ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Κρεμμύδι οφέλη υγεία: Πως επιδρά στον οργανισμό μας

Κρεμμύδι οφέλη υγεία: Πως επιδρά στον οργανισμό μας

Κρεμμύδι οφέλη υγεία: Είτε φρέσκο είτε ξερό, είτε μαγειρεμένο είτε ωμό, δίνει υπέροχο άρωμα και μοναδική γεύση σε κάθε πιάτο και στις σαλάτες μας. Όλες οι ποικιλίες του κρεμμυδιού –λευκό, κόκκινο, κίτρινο– είναι εξαιρετικά υγιεινές και έχουν σημαντικά οφέλη για την υγεία. Σύμφωνα με αρχαιολογικές μελέτες, το «ταπεινό» κρεμμύδι χρονολογείται τουλάχιστον από το 5000 π.Χ. Λέγεται ότι οι αρχαίοι Αιγύπτιοι λάτρευαν το κρεμμύδι, καθώς το σχήμα και οι ομόκεντροι κύκλοι του συμβόλιζαν την αιωνιότητα. Στον Μεσαίωνα, χρησιμοποιήθηκε στο ανταλλακτικό εμπόριο για την αγορά αγαθών και υπηρεσιών και προσφερόταν και ως δώρο!

Ποια είναι λοιπόν τα θρεπτικά συστατικά εκείνα που μας προσφέρει το κρεμμύδι και πώς επιδρούν στον οργανισμό μας;

Θρεπτική αξία

Το κρεμμύδι είναι σχετικά φτωχό σε βιταμίνες και μέταλλα. Ένα μέτριο κρεμμύδι παρέχει το 20% της ημερήσιας ποσότητας βιταμίνης C που χρειαζόμαστε και μεταξύ 5% και 10% της αναγκαίας ημερήσιας δόσης βιταμίνης Β6, φυλλικού οξέος, καλίου και μαγγανίου, ενώ έχει μόλις 44 θερμίδες. Σημαντική είναι όμως η περιεκτικότητα του κρεμμυδιού σε πολύτιμες αντιοξειδωτικές ουσίες. Η ποικιλία αντιοξειδωτικών που βρίσκονται στο κρεμμύδι είναι τεράστια και μεταξύ αυτών βρίσκεται η κουερσετίνη (γνωστή και ως βαλανοκετόνη), η οποία έχει ισχυρή αντιφλεγμονώδη δράση. Να σημειωθεί ότι οι περισσότερες αντιοξειδωτικές ουσίες βρίσκονται στις εξωτερικές στρώσεις του κρεμμυδιού.  Δείτε εδώ: Πώς θα απαλλαγείτε από τη δυσάρεστη μυρωδιά του σκόρδου

kremmydi1.jpg

Οφέλη

Μεταξύ άλλων το κρεμμύδι έχει αντικαρκινική δράση, προστατεύει από τα καρδιαγγειακά νοσήματα και ενισχύει τη σκελετική υγεία.

Προστασία από τον καρκίνο

Το κρεμμύδι έχει αποδειχθεί ότι μειώνει τον κίνδυνο αρκετών μορφών καρκίνου, ακόμα κι όταν καταναλώνετε μέτριες ποσότητες. Ο καρκίνος του παχέος εντέρου, του λάρυγγα και των ωοθηκών είναι οι τύποι καρκίνου που μειώνεται ο κίνδυνος εμφάνισής τους με την κατανάλωση του κρεμμυδιού. Αν θέλετε, όμως, να πάρετε όλα τα οφέλη της αντικαρκινικής του δράσης, προσπαθήστε να καταναλώσετε τουλάχιστον ένα ολόκληρο κρεμμύδι κάθε ημέρα.

Προστασία από τον καρκίνο

Το κρεμμύδι έχει αποδειχθεί ότι μειώνει τον κίνδυνο αρκετών μορφών καρκίνου, ακόμα κι όταν καταναλώνετε μέτριες ποσότητες. Ο καρκίνος του παχέος εντέρου, του λάρυγγα και των ωοθηκών είναι οι τύποι καρκίνου που μειώνεται ο κίνδυνος εμφάνισής τους με την κατανάλωση του κρεμμυδιού. Αν θέλετε, όμως, να πάρετε όλα τα οφέλη της αντικαρκινικής του δράσης, προσπαθήστε να καταναλώσετε τουλάχιστον ένα ολόκληρο κρεμμύδι κάθε ημέρα.

Αντιφλεγμονώδης δράση

Εκτός των παραπάνω, το κρεμμύδι φαίνεται πως παρέχει σημαντική αντιφλεγμονώδη αντίδραση. Ενα μόλις μόριο του θείου που βρίσκεται στο τμήμα του βολβού του κρεμμυδιού μπορεί να αναστείλει τη δραστικότητα των μακροφάγων, των ειδικών λευκών αιμοσφαιρίων που διαδραματίζουν μείζονα ρόλο στο ανοσοποιητικό σύστημα και μία από τις αμυντικές τους δραστηριότητες είναι η ενεργοποίηση των φλεγμονωδών αποκρίσεων ευρείας κλίμακας. Τα αντιοξειδωτικά του κρεμμυδιού σας προμηθεύουν με αντιφλεγμονώδεις πηγές. Οταν έχετε χαμηλότερα επίπεδα οξειδωμένων λιπαρών οξέων, το σώμα σας παράγει λιγότερα φλεγμονώδη μόρια και το επίπεδο της φλεγμονής μπορεί να διατηρηθεί υπό έλεγχο.

onions.jpg

 

 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Πώς να φτιάξετε μόνοι σας και εύκολα bibimbap;

Τα τεχνητά γλυκαντικά βλάπτουν το έντερο και οδηγούν σε IBS;

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Λιγότερο ασβέστιο στο δείπνο, περισσότερο στο πρωινό μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του καρδιαγγειακού κινδύνου

Το ασβέστιο είναι ένα απαραίτητο μέταλλο που είναι σημαντικό για την υγεία των οστών και τη μυϊκή λειτουργία. Βρίσκεται συνήθως σε γαλακτοκομικά προϊόντα, όπως το γάλα, το γιαούρτι και το τυρί, καθώς και σε πράσινα φυλλώδη λαχανικά, ξηρούς καρπούς και σπόρους.

Τα ροδάκινα παρέχουν μεγάλα οφέλη για την καρδιαγγειακή υγεία

Ροδάκινα: Χάρη στην υψηλή περιεκτικότητά τους σε αντιοξειδωτικά, φυτικές ίνες και κάλιο, τα ροδάκινα μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση του κινδύνου καρδιακών παθήσεων και στη διατήρηση της συνολικής καρδιαγγειακής υγείας.

Το ρόδι ως σύμμαχος στην καταπολέμηση του διαβήτη

Ρόδι: Δεν είναι θαυματουργό φρούτο για τον διαβήτη. Ωστόσο, η ενσωμάτωσή του σε ένα πρόγραμμα υγιεινής διατροφής, μαζί με τα φάρμακα που συνταγογραφούνται από τον γιατρό σας, μπορεί να προσφέρει ορισμένα οφέλη στη διαχείριση της νόσου.

Ένας νόστιμος σύμμαχος για την υγεία των οστών σας!

Βερίκοκα: Ενσωματώνοντας τα βερίκοκα στη διατροφή σας, μαζί με μια ισορροπημένη διατροφή και άσκηση με βάρος, μπορείτε να κάνετε πολύ δρόμο για να διατηρήσετε τα οστά σας υγιή για τα επόμενα χρόνια!

Ο καφές βοηθάει στην καύση λίπους;

Καφές: Η καφεΐνη που περιέχει μπορεί να αυξήσει τον μεταβολικό ρυθμό και να βοηθήσει στη διάσπαση των λιπαρών οξέων. Ωστόσο, για να δείτε αποτελέσματα, πρέπει να συνδυαστεί με υγιεινή διατροφή και τακτική σωματική δραστηριότητα.

Ποια είναι η διαφορά μεταξύ διατροφολόγων και διαιτολόγων;

Οι εγγεγραμμένοι διαιτολόγοι (RDs) είναι πιστοποιημένοι επαγγελματίες με συγκεκριμένα προσόντα και πιστοποιήσεις. Ρυθμίζονται από επαγγελματικούς φορείς και πρέπει να τηρούν έναν κώδικα δεοντολογίας. Οι διατροφολόγοι μπορεί να μην έχουν το ίδιο επίπεδο ρύθμισης ή τυποποίησης στις πρακτικές τους και ο τίτλος "διατροφολόγος" μπορεί να χρησιμοποιείται ευρύτερα.