Διατροφή

Μειώστε τις πιθανότητες παχυσαρκίας τρώγοντας φρούτα και λαχανικά

Μειώστε τις πιθανότητες παχυσαρκίας τρώγοντας φρούτα και λαχανικά

Μια διατροφή πλούσια σε φυτικές τροφές, όπως φρούτα και λαχανικά, μπορεί να παράσχει ουσιαστική προστασία έναντι της παχυσαρκίας, σύμφωνα με ισπανική μελέτη που παρουσιάστηκε στο ετήσιο Ευρωπαϊκό Συνέδριο για την Παχυσαρκία, στο Πόρτο της Πορτογαλίας. Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου Ναβάρα μελέτησαν τη σχέση μεταξύ διαφόρων διαβαθμίσεων φυτικής διατροφής και τη συχνότητα της παχυσαρκίας (ΔΜΣ>30) σε δείγμα 16.000 υγιών, μη παχύσαρκων ενηλίκων που είχαν λάβει μέρος στη μελέτη SUN Cohort, που είναι σε εξέλιξη από το 1999.

Οι συμμετέχοντες συμπλήρωσαν διατροφικά ερωτηματολόγια στην αρχή της μελέτης και βάσει αυτών κατηγοριοποιήθηκαν ως προς την περιεκτικότητά της διατροφής τους σε φυτικές τροφές. Όταν έτρωγαν επτά συγκεκριμένα φυτικά τρόφιμα (λαχανικά, φρούτα, δημητριακά, ξηρούς καρπούς, ελαιόλαδο όσπρια και πατάτες) αυξανόταν το σκορ της φυτοφαγίας, ενώ για κάθε ζωικό τρόφιμο (ζωικά λιπαρά, γαλακτοκομικά, αβγά, ψάρια, κρέας και θαλασσινά) του αφαιρούνταν βαθμοί. Έτσι εντάχθηκαν σε πέντε ομάδες και ετέθησαν υπό ιατρική παρακολούθηση για κατά μέσο όρο 10 χρόνια. Κατά τη διάρκεια της μελέτης, 584 άτομα εξελίχθηκαν σε παχύσαρκα.

Οι ερευνητές παρατήρησαν ότι όσοι έκαναν αυστηρά μια διατροφή πλούσια σε φυτικές τροφές ήταν λιγότερο πιθανό να εξελιχθούν σε παχύσαρκοι. Σε σχέση με αυτούς που έτρωγαν ελάχιστες φυτικές τροφές, όσοι έτρωγαν τις περισσότερες είχαν 43% μειωμένο κίνδυνο παχυσαρκίας. Για τις ενδιάμεσες κατηγορίες η μείωση του κινδύνου ήταν 6%, 15% και 17%, αντίστοιχα.

Τα αποτελέσματα ίσχυαν ακόμα και όταν οι επιστήμονες συνεκτίμησαν στοιχεία όπως η ηλικία, το φύλο, η κατανάλωση αλκοόλ, ο ΔΜΣ, το οικογενειακό ιστορικό παχυσαρκίας, η κατανάλωση σνακ ανάμεσα στα γεύματα, το κάπνισμα, η διάρκεια του ύπνου και η σωματική δραστηριότητα. «Η μελέτη επιβεβαιώνει ότι οι δίαιτες που βρίθουν φυτικών τροφίμων σχετίζονται με αξιοσημείωτα χαμηλό κίνδυνο εκδήλωσης παχυσαρκίας. Αυτό ενισχύει τον ισχυρισμό μας ότι πρέπει να μειωθεί η κατανάλωση των ζωικών τροφίμων και να αυξηθεί η πρόσληψη φυτικών τροφών», υπογραμμίζεται στα συμπεράσματα της μελέτης.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Τι είδους δίαιτα συμβάλλει στην αντιμετώπιση της κολπίτιδας;

Πώς να φτιάξετε μια νόστιμη ρυζοσαλάτα με λαχανικά και σολομό 

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Ποιες τροφές βοηθούν στην επούλωση των πληγών;

Η βιταμίνη C είναι σημαντική για τη σύνθεση κολλαγόνου, το οποίο είναι απαραίτητο για την επούλωση των πληγών. Τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη C περιλαμβάνουν τα πορτοκάλια, τις φράουλες, το ακτινίδιο, τις πιπεριές και το μπρόκολο.

Imam baildi: Τέλειο φαγητό με μεράκι και υπομονή, γεμάτο γεύσεις, χρώματα και αρώματα 

Το Imam Baildi, που μεταφράζεται στα τουρκικά σε «Ο λιπόθυμος Ιμάμης», είναι ένα παραδοσιακό ελληνικό πιάτο που αποτελείται από ψητές μελιτζάνες γεμάτες με μια πλούσια και γευστική σάλτσα ντομάτας.

Μυρωδάτες σουπιές κρασάτες με κρεμμύδια για εκλεκτούς ουρανίσκους 

Ο συνδυασμός της τρυφερής σουπιάς, των γλυκών κρεμμυδιών και του αφράτου λευκού κρασιού δημιουργεί ένα λαχταριστό πιάτο που σίγουρα θα εντυπωσιάσει την οικογένεια και τους φίλους σας. Σερβίρεται ως κύριο πιάτο με ψωμί κρούστας ή ακόμα και με ζυμαρικά για ένα πλήρες γεύμα. 

Πεντανόστιμα σπιτικά νιόκι πατάτας με πέστο

Η μεγάλη δημοτικότητά της πατάτας οφείλεται στο γεγονός ότι μπορεί να καταναλωθεί με ποικίλους τρόπους, όπως βραστή, ψητή, τηγανητή, γκρατινέ, σοτέ, σούπα, γι' αυτό και συχνά θεωρείται τρόφιμο ευκολίας

Τα πιο νόστιμα πιάτα του Αζερμπαϊτζάν;

Αζερμπαϊτζάν φαγητό: Η κουζίνα του Αζερμπαϊτζάν είναι ένας γαστρονομικός θησαυρός, με μια πλούσια ταπετσαρία γεύσεων, μπαχαρικών και συστατικών που αντικατοπτρίζουν την ποικιλόμορφη πολιτιστική κληρονομιά και τη γεωγραφική ποικιλομορφία της χώρας.

Κοχύλια ζυμαρικών γεμιστά με σπανάκι και ρικότα

Το σπανάκι είναι πλούσιο σε βιταμίνες Α, C και Κ, καθώς και σε μαγνήσιο, σίδηρο και μαγγάνιο, καθιστώντας αυτό το πιάτο μια υγιεινή επιλογή για ένα οικογενειακό δείπνο ή μια συγκέντρωση.