Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Μηλικό Οξύ: Πώς ενισχύει την αποτελεσματικότητα της L-κιτρουλίνης;

Μηλικό Οξύ: Πώς ενισχύει την αποτελεσματικότητα της L-κιτρουλίνης;

Μηλικό Οξύ: Τα οφέλη της L-Citrulline είναι αποδεδειγμένα στον τομέα της φυσικής κατάστασης. Το μη απαραίτητο αμινοξύ, όταν συνδυάζεται με μηλικό οξύ, οδηγεί σε μηλική κιτρουλίνη – έναν σχηματισμό που έχει αποδειχθεί ότι ενισχύει τα επίπεδα ενέργειας και τα αποτελέσματα της φυσικής κατάστασης. 


Μια έντονη προπόνηση με λιγότερη μυϊκή κόπωση, ολοκλήρωση περισσότερων επαναλήψεων σε λιγότερο χρόνο, με αποτέλεσμα αυξημένη αντοχή, αύξηση μυών και αντοχή – φαίνεται αυτό ως μακρινό όνειρο; Αλλά το σωστό συμπλήρωμα μπορεί να σας βοηθήσει να κάνετε ακριβώς αυτό. Τα οφέλη της L-Citrulline είναι αποδεδειγμένα στον τομέα της φυσικής κατάστασης. Το μη απαραίτητο αμινοξύ, όταν συνδυάζεται με μηλικό οξύ, οδηγεί σε μηλική κιτρουλίνη – έναν σχηματισμό που έχει αποδειχθεί ότι ενισχύει τα επίπεδα ενέργειας και τα αποτελέσματα της φυσικής κατάστασης. Η L-κιτρουλίνη είναι ένα μη απαραίτητο αμινοξύ. Παράγεται στο σώμα και συγκεκριμένα στα έντερα. Παίζει καθοριστικό ρόλο στον κύκλο της ουρίας του σώματος και βοηθά στην εξάλειψη της αμμωνίας και άλλων επιβλαβών ουσιών. Τα νεφρά στο σώμα μετατρέπουν την L-κιτρουλίνη σε ένα άλλο αμινοξύ που ονομάζεται L-αργινίνη και παράγουν μια άλλη χημική ουσία που βελτιώνει τη ροή του αίματος που ονομάζεται μονοξείδιο του αζώτου. Άλλα οφέλη της L-κιτρουλίνης περιλαμβάνουν ενίσχυση της αθλητικής απόδοσης, καλύτερη υγεία της καρδιάς, βελτιωμένη στυτική δυσλειτουργία, ισχυρό αντικαταθλιπτικό και βοήθεια σε άτομα με δρεπανοκυτταρική αναιμία.

Πώς το μηλικό οξύ ενισχύει την αποτελεσματικότητα της L-κιτρουλίνης

Τα οφέλη της L-Citrulline είναι γνωστά. Αν και είναι ένα μη απαραίτητο αμινοξύ και το σώμα παράγει την απόδοσή του, η λήψη συμπληρωμάτων L-Citrulline είναι γνωστό ότι βοηθά τον οργανισμό. Θεωρείται ένα αποτελεσματικό συμπλήρωμα για άτομα που αντιμετωπίζουν μυϊκή καταστροφή, ειδικά για τους ηλικιωμένους. Για όσους ασχολούνται με το bodybuilding, τα συμπληρώματα κιτρουλίνης ενισχύουν την απόδοση με δύο διαφορετικούς τρόπους.

Πρώτον, ενισχύει τα επίπεδα του μονοξειδίου του αζώτου, το οποίο διαστέλλει τα αιμοφόρα αγγεία. Αυτό επιτρέπει περισσότερο οξυγόνο και θρεπτικά συστατικά να μεταφέρονται και να παραδίδονται στους μύες. Δεύτερον, παίζει καθοριστικό ρόλο στην απομάκρυνση της αμμωνίας από το αίμα. Αυτό μειώνει την κόπωση που σχετίζεται με την άσκηση.

Αλλά το μηλικό οξύ όταν προστίθεται στην L-κιτρουλίνη είναι γνωστό ότι αυξάνει τον αερόβιο μεταβολισμό. Ο νέος σχηματισμός, η μηλική κιτρουλίνη, είναι επομένως ένα ισχυρό μείγμα L-κιτρουλίνης και μηλικού οξέος. Παίζει βασικό ρόλο στον κύκλο του κιτρικού οξέος που ονομάζεται επίσης κύκλος Krebs ή κύκλος TCA. Ο κύκλος του Krebs είναι υπεύθυνος για τη δημιουργία χρησιμοποιήσιμης ενέργειας με την παραγωγή ATP, το καύσιμο για τους μύες.

Πώς η μηλική κιτρουλίνη ενισχύει την απόδοση

Η μηλική κιτρουλίνη είναι μηλικό οξύ συνδεδεμένο με L-κιτρουλίνη. Αυτή η προσθήκη μηλικού οξέος στην L-κιτρουλίνη βελτιώνει τα αποτελέσματα απόδοσης με πολλούς τρόπους:

1. Μειώνει τη μυϊκή κόπωση και αυξάνει την αντοχή

Ο κύκλος του Krebs είναι υπεύθυνος για την παραγωγή χρησιμοποιήσιμης ενέργειας παράγοντας περισσότερο ATP που είναι το καύσιμο για τους μύες. Αυτό μειώνει την κόπωση των μυών. Σύμφωνα με τα ευρήματα μιας μελέτης που δημοσιεύτηκε στο British Journal of Sports Medicine, η καθημερινή κατανάλωση 6 g μηλικής κιτρουλίνης βοήθησε στην αύξηση της παραγωγής οξειδωτικού ATP κατά τη διάρκεια της άσκησης κατά 34%. Οδήγησε επίσης σε αύξηση της ανάκτησης της φωσφοκρεατίνης μετά την άσκηση κατά 20%, υποδεικνύοντας αυξημένη οξειδωτική σύνθεση ATP που οδήγησε σε αυξημένη παραγωγή ενέργειας.

2. Παίζει βασικό ρόλο στη σύνθεση πρωτεϊνών

Το συμπλήρωμα μηλικής κιτρουλίνης αυξάνει την παροχή L-αργινίνης που βοηθά στη σύνθεση πρωτεϊνών. Σύμφωνα με τα ευρήματα μιας μελέτης, η σύνθεση πρωτεϊνών των μυών αυξήθηκε πολλαπλάσια σε άτομα που ακολουθούσαν δίαιτα χαμηλή σε πρωτεΐνες. Σημαντικά αποτελέσματα παρατηρήθηκαν όταν το συμπλήρωμα μηλικής κιτρουλίνης καταναλώθηκε μαζί με αμινοξέα αντί μόνο με συμπληρώματα αμινοξέων.

3. Μειώνει τον μυϊκό πόνο και βελτιώνει την ανάρρωση

Ο μυϊκός πόνος είναι υπεύθυνος για τη σωματική δυσφορία. Περισσότερη ενόχληση μπορεί να διακόψει ένα πρόγραμμα προπόνησης, επηρεάζοντας τα αποτελέσματα. Η έρευνα δείχνει ότι τα καθημερινά συμπληρώματα μηλικής κιτρουλίνης μειώνουν τον πόνο των μυών μετά την προπόνηση. Τα ευρήματα που δημοσιεύθηκαν στο Journal of Strength and Conditioning Research αποκάλυψαν ότι 8 g μηλικής κιτρουλίνης μείωσαν τον μυϊκό πόνο κατά 40%. Αυτό οδήγησε σε μειωμένο χρόνο εκτός προπονήσεων, βελτιώνοντας τα αποτελέσματα απόδοσης μακροπρόθεσμα.

4. Αυξάνει τη Δύναμη

Η χρήση μηλικής κιτρουλίνης οδηγεί σε υψηλότερα κέρδη αντοχής. Σύμφωνα με τα ευρήματα μιας μελέτης που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Sports Medicine, η τακτική χρήση μηλικής κιτρουλίνης βελτιώνει τα αποτελέσματα δύναμης στους λάτρεις των σπορ. Τα ορατά οφέλη από την αύξηση της δύναμης οφείλονταν στην ενισχυμένη απομάκρυνση της αμμωνίας, στην αύξηση της παραγωγής ενέργειας λόγω του μηλικού οξέος και στην ταχύτερη αποκατάσταση των μυών λόγω της αυξημένης ροής του αίματος λόγω της ενισχυμένης παραγωγής νιτρικού οξειδίου.

5. Αυξάνει την παραγωγή μονοξειδίου του αζώτου

Ένα από τα μεγαλύτερα οφέλη της L-κιτρουλίνης είναι η επιρροή της στην παραγωγή νιτρικού οξειδίου. Η μηλική κιτρουλίνη, το μείγμα μηλικού οξέος και L-κιτρουλίνης, έχει επίσης την ίδια ποιότητα. Η παραγωγή νιτρικού οξειδίου αυξάνεται μέσω της αύξησης των επιπέδων L-αργινίνης στο πλάσμα. Το μονοξείδιο του αζώτου είναι επίσης αγγειοδιασταλτικό. Προκαλεί διεύρυνση των αιμοφόρων αγγείων, αυξάνοντας τη ροή του αίματος χωρίς να αυξάνονται τα επίπεδα της αρτηριακής πίεσης. Αυξημένη ροή αίματος σημαίνει αυξημένη παροχή οξυγόνου και θρεπτικών συστατικών. Αυτό οδηγεί σε ταχύτερη μυϊκή αποκατάσταση και ταχύτερη μυϊκή αποκατάσταση.

6. Προωθεί την καλύτερη χρήση των βασικών αμινοξέων

Σύμφωνα με τα ευρήματα μιας μελέτης που δημοσιεύτηκε στο European Journal of Applied Physiology, μια ημερήσια πρόσληψη 6 g μηλικής κιτρουλίνης έδειξε μειωμένες συγκεντρώσεις μη βασικών αμινοξέων στο πλάσμα σε εξετάσεις αίματος μετά την άσκηση. Αυτό έδειξε ότι οι άνθρωποι που κατανάλωναν συμπληρώματα μηλικής κιτρουλίνης ήταν σε θέση να χρησιμοποιούν απαραίτητα αμινοξέα ως καύσιμο κατά τη διάρκεια έντονων προπονήσεων. Η μηλική κιτρουλίνη οδήγησε επίσης σε αύξηση των συγκεντρώσεων στο πλάσμα της κιτρουλίνης, αργινίνης, ορνιθίνης, ουρίας, κρεατινίνης, νιτρώδους και αυξητικής ορμόνης. όλα εντός φυσιολογικών ορίων.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Ποια είναι τα οφέλη του χυμού μήλου;

Ποιες τροφές αυξάνουν την libido;

Μπορεί ο μεταβολισμός να ενισχυθεί με τη βοήθεια της τεχνολογίας;

Πώς το τρέξιμο μπορεί να βοηθήσει την ψυχική υγεία;

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Αρνητικές θερμίδες: Τι είναι οι αρνητικές θερμίδες;

Αρνητικές θερμίδες: Ο όρος «αρνητικές θερμίδες» αναφέρεται σε τροφές που θεωρητικά απαιτούν περισσότερη ενέργεια για την πέψη και την επεξεργασία τους από την ενέργεια που παρέχουν στον οργανισμό.

Γυμναστική τροφές: 8 κανόνες διατροφής που πρέπει να ξεχάσετε αν κάνετε έντονη γυμναστική

Γυμναστική τροφές: Αν ασκείστε συχνά και έντονα, οι διατροφικές ανάγκες σας διαφέρουν από εκείνες των ανθρώπων που έχουν πιο καθιστική ζωή. Κάποιοι παραδοσιακοί διατροφικοί κανόνες μπορεί να μην σας εξυπηρετούν πλέον.

Εύκολα Σνακ: 3 Ιδέες για σνακ χωρίς προετοιμασία

Εύκολα Σνακ: Όταν η πείνα "χτυπά" ξαφνικά και δεν υπάρχει χρόνος για μαγείρεμα ή προετοιμασία, τα γρήγορα και υγιεινά σνακ είναι η καλύτερη λύση. Εδώ είναι τρεις ιδέες για σνακ που μπορείτε να απολαύσετε αμέσως

Γλυκαιμικός Δείκτης: Τι πρέπει να γνωρίζετε

Γλυκαιμικός Δείκτης: Ο γλυκαιμικός δείκτης (ΓΔ) είναι ένας δείκτης που μετράει την ταχύτητα με την οποία αυξάνεται το επίπεδο της γλυκόζης (ζάχαρης) στο αίμα μετά την κατανάλωση ενός τροφίμου. Όσο υψηλότερος είναι ο ΓΔ ενός τροφίμου,

Πόσο υγιεινές είναι οι ρυζογκοφρέτες στα αλήθεια;

Ρυζογκοφρέτες: Οι ρυζογκοφρέτες είναι ένα από τα πιο δημοφιλή σνακ για όσους αναζητούν ελαφριές και γρήγορες επιλογές. Είναι ελαφριές, χαμηλές σε θερμίδες και εύκολες στη μεταφορά.

Γιατί τα φρούτα μας κάνουν να πεινάμε περισσότερο;

Φρούτα: Ορισμένα φρούτα μπορεί να μας αφήνουν πιο πεινασμένους μετά την κατανάλωση τους, και αυτό μπορεί να συμβαίνει για διάφορους λόγους. Αν και τα φρούτα είναι υγιεινές τροφές, υπάρχουν παράγοντες

Τι να προσέξεις όταν αγοράζεις φράουλες

Οι καλές φράουλες είναι τρυφερές και ζουμερές, αλλά ταυτόχρονα σφιχτές και γεμάτες. Αποφύγετε φρούτα που είναι μαλακά, λασπωμένα ή έχουν μαραθεί, καθώς αυτά είναι πιθανό να είναι παλιά ή χαλασμένα.

Ένας φυσικός σύμμαχος για τους διαβητικούς

Αγγούρι: Χάρη στον χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη, την αντιοξειδωτική δράση και τα πολύτιμα θρεπτικά συστατικά του, μπορεί να συμβάλει θετικά στη ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα και στη συνολική υγεία.

Close Icon