλογή για να κρατήσετε την καρδιά σας δυνατή!

Τι είδους δίαιτα συμβάλλει στην αντιμετώπιση της κολπίτιδας;

Κολπίτιδα: Εκτός από τα τρόφιμα πλούσια σε προβιοτικά, η ενσωμάτωση αντιφλεγμονωδών τροφών στη διατροφή σας μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της φλεγμονής στο σώμα και στην ανακούφιση των συμπτωμάτων της κολπίτιδας.

Πώς να φτιάξετε μια νόστιμη ρυζοσαλάτα με λαχανικά και σολομό 

Ένα από τα πιο χορταστικά και υγιεινά γεύματα που μπορείτε να φτιάξετε είναι μια ρυζοσαλάτα με λαχανικά και σολομό. Αυτό το πιάτο είναι γεμάτο θρεπτικά συστατικά και γεύση, καθιστώντας το μια τέλεια επιλογή για μεσημεριανό γεύμα ή δείπνο.

Ποιες τροφές βοηθούν στην επούλωση των πληγών;

Η βιταμίνη C είναι σημαντική για τη σύνθεση κολλαγόνου, το οποίο είναι απαραίτητο για την επούλωση των πληγών. Τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη C περιλαμβάνουν τα πορτοκάλια, τις φράουλες, το ακτινίδιο, τις πιπεριές και το μπρόκολο.

Imam baildi: Τέλειο φαγητό με μεράκι και υπομονή, γεμάτο γεύσεις, χρώματα και αρώματα 

Το Imam Baildi, που μεταφράζεται στα τουρκικά σε «Ο λιπόθυμος Ιμάμης», είναι ένα παραδοσιακό ελληνικό πιάτο που αποτελείται από ψητές μελιτζάνες γεμάτες με μια πλούσια και γευστική σάλτσα ντομάτας.