ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Νέα έρευνα “ενοχοποιεί” τις τηγανιτές πατάτες

Νέα έρευνα “ενοχοποιεί” τις τηγανιτές πατάτες

Σε μια περίοδο οκταετίας, οι άνθρωποι που  έτρωγαν τακτικά τηγανιτές πατάτες, ήταν δυο φορές πιο πιθανό να πεθάνουν, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση American Journal of Clinical Nutrition.

Οι ερευνητές ανέλυσαν τις ποσότητες πατάτας, που καταναλώθηκαν από 4.440 ανθρώπους ηλικίας από 45 έως 79 χρόνων και την κατάσταση της υγείας τους και μετά από οκτώ χρόνια 236 από αυτούς πέθαναν. Στην ουσία το τηγάνισμα έκανε τη ζημιά, αφού όσοι έφαγαν πατάτες μαγειρεμένες με άλλο τρόπο, δεν έπαθαν κάτι. Βέβαια σε κείνους που έχασαν τη ζωή τους μπορεί να μέτρησαν και άλλες παράμετροι, όπως εξήγησαν οι ερευνητές, όπως τα παραπανίσια κιλά, η έλλειψη άσκησης και το πολύ αλάτι.

“Όποιος καταναλώνει συχνά τηγανητές πατάτες φαίνεται ότι διατρέχει αυξημένο κίνδυνο θνησιμότητας”, τόνισαν οι επιστήμονες, με επικεφαλής τον Dr Nicola Veronese από το Εθνικό Συμβούλιο Έρευνας στην Padova της Ιταλίας. Η Susanna Larsson, αναπληρώτρια καθηγήτρια στο Ινστιτούτο Karolinska της Σουηδίας, δήλωσε σχετικά: “Η κατανάλωση τηγανητής πατάτας μπορεί να αποτελέσει δείκτη ενός λιγότερο υγιεινού τρόπου διατροφής, που συνδέεται με αυξημένη θνησιμότητα”.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι άνθρωποι στο Ηνωμένο Βασίλειο κατανάλωσαν τρεις φορές περισσότερες τηγανητές πατάτες το 2014 από ό, τι το 1974 – συμπεριλαμβανομένων των κατεψυγμένων και προτηγανισμένων, που αγοράστηκαν από το σούπερ μάρκετ.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Πώς να φτιάξετε μόνοι σας και εύκολα bibimbap;

Τα τεχνητά γλυκαντικά βλάπτουν το έντερο και οδηγούν σε IBS;

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Λιγότερο ασβέστιο στο δείπνο, περισσότερο στο πρωινό μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του καρδιαγγειακού κινδύνου

Το ασβέστιο είναι ένα απαραίτητο μέταλλο που είναι σημαντικό για την υγεία των οστών και τη μυϊκή λειτουργία. Βρίσκεται συνήθως σε γαλακτοκομικά προϊόντα, όπως το γάλα, το γιαούρτι και το τυρί, καθώς και σε πράσινα φυλλώδη λαχανικά, ξηρούς καρπούς και σπόρους.

Τα ροδάκινα παρέχουν μεγάλα οφέλη για την καρδιαγγειακή υγεία

Ροδάκινα: Χάρη στην υψηλή περιεκτικότητά τους σε αντιοξειδωτικά, φυτικές ίνες και κάλιο, τα ροδάκινα μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση του κινδύνου καρδιακών παθήσεων και στη διατήρηση της συνολικής καρδιαγγειακής υγείας.

Το ρόδι ως σύμμαχος στην καταπολέμηση του διαβήτη

Ρόδι: Δεν είναι θαυματουργό φρούτο για τον διαβήτη. Ωστόσο, η ενσωμάτωσή του σε ένα πρόγραμμα υγιεινής διατροφής, μαζί με τα φάρμακα που συνταγογραφούνται από τον γιατρό σας, μπορεί να προσφέρει ορισμένα οφέλη στη διαχείριση της νόσου.

Ένας νόστιμος σύμμαχος για την υγεία των οστών σας!

Βερίκοκα: Ενσωματώνοντας τα βερίκοκα στη διατροφή σας, μαζί με μια ισορροπημένη διατροφή και άσκηση με βάρος, μπορείτε να κάνετε πολύ δρόμο για να διατηρήσετε τα οστά σας υγιή για τα επόμενα χρόνια!

Ο καφές βοηθάει στην καύση λίπους;

Καφές: Η καφεΐνη που περιέχει μπορεί να αυξήσει τον μεταβολικό ρυθμό και να βοηθήσει στη διάσπαση των λιπαρών οξέων. Ωστόσο, για να δείτε αποτελέσματα, πρέπει να συνδυαστεί με υγιεινή διατροφή και τακτική σωματική δραστηριότητα.

Ποια είναι η διαφορά μεταξύ διατροφολόγων και διαιτολόγων;

Οι εγγεγραμμένοι διαιτολόγοι (RDs) είναι πιστοποιημένοι επαγγελματίες με συγκεκριμένα προσόντα και πιστοποιήσεις. Ρυθμίζονται από επαγγελματικούς φορείς και πρέπει να τηρούν έναν κώδικα δεοντολογίας. Οι διατροφολόγοι μπορεί να μην έχουν το ίδιο επίπεδο ρύθμισης ή τυποποίησης στις πρακτικές τους και ο τίτλος "διατροφολόγος" μπορεί να χρησιμοποιείται ευρύτερα.