ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Οι φυτικής προελεύσεως πρωτεΐνες αυξάνουν το αίσθημα κορεσμού

Οι φυτικής προελεύσεως πρωτεΐνες αυξάνουν το αίσθημα κορεσμού

Τα γεύματα που βασίζονται σε πηγές φυτικών πρωτεϊνών όπως τα φασόλια και ο αρακάς είναι πιο χορταστικά απ’ ό,τι εκείνα που βασίζονται στο χοιρινό και το μοσχάρι, σύμφωνα με μία νέα μελέτη.

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να χάνει κανείς βάρος πιο εύκολα, λένε οι ερευνητές από το Τμήμα Διατροφής, Άσκησης & Άθλησης του Πανεπιστημίου της Κοπεγχάγης, στη Δανία. Πολλές δίαιτες συνιστούν αυξημένη κατανάλωση πρωτεϊνών με στόχο το αδυνάτισμα ή την πρόληψη της απώλειας μυϊκής μάζας που σχετίζεται με την ηλικία, αλλά έως τώρα δεν ήταν γνωστό αν οι φυτικές και οι ζωικές πρωτεΐνες συμβάλλουν εξίσου στο αδυνάτισμα και στη διατήρηση της μυϊκής μάζας.

Το κενό αυτό προσπάθησε να καλύψει η νέα μελέτη, στην οποία συμμετείχαν 43 νεαροί άνδρες. Οι ερευνητές τους χορήγησαν τρία διαφορετικά γεύματα στα οποία κεντρικό πιάτο ήταν πίτα που περιείχε είτε φασόλια/αρακά, είτε χοιρινό/μοσχαρίσιο κρέας. Οι εθελοντές μπορούσαν να φάνε όσο ήθελαν από κάθε γεύμα.Όπως διαπίστωσαν οι ερευνητές, όταν οι εθελοντές έτρωγαν την πίτα με τα φασόλια ή τον αρακά, κατανάλωναν στα επόμενα γεύματα της ημέρας κατά 12% λιγότερες θερμίδες απ’ ό,τι όταν έτρωγαν την πίτα με το κρέας.

Το εύρημα αυτό υποδηλώνει ότι «οι φυτικής προελεύσεως πρωτεΐνες, που περιέχουν σημαντικά περισσότερες φυτικές ίνες, προκαλούν εντονότερο αίσθημα κορεσμού της πείνας και για περισσότερες ώρες», δήλωσε η επικεφαλής ερευνήτρια δρ Άνν Ράμπεν, καθηγήτρια Πρόληψης & Θεραπείας της Παχυσαρκίας στο πανεπιστήμιο. Μάλιστα, αυτό ισχύει παρότι οι πρωτεΐνες των οσπρίων είναι λιγότερες από εκείνες του κρέατος, «γεγονός που αντικρούει κάπως την ευρέως διαδεδομένη πεποίθηση ότι οι πολλές πρωτεΐνες μας χορταίνουν καλύτερα».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Φτιάχνοντας τα δικά σας γεμιστά τηγανόψωμα

Πώς να φτιάξετε μόνοι σας και εύκολα bibimbap;

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Λιγότερο ασβέστιο στο δείπνο, περισσότερο στο πρωινό μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του καρδιαγγειακού κινδύνου

Το ασβέστιο είναι ένα απαραίτητο μέταλλο που είναι σημαντικό για την υγεία των οστών και τη μυϊκή λειτουργία. Βρίσκεται συνήθως σε γαλακτοκομικά προϊόντα, όπως το γάλα, το γιαούρτι και το τυρί, καθώς και σε πράσινα φυλλώδη λαχανικά, ξηρούς καρπούς και σπόρους.

Τα ροδάκινα παρέχουν μεγάλα οφέλη για την καρδιαγγειακή υγεία

Ροδάκινα: Χάρη στην υψηλή περιεκτικότητά τους σε αντιοξειδωτικά, φυτικές ίνες και κάλιο, τα ροδάκινα μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση του κινδύνου καρδιακών παθήσεων και στη διατήρηση της συνολικής καρδιαγγειακής υγείας.

Το ρόδι ως σύμμαχος στην καταπολέμηση του διαβήτη

Ρόδι: Δεν είναι θαυματουργό φρούτο για τον διαβήτη. Ωστόσο, η ενσωμάτωσή του σε ένα πρόγραμμα υγιεινής διατροφής, μαζί με τα φάρμακα που συνταγογραφούνται από τον γιατρό σας, μπορεί να προσφέρει ορισμένα οφέλη στη διαχείριση της νόσου.

Ένας νόστιμος σύμμαχος για την υγεία των οστών σας!

Βερίκοκα: Ενσωματώνοντας τα βερίκοκα στη διατροφή σας, μαζί με μια ισορροπημένη διατροφή και άσκηση με βάρος, μπορείτε να κάνετε πολύ δρόμο για να διατηρήσετε τα οστά σας υγιή για τα επόμενα χρόνια!

Ο καφές βοηθάει στην καύση λίπους;

Καφές: Η καφεΐνη που περιέχει μπορεί να αυξήσει τον μεταβολικό ρυθμό και να βοηθήσει στη διάσπαση των λιπαρών οξέων. Ωστόσο, για να δείτε αποτελέσματα, πρέπει να συνδυαστεί με υγιεινή διατροφή και τακτική σωματική δραστηριότητα.