ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Μαύρη σοκολάτα & Γαρύφαλλο για την υγεία της καρδιάς

Μαύρη σοκολάτα & Γαρύφαλλο για την υγεία της καρδιάς

Μέχρι σήμερα, γνωρίζαμε ότι η μαύρη σοκολάτα με όσο το δυνατόν μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε κακάο είναι η καλύτερη επιλογή για τη λήψη πολυφαινολών από τη διατροφή. Τώρα μια νέα έρευνα που δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση European Journal of Clinical Nutrition (EJCN) δείχνει ότι η μαύρη σοκολάτα είναι 6η στη σχετική λίστα των τροφών με τη μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε πολυφαινόλες ανά 100 γραμμάρια. Η τροφή που έρχεται 1η είναι ένα μπαχαρικό που χρησιμοποιείται κυρίως για πρόσθετη γεύση και άρωμα στα φαγητά: το γαρύφαλλο!

Γενικότερα, οι πολυφαινόλες διευκολύνουν τη διαστολή των αιμοφόρων αγγείων, μειώνοντας με αυτό τον τρόπο της πίεση του αίματος και κατά συνέπεια τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής και άλλων συναφών καρδιακών προβλημάτων που προκαλούνται από την υπέρταση.

Σύμφωνα με τους ερευνητές το γαρύφαλλο περιέχει 15,188γρ πολυφαινολών ανά 100 γραμμάρια, ενώ η μαύρη σοκολάτα περιέχει μόλις 1,664γρ στην ίδια ποσότητα με το καθαρό κακάο να έχει 3,448γρ.

Επίσης το γαρύφαλλο είναι η νο.1 τροφή και σε περιεκτικότητα αντιοξειδωτικών με 16,047γρ ανά 100 γραμμάρια ποσότητας με τη σκούρα σοκολάτα να είναι 13η σε αυτή τη λίστα (1,86γρ) και τη σκόνη κακάο 24η (1,104γρ). Ακόμα και το κόκκινο κρασί (100ml σερβιρίσματος) είναι στην 53η θέση για πολυφαινόλες και στην 39η για αντιοξειδωτικά.

Οι επιστήμονες, ωστόσο, επισημαίνουν ότι δεν είναι μόνο το ποσοστό περιεκτικότητας σε πολυφαινόλες και αντιοξειδωτικά που κάνει μια τροφή απαραίτητη για την καλή καρδιακή υγεία, αλλά και η τυπική ποσότητα που μπορεί κανείς να καταναλώσει.

Έτσι, είναι φυσικό τα 100γρ μαύρης σοκολάτας και τα 100ml κόκκινου κρασιού να είναι εύκολο να τα καταναλώσει κανείς, αλλά τα 100γρ γαρύφαλλο είναι μάλλον αδύνατον.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Πασχαλινό τραπέζι: Ένα υπέροχο και δροσερό cheesecake για να το απογειώσετε

Φτιάχνοντας τα δικά σας γεμιστά τηγανόψωμα

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Λιγότερο ασβέστιο στο δείπνο, περισσότερο στο πρωινό μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του καρδιαγγειακού κινδύνου

Το ασβέστιο είναι ένα απαραίτητο μέταλλο που είναι σημαντικό για την υγεία των οστών και τη μυϊκή λειτουργία. Βρίσκεται συνήθως σε γαλακτοκομικά προϊόντα, όπως το γάλα, το γιαούρτι και το τυρί, καθώς και σε πράσινα φυλλώδη λαχανικά, ξηρούς καρπούς και σπόρους.

Τα ροδάκινα παρέχουν μεγάλα οφέλη για την καρδιαγγειακή υγεία

Ροδάκινα: Χάρη στην υψηλή περιεκτικότητά τους σε αντιοξειδωτικά, φυτικές ίνες και κάλιο, τα ροδάκινα μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση του κινδύνου καρδιακών παθήσεων και στη διατήρηση της συνολικής καρδιαγγειακής υγείας.

Το ρόδι ως σύμμαχος στην καταπολέμηση του διαβήτη

Ρόδι: Δεν είναι θαυματουργό φρούτο για τον διαβήτη. Ωστόσο, η ενσωμάτωσή του σε ένα πρόγραμμα υγιεινής διατροφής, μαζί με τα φάρμακα που συνταγογραφούνται από τον γιατρό σας, μπορεί να προσφέρει ορισμένα οφέλη στη διαχείριση της νόσου.

Ένας νόστιμος σύμμαχος για την υγεία των οστών σας!

Βερίκοκα: Ενσωματώνοντας τα βερίκοκα στη διατροφή σας, μαζί με μια ισορροπημένη διατροφή και άσκηση με βάρος, μπορείτε να κάνετε πολύ δρόμο για να διατηρήσετε τα οστά σας υγιή για τα επόμενα χρόνια!