Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Καροτίνη: Πώς σχετίζεται με χαμηλότερη παρουσία λίπους στις αρτηρίες;

Καροτίνη: Πώς σχετίζεται με χαμηλότερη παρουσία λίπους στις αρτηρίες;

Καροτίνη: Μια υψηλότερη συγκέντρωση καροτενίων στο αίμα μεταφράζεται σε χαμηλότερο αθηροσκληρωτικό φορτίο;


Ένα υψηλό επίπεδο καροτίνης στο αίμα σχετίζεται με χαμηλότερη παρουσία αθηροσκλήρωσης στις αρτηρίες και, επομένως, με χαμηλότερο κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου. Αυτό είναι το συμπέρασμα μιας νέας μελέτης IDIBAPS που δημοσιεύτηκε σε ανοιχτή πρόσβαση από το περιοδικό Clinical Nutrition. Το project ηγήθηκε η Gemma Chiva-Blanch, της ομάδας IDIBAPS για τον διαβήτη, τα λιπίδια και την παχυσαρκία, της οποίας ο επικεφαλής είναι ο Josep Vidal. Ο Chiva-Blanchis είναι επίσης ερευνητής του CIBEROBN και συνεργάτης λέκτορας στο Ανοιχτό Πανεπιστήμιο της Καταλονίας.

Αθηροσκλήρωση και καρδιακός κίνδυνος

Η αθηροσκλήρωση προκαλείται από τη συσσώρευση λίπους, γενικά χοληστερόλης LDL (τη λεγόμενη «κακή» χοληστερόλη), στο εσωτερικό μέρος των αιμοφόρων αγγείων. Αυτή η συσσώρευση, με τη μορφή πλακών αθηρώματος, προκαλεί τη στένωση της εσωτερικής διαμέτρου των αιμοφόρων αγγείων, εμποδίζοντας τη ροή του αίματος. Οι αθηρωματικές πλάκες μπορεί να σπάσουν και να σχηματίσουν θρόμβους, οι οποίοι εμποδίζουν τη ροή του αίματος, προκαλώντας έμφραγμα του μυοκαρδίου όταν το αίμα δεν φτάνει στην καρδιά ή ισχαιμικά εγκεφαλικά όταν δεν φτάνει στον εγκέφαλο.

Ο ρόλος των καροτενίων

Είναι γνωστό ότι η διατροφή παίζει καθοριστικό ρόλο στις καρδιαγγειακές παθήσεις. Τα καροτένια είναι βιοδραστικές ενώσεις που βρίσκονται σε κίτρινα, πορτοκαλί και πράσινα φρούτα και λαχανικά (καρότα, σπανάκι, μαρούλι, ντομάτες, γλυκοπατάτες, μπρόκολο, πεπόνι πορτοκαλιού πεπόνι, πιμέντο, μάνγκο, παπάγια, ροδάκινα, βερίκοκα, μούσμουλο, κολοκύθα κ.λπ.). Οι καροτίνες μπορούν δυνητικά να καταπολεμήσουν την αθηροσκλήρωση.

«Ωστόσο, οι μελέτες που έχουν γίνει μέχρι σήμερα δεν είναι πειστικές και φαίνεται ακόμη ότι, όταν χορηγούνται ως συμπλήρωμα, οι καροτίνες έχουν επιζήμια επίδραση», λέει η Chiva-Blanch. Το άρθρο που δημοσιεύτηκε από το Clinical Nutrition περιγράφει μια μελέτη 200 ατόμων ηλικίας μεταξύ 50 και 70 ετών που αποτελούν μέρος της κοόρτης DIABIMCAP που στρατολογήθηκε από την ερευνητική ομάδα IDIBAPS Primary Healthcare εγκάρσιας με επικεφαλής τον Antoni Sisó-Almirall.

Οι εθελοντές που συμμετείχαν στη μελέτη αναλύθηκαν για δύο παραμέτρους: συγκέντρωση καροτίνης στο αίμα. και – μέσω υπερηχογραφήματος – παρουσία πλακών αθηρώματος στις καρωτιδικές αρτηρίες. «Η μελέτη καταλήγει στο συμπέρασμα ότι μια υψηλότερη συγκέντρωση καροτενίων στο αίμα μεταφράζεται σε χαμηλότερο αθηροσκληρωτικό φορτίο, ειδικά στις γυναίκες», λέει η Chiva-Blanch. «Αυτό μας οδηγεί να επιβεβαιώσουμε ότι μια διατροφή πλούσια σε φρούτα και λαχανικά και, ως εκ τούτου, σε καροτίνες, μειώνει τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

6 οφέλη για την υγεία που προσφέρουν τα ροδάκινα

Αποκαλύπτοντας τις δυνάμεις ενίσχυσης της υγείας του μπαμπού

Ποιο είναι το καλοκαιρινό φρούτο που μας φτιάχνει τη διάθεση;

Πιπεριές: Υπέροχα χρώματα και μοναδικά οφέλη για την υγεία

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Γυμναστική τροφές: 8 κανόνες διατροφής που πρέπει να ξεχάσετε αν κάνετε έντονη γυμναστική

Γυμναστική τροφές: Αν ασκείστε συχνά και έντονα, οι διατροφικές ανάγκες σας διαφέρουν από εκείνες των ανθρώπων που έχουν πιο καθιστική ζωή. Κάποιοι παραδοσιακοί διατροφικοί κανόνες μπορεί να μην σας εξυπηρετούν πλέον.

Εύκολα Σνακ: 3 Ιδέες για σνακ χωρίς προετοιμασία

Εύκολα Σνακ: Όταν η πείνα "χτυπά" ξαφνικά και δεν υπάρχει χρόνος για μαγείρεμα ή προετοιμασία, τα γρήγορα και υγιεινά σνακ είναι η καλύτερη λύση. Εδώ είναι τρεις ιδέες για σνακ που μπορείτε να απολαύσετε αμέσως

Γλυκαιμικός Δείκτης: Τι πρέπει να γνωρίζετε

Γλυκαιμικός Δείκτης: Ο γλυκαιμικός δείκτης (ΓΔ) είναι ένας δείκτης που μετράει την ταχύτητα με την οποία αυξάνεται το επίπεδο της γλυκόζης (ζάχαρης) στο αίμα μετά την κατανάλωση ενός τροφίμου. Όσο υψηλότερος είναι ο ΓΔ ενός τροφίμου,

Πόσο υγιεινές είναι οι ρυζογκοφρέτες στα αλήθεια;

Ρυζογκοφρέτες: Οι ρυζογκοφρέτες είναι ένα από τα πιο δημοφιλή σνακ για όσους αναζητούν ελαφριές και γρήγορες επιλογές. Είναι ελαφριές, χαμηλές σε θερμίδες και εύκολες στη μεταφορά.

Γιατί τα φρούτα μας κάνουν να πεινάμε περισσότερο;

Φρούτα: Ορισμένα φρούτα μπορεί να μας αφήνουν πιο πεινασμένους μετά την κατανάλωση τους, και αυτό μπορεί να συμβαίνει για διάφορους λόγους. Αν και τα φρούτα είναι υγιεινές τροφές, υπάρχουν παράγοντες

Τι να προσέξεις όταν αγοράζεις φράουλες

Οι καλές φράουλες είναι τρυφερές και ζουμερές, αλλά ταυτόχρονα σφιχτές και γεμάτες. Αποφύγετε φρούτα που είναι μαλακά, λασπωμένα ή έχουν μαραθεί, καθώς αυτά είναι πιθανό να είναι παλιά ή χαλασμένα.

Ένας φυσικός σύμμαχος για τους διαβητικούς

Αγγούρι: Χάρη στον χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη, την αντιοξειδωτική δράση και τα πολύτιμα θρεπτικά συστατικά του, μπορεί να συμβάλει θετικά στη ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα και στη συνολική υγεία.

Αυθεντική ιταλική συνταγή για κανελόνια με κιμά και μπεσαμέλ 

Αυτή η αυθεντική ιταλική συνταγή συνδυάζει την απλότητα με την εκλεπτυσμένη γεύση, και η προετοιμασία της απαιτεί λίγα, αλλά ποιοτικά υλικά, που θα μεταφέρουν την αυθεντική γεύση της Ιταλίας στο τραπέζι σας.

Close Icon