ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Οι 4 επικίνδυνες τροφές που πρέπει να προσέχουμε

Οι 4 επικίνδυνες τροφές που πρέπει να προσέχουμε

Το καμπανάκι χτυπά τόσο συχνά που είναι αδύνατο να ξεχωρίσουμε από πού προέρχεται και πώς να τον αντιμετωπίσουμε. Εστιάζοντας, λοιπόν, στη διατροφή, ορίστε 4 πηγές κινδύνου που δεν λείπουν από κανένα σπίτι και οι επιστήμονες προειδοποιούν:

1. Αλλαντικά

Σύμφωνα και με την επίσημη τοποθέτηση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, τα επεξεργασμένα κρέατα παρουσιάζουν αυξημένες πιθανότητες καρκινογόνου δράσης, λόγω, κυρίως των συντηρητικών ουσιών που χρησιμοποιούνται προς ενίσχυση του χρόνου ζωής και της γεύσης τους (π.χ. νιτρώδη ή νιτρικά άλατα), ενώ ο κίνδυνος αυξάνεται αναλόγως της ποσότητας που καταναλώνουμε, καλό είναι όμως να μην υπάρχουν στο σπίτι για να μην τα «σαβουρώνουμε».

2. Τηγανητές πατάτες

Οι προτηγανισμένες πατάτες μπορεί να βλάπτουν σοβαρά την υγεία, επειδή έχουν περισσότερες πιθανότητες να περιέχουν υψηλά επίπεδα καρκινογόνων χημικών ουσιών, υποστηρίζουν βρετανοί επιστήμονες. Όπως έχουν εξηγήσει από την «Επιθεώρηση Γεωργικής & Διατροφικής Χημείας (JAFC), οι προτηγανισμένες πατάτες κόβονται σε μικρά κομμάτια, τηγανίζονται εν μέρει και καταψύχονται, με μία διαδικασία που τους επιτρέπει να είναι τραγανές στο εξωτερικό αλλά ωμές στο εσωτερικό τους. Αυτό σημαίνει ότι δεν χρειάζονται πολλή ώρα για να μαγειρευτούν πριν σερβιριστούν, είτε στο σπίτι είτε συνηθέστερα σε ταχυφαγεία και εστιατόρια. Όμως η εργοστασιακή επεξεργασία τους μπορεί να επηρεάσει τις ποσότητες του ακρυλαμιδίου που παράγεται κατά το τηγάνισμά τους, σημειώνουν οι ερευνητές. Το ακρυλαμίδιο είναι μία δυνητικά καρκινογόνος ουσία και η δημιουργία του είναι ένας από τους λόγους για τους οποίους οι ειδικοί συνιστούν σθεναρά να καταναλώνουμε με μέτρο και σε ειδικές περιστάσεις τηγανητά τρόφιμα.

3. Κονσέρβες

Οι συνθετικές χημικές ουσίες που χρησιμοποιούνται στις συσκευασίες των τροφίμων είναι εξαιρετικά πιθανό να αποτελούν κίνδυνο για την υγεία όσων τα καταναλώνουν. Οι κονσέρβες, για να μην έρχεται σε επαφή το περιεχόμενο με το μεταλλικό περίβλημα, διαθέτουν ένα εσωτερικό επίχρισμα από μία ουσία που ονομάζεται δισφαινόλη Α (BPA) που είναι πιθανό, σταδιακά, να απορροφηθεί απ’ το τρόφιμο. Η δισφαινόλη Α έχει χαρακτηριστεί ύποπτη για διάφορες καρκινογεννέσεις, ενώ σε ΗΠΑ, Καναδά, Αυστραλία και ΕΕ, έχουν αποσυρθεί τα μπιμπερό που φτιάχνονται από την πλαστική αυτή ουσία. Η αποφυγή κατανάλωσης πολλών συσκευασμένων τροφίμων μακράς διάρκειας είναι, ούτως ή άλλως, κάτι που ενδείκνυται για μια σωστή διατροφή.

4. Ζάχαρη επεξεργασμένη

Χωρίς αμφιβολία, η επεξεργασμένη ζάχαρη βρίσκεται παντού, σε ένα μεγάλο πλήθος τυποποιημένων τροφίμων που έχουμε στο σπίτι μας. Η υπερβολική κατανάλωση ζάχαρης, είτε απευθείας είτε μέσω των διάφορων τροφίμων που, κάποιες φορές, την περιέχουν χωρίς να το αντιλαμβανόμαστε, οδηγεί τον οργανισμό σε υπερβολική παραγωγή ινσουλίνης η οποία ενισχύει την ανάπτυξη, όχι μόνο των υγιών, που είναι η «αποστολή» της, αλλά και των καρκινικών κυττάρων. Το καλύτερο, λοιπόν, που έχουμε να κάνουμε είναι να αποφεύγουμε τις πολλές επεξεργασμένες τροφές και να λαμβάνουμε τους υδατάνθρακες που χρειαζόμαστε από λαχανικά, φρούτα, όσπρια και είδη ολικής άλεσης.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Φτιάχνοντας τα δικά σας γεμιστά τηγανόψωμα

Πώς να φτιάξετε μόνοι σας και εύκολα bibimbap;

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Λιγότερο ασβέστιο στο δείπνο, περισσότερο στο πρωινό μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του καρδιαγγειακού κινδύνου

Το ασβέστιο είναι ένα απαραίτητο μέταλλο που είναι σημαντικό για την υγεία των οστών και τη μυϊκή λειτουργία. Βρίσκεται συνήθως σε γαλακτοκομικά προϊόντα, όπως το γάλα, το γιαούρτι και το τυρί, καθώς και σε πράσινα φυλλώδη λαχανικά, ξηρούς καρπούς και σπόρους.

Τα ροδάκινα παρέχουν μεγάλα οφέλη για την καρδιαγγειακή υγεία

Ροδάκινα: Χάρη στην υψηλή περιεκτικότητά τους σε αντιοξειδωτικά, φυτικές ίνες και κάλιο, τα ροδάκινα μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση του κινδύνου καρδιακών παθήσεων και στη διατήρηση της συνολικής καρδιαγγειακής υγείας.

Το ρόδι ως σύμμαχος στην καταπολέμηση του διαβήτη

Ρόδι: Δεν είναι θαυματουργό φρούτο για τον διαβήτη. Ωστόσο, η ενσωμάτωσή του σε ένα πρόγραμμα υγιεινής διατροφής, μαζί με τα φάρμακα που συνταγογραφούνται από τον γιατρό σας, μπορεί να προσφέρει ορισμένα οφέλη στη διαχείριση της νόσου.

Ένας νόστιμος σύμμαχος για την υγεία των οστών σας!

Βερίκοκα: Ενσωματώνοντας τα βερίκοκα στη διατροφή σας, μαζί με μια ισορροπημένη διατροφή και άσκηση με βάρος, μπορείτε να κάνετε πολύ δρόμο για να διατηρήσετε τα οστά σας υγιή για τα επόμενα χρόνια!

Ο καφές βοηθάει στην καύση λίπους;

Καφές: Η καφεΐνη που περιέχει μπορεί να αυξήσει τον μεταβολικό ρυθμό και να βοηθήσει στη διάσπαση των λιπαρών οξέων. Ωστόσο, για να δείτε αποτελέσματα, πρέπει να συνδυαστεί με υγιεινή διατροφή και τακτική σωματική δραστηριότητα.