Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Κρεμμύδι οφέλη υγεία: Πως επιδρά στον οργανισμό μας

Κρεμμύδι οφέλη υγεία: Πως επιδρά στον οργανισμό μας

Κρεμμύδι οφέλη υγεία: Είτε φρέσκο είτε ξερό, είτε μαγειρεμένο είτε ωμό, δίνει υπέροχο άρωμα και μοναδική γεύση σε κάθε πιάτο και στις σαλάτες μας. Όλες οι ποικιλίες του κρεμμυδιού –λευκό, κόκκινο, κίτρινο– είναι εξαιρετικά υγιεινές και έχουν σημαντικά οφέλη για την υγεία. Σύμφωνα με αρχαιολογικές μελέτες, το «ταπεινό» κρεμμύδι χρονολογείται τουλάχιστον από το 5000 π.Χ. Λέγεται ότι οι αρχαίοι Αιγύπτιοι λάτρευαν το κρεμμύδι, καθώς το σχήμα και οι ομόκεντροι κύκλοι του συμβόλιζαν την αιωνιότητα. Στον Μεσαίωνα, χρησιμοποιήθηκε στο ανταλλακτικό εμπόριο για την αγορά αγαθών και υπηρεσιών και προσφερόταν και ως δώρο!

Ποια είναι λοιπόν τα θρεπτικά συστατικά εκείνα που μας προσφέρει το κρεμμύδι και πώς επιδρούν στον οργανισμό μας;

Θρεπτική αξία

Το κρεμμύδι είναι σχετικά φτωχό σε βιταμίνες και μέταλλα. Ένα μέτριο κρεμμύδι παρέχει το 20% της ημερήσιας ποσότητας βιταμίνης C που χρειαζόμαστε και μεταξύ 5% και 10% της αναγκαίας ημερήσιας δόσης βιταμίνης Β6, φυλλικού οξέος, καλίου και μαγγανίου, ενώ έχει μόλις 44 θερμίδες. Σημαντική είναι όμως η περιεκτικότητα του κρεμμυδιού σε πολύτιμες αντιοξειδωτικές ουσίες. Η ποικιλία αντιοξειδωτικών που βρίσκονται στο κρεμμύδι είναι τεράστια και μεταξύ αυτών βρίσκεται η κουερσετίνη (γνωστή και ως βαλανοκετόνη), η οποία έχει ισχυρή αντιφλεγμονώδη δράση. Να σημειωθεί ότι οι περισσότερες αντιοξειδωτικές ουσίες βρίσκονται στις εξωτερικές στρώσεις του κρεμμυδιού.  Δείτε εδώ: Πώς θα απαλλαγείτε από τη δυσάρεστη μυρωδιά του σκόρδου

kremmydi1.jpg

Οφέλη

Μεταξύ άλλων το κρεμμύδι έχει αντικαρκινική δράση, προστατεύει από τα καρδιαγγειακά νοσήματα και ενισχύει τη σκελετική υγεία.

Προστασία από τον καρκίνο

Το κρεμμύδι έχει αποδειχθεί ότι μειώνει τον κίνδυνο αρκετών μορφών καρκίνου, ακόμα κι όταν καταναλώνετε μέτριες ποσότητες. Ο καρκίνος του παχέος εντέρου, του λάρυγγα και των ωοθηκών είναι οι τύποι καρκίνου που μειώνεται ο κίνδυνος εμφάνισής τους με την κατανάλωση του κρεμμυδιού. Αν θέλετε, όμως, να πάρετε όλα τα οφέλη της αντικαρκινικής του δράσης, προσπαθήστε να καταναλώσετε τουλάχιστον ένα ολόκληρο κρεμμύδι κάθε ημέρα.

Προστασία από τον καρκίνο

Το κρεμμύδι έχει αποδειχθεί ότι μειώνει τον κίνδυνο αρκετών μορφών καρκίνου, ακόμα κι όταν καταναλώνετε μέτριες ποσότητες. Ο καρκίνος του παχέος εντέρου, του λάρυγγα και των ωοθηκών είναι οι τύποι καρκίνου που μειώνεται ο κίνδυνος εμφάνισής τους με την κατανάλωση του κρεμμυδιού. Αν θέλετε, όμως, να πάρετε όλα τα οφέλη της αντικαρκινικής του δράσης, προσπαθήστε να καταναλώσετε τουλάχιστον ένα ολόκληρο κρεμμύδι κάθε ημέρα.

Αντιφλεγμονώδης δράση

Εκτός των παραπάνω, το κρεμμύδι φαίνεται πως παρέχει σημαντική αντιφλεγμονώδη αντίδραση. Ενα μόλις μόριο του θείου που βρίσκεται στο τμήμα του βολβού του κρεμμυδιού μπορεί να αναστείλει τη δραστικότητα των μακροφάγων, των ειδικών λευκών αιμοσφαιρίων που διαδραματίζουν μείζονα ρόλο στο ανοσοποιητικό σύστημα και μία από τις αμυντικές τους δραστηριότητες είναι η ενεργοποίηση των φλεγμονωδών αποκρίσεων ευρείας κλίμακας. Τα αντιοξειδωτικά του κρεμμυδιού σας προμηθεύουν με αντιφλεγμονώδεις πηγές. Οταν έχετε χαμηλότερα επίπεδα οξειδωμένων λιπαρών οξέων, το σώμα σας παράγει λιγότερα φλεγμονώδη μόρια και το επίπεδο της φλεγμονής μπορεί να διατηρηθεί υπό έλεγχο.

onions.jpg

 

 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Μια νέα προσέγγιση στη διατροφή

Υγιεινό κέικ καρύδας - Μια συνταγή χωρίς ενοχές

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Τι είναι τα χαλαρωτικά mocktails;

Χαλαρωτικά Mocktails: Ταχαλαρωτικά κοκτέιλ δεν είναι απλώς μια τάση, είναι ένας υγιεινός τρόπος για να φροντίζουμε τον εαυτό μας και να βρίσκουμε στιγμές ηρεμίας στην καθημερινότητα.

Ένα φυσικό δώρο για την υγεία των οστών

Πορτοκάλια: Η τακτική κατανάλωσή του βοηθά στην ενδυνάμωση της οστικής δομής χάρη στη βιταμίνη C, το κάλιο, το μαγνήσιο και τα αντιοξειδωτικά που περιέχει.

Πώς να τρως μακαρόνια χωρίς τύψεις και χωρίς να παχαίνεις 

Τα προϊόντα ολικής αλέσεως περιέχουν περισσότερες φυτικές ίνες, οι οποίες βοηθούν στην καλύτερη πέψη, σε διατήρηση του αισθήματος πληρότητας και στη σταθεροποίηση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα.

Γιατί μας έλκει το ανθυγιεινό φαγητό;

Κακές συνήθειες: Η έλξη που νιώθουμε προς τις ανθυγιεινές τροφές είναι αποτέλεσμα ενός συνδυασμού βιολογικών, συναισθηματικών και κοινωνικών παραγόντων.

Close Icon