Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Μείωσε τον κίνδυνο για άνοια κατά 20% με αυτή την διατροφική αλλαγή

Μείωσε τον κίνδυνο για άνοια κατά 20% με αυτή την διατροφική αλλαγή

Μείωσε τον κίνδυνο για άνοια κατά 20% με αυτή την διατροφική αλλαγή : Η μείωση του κινδύνου εμφάνισης άνοιας κατά 20% μπορεί να είναι εφικτή μέσω μιας απλής διατροφικής αλλαγής: της υιοθέτησης μιας μεσογειακής διατροφής.


Η μείωση του κινδύνου εμφάνισης άνοιας κατά 20% μπορεί να είναι εφικτή μέσω μιας απλής διατροφικής αλλαγής: της υιοθέτησης μιας μεσογειακής διατροφής. Η μεσογειακή διατροφή, γνωστή για τα οφέλη της στην καρδιαγγειακή υγεία, αποδεικνύεται ότι παίζει επίσης σημαντικό ρόλο στην προστασία του εγκεφάλου και στη μείωση του κινδύνου άνοιας.

Η μεσογειακή διατροφή βασίζεται στην κατανάλωση φρέσκων φρούτων και λαχανικών, οσπρίων, ξηρών καρπών, ψαριών, ελαιόλαδου και περιορισμένης ποσότητας κόκκινου κρέατος και επεξεργασμένων τροφίμων. Η διατροφή αυτή είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά, μονοακόρεστα λιπαρά και ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, τα οποία συμβάλλουν στην προστασία των εγκεφαλικών κυττάρων από την οξείδωση και τη φλεγμονή, παράγοντες που συνδέονται με την ανάπτυξη της άνοιας.

Μελέτες έχουν δείξει ότι οι άνθρωποι που ακολουθούν μια μεσογειακή διατροφή έχουν χαμηλότερα ποσοστά εμφάνισης γνωστικής εξασθένησης και άνοιας σε σύγκριση με εκείνους που ακολουθούν πιο δυτικού τύπου διατροφές, οι οποίες περιέχουν υψηλά επίπεδα κορεσμένων λιπαρών και ζάχαρης. Η προστατευτική δράση της μεσογειακής διατροφής αποδίδεται, εν μέρει, στην ικανότητά της να βελτιώνει την υγεία των αιμοφόρων αγγείων, γεγονός που ενισχύει την εγκεφαλική κυκλοφορία και μειώνει τον κίνδυνο μικροεγκεφαλικών επεισοδίων, τα οποία συνδέονται με την άνοια.

Επιπλέον, η μεσογειακή διατροφή ενθαρρύνει τη διατήρηση ενός υγιούς σωματικού βάρους, μειώνοντας την πιθανότητα εμφάνισης άλλων παραγόντων κινδύνου για άνοια, όπως ο διαβήτης τύπου 2 και η υπέρταση.

Σε τελική ανάλυση, η υιοθέτηση της μεσογειακής διατροφής δεν είναι μόνο μια επιλογή για καλύτερη υγεία, αλλά και ένας αποτελεσματικός τρόπος για να προστατεύσετε τον εγκέφαλό σας από την άνοια, μειώνοντας τον κίνδυνο κατά 20%. Αυτός ο τρόπος διατροφής προσφέρει μια φυσική και βιώσιμη προσέγγιση για την υποστήριξη της γνωστικής υγείας καθώς μεγαλώνετε.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Πώς συνδέεται η ΔΕΠΥ με την άνοια;

Μπορεί η επαρκής κατανάλωση μαγνησίου να αποτρέψει την εμφάνιση άνοιας;

Μπορεί η κατανάλωση καρυδιών να μειώσει τα συμπτώματα άνοιας;

Η βιταμίνη D μπορεί να «κρατά μακριά την άνοια», σύμφωνα με νέα έρευνα 

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Γυμναστική τροφές: 8 κανόνες διατροφής που πρέπει να ξεχάσετε αν κάνετε έντονη γυμναστική

Γυμναστική τροφές: Αν ασκείστε συχνά και έντονα, οι διατροφικές ανάγκες σας διαφέρουν από εκείνες των ανθρώπων που έχουν πιο καθιστική ζωή. Κάποιοι παραδοσιακοί διατροφικοί κανόνες μπορεί να μην σας εξυπηρετούν πλέον.

Εύκολα Σνακ: 3 Ιδέες για σνακ χωρίς προετοιμασία

Εύκολα Σνακ: Όταν η πείνα "χτυπά" ξαφνικά και δεν υπάρχει χρόνος για μαγείρεμα ή προετοιμασία, τα γρήγορα και υγιεινά σνακ είναι η καλύτερη λύση. Εδώ είναι τρεις ιδέες για σνακ που μπορείτε να απολαύσετε αμέσως

Γλυκαιμικός Δείκτης: Τι πρέπει να γνωρίζετε

Γλυκαιμικός Δείκτης: Ο γλυκαιμικός δείκτης (ΓΔ) είναι ένας δείκτης που μετράει την ταχύτητα με την οποία αυξάνεται το επίπεδο της γλυκόζης (ζάχαρης) στο αίμα μετά την κατανάλωση ενός τροφίμου. Όσο υψηλότερος είναι ο ΓΔ ενός τροφίμου,

Πόσο υγιεινές είναι οι ρυζογκοφρέτες στα αλήθεια;

Ρυζογκοφρέτες: Οι ρυζογκοφρέτες είναι ένα από τα πιο δημοφιλή σνακ για όσους αναζητούν ελαφριές και γρήγορες επιλογές. Είναι ελαφριές, χαμηλές σε θερμίδες και εύκολες στη μεταφορά.

Γιατί τα φρούτα μας κάνουν να πεινάμε περισσότερο;

Φρούτα: Ορισμένα φρούτα μπορεί να μας αφήνουν πιο πεινασμένους μετά την κατανάλωση τους, και αυτό μπορεί να συμβαίνει για διάφορους λόγους. Αν και τα φρούτα είναι υγιεινές τροφές, υπάρχουν παράγοντες

Τι να προσέξεις όταν αγοράζεις φράουλες

Οι καλές φράουλες είναι τρυφερές και ζουμερές, αλλά ταυτόχρονα σφιχτές και γεμάτες. Αποφύγετε φρούτα που είναι μαλακά, λασπωμένα ή έχουν μαραθεί, καθώς αυτά είναι πιθανό να είναι παλιά ή χαλασμένα.

Ένας φυσικός σύμμαχος για τους διαβητικούς

Αγγούρι: Χάρη στον χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη, την αντιοξειδωτική δράση και τα πολύτιμα θρεπτικά συστατικά του, μπορεί να συμβάλει θετικά στη ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα και στη συνολική υγεία.

Αυθεντική ιταλική συνταγή για κανελόνια με κιμά και μπεσαμέλ 

Αυτή η αυθεντική ιταλική συνταγή συνδυάζει την απλότητα με την εκλεπτυσμένη γεύση, και η προετοιμασία της απαιτεί λίγα, αλλά ποιοτικά υλικά, που θα μεταφέρουν την αυθεντική γεύση της Ιταλίας στο τραπέζι σας.

Close Icon