Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Καροτίνη: Πώς σχετίζεται με χαμηλότερη παρουσία λίπους στις αρτηρίες;

Καροτίνη: Πώς σχετίζεται με χαμηλότερη παρουσία λίπους στις αρτηρίες;

Καροτίνη: Μια υψηλότερη συγκέντρωση καροτενίων στο αίμα μεταφράζεται σε χαμηλότερο αθηροσκληρωτικό φορτίο;

Ένα υψηλό επίπεδο καροτίνης στο αίμα σχετίζεται με χαμηλότερη παρουσία αθηροσκλήρωσης στις αρτηρίες και, επομένως, με χαμηλότερο κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου. Αυτό είναι το συμπέρασμα μιας νέας μελέτης IDIBAPS που δημοσιεύτηκε σε ανοιχτή πρόσβαση από το περιοδικό Clinical Nutrition. Το project ηγήθηκε η Gemma Chiva-Blanch, της ομάδας IDIBAPS για τον διαβήτη, τα λιπίδια και την παχυσαρκία, της οποίας ο επικεφαλής είναι ο Josep Vidal. Ο Chiva-Blanchis είναι επίσης ερευνητής του CIBEROBN και συνεργάτης λέκτορας στο Ανοιχτό Πανεπιστήμιο της Καταλονίας.

Αθηροσκλήρωση και καρδιακός κίνδυνος

Η αθηροσκλήρωση προκαλείται από τη συσσώρευση λίπους, γενικά χοληστερόλης LDL (τη λεγόμενη «κακή» χοληστερόλη), στο εσωτερικό μέρος των αιμοφόρων αγγείων. Αυτή η συσσώρευση, με τη μορφή πλακών αθηρώματος, προκαλεί τη στένωση της εσωτερικής διαμέτρου των αιμοφόρων αγγείων, εμποδίζοντας τη ροή του αίματος. Οι αθηρωματικές πλάκες μπορεί να σπάσουν και να σχηματίσουν θρόμβους, οι οποίοι εμποδίζουν τη ροή του αίματος, προκαλώντας έμφραγμα του μυοκαρδίου όταν το αίμα δεν φτάνει στην καρδιά ή ισχαιμικά εγκεφαλικά όταν δεν φτάνει στον εγκέφαλο.

Ο ρόλος των καροτενίων

Είναι γνωστό ότι η διατροφή παίζει καθοριστικό ρόλο στις καρδιαγγειακές παθήσεις. Τα καροτένια είναι βιοδραστικές ενώσεις που βρίσκονται σε κίτρινα, πορτοκαλί και πράσινα φρούτα και λαχανικά (καρότα, σπανάκι, μαρούλι, ντομάτες, γλυκοπατάτες, μπρόκολο, πεπόνι πορτοκαλιού πεπόνι, πιμέντο, μάνγκο, παπάγια, ροδάκινα, βερίκοκα, μούσμουλο, κολοκύθα κ.λπ.). Οι καροτίνες μπορούν δυνητικά να καταπολεμήσουν την αθηροσκλήρωση.

«Ωστόσο, οι μελέτες που έχουν γίνει μέχρι σήμερα δεν είναι πειστικές και φαίνεται ακόμη ότι, όταν χορηγούνται ως συμπλήρωμα, οι καροτίνες έχουν επιζήμια επίδραση», λέει η Chiva-Blanch. Το άρθρο που δημοσιεύτηκε από το Clinical Nutrition περιγράφει μια μελέτη 200 ατόμων ηλικίας μεταξύ 50 και 70 ετών που αποτελούν μέρος της κοόρτης DIABIMCAP που στρατολογήθηκε από την ερευνητική ομάδα IDIBAPS Primary Healthcare εγκάρσιας με επικεφαλής τον Antoni Sisó-Almirall.

Οι εθελοντές που συμμετείχαν στη μελέτη αναλύθηκαν για δύο παραμέτρους: συγκέντρωση καροτίνης στο αίμα. και – μέσω υπερηχογραφήματος – παρουσία πλακών αθηρώματος στις καρωτιδικές αρτηρίες. «Η μελέτη καταλήγει στο συμπέρασμα ότι μια υψηλότερη συγκέντρωση καροτενίων στο αίμα μεταφράζεται σε χαμηλότερο αθηροσκληρωτικό φορτίο, ειδικά στις γυναίκες», λέει η Chiva-Blanch. «Αυτό μας οδηγεί να επιβεβαιώσουμε ότι μια διατροφή πλούσια σε φρούτα και λαχανικά και, ως εκ τούτου, σε καροτίνες, μειώνει τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

6 οφέλη για την υγεία που προσφέρουν τα ροδάκινα

Αποκαλύπτοντας τις δυνάμεις ενίσχυσης της υγείας του μπαμπού

Ποιο είναι το καλοκαιρινό φρούτο που μας φτιάχνει τη διάθεση;

Πιπεριές: Υπέροχα χρώματα και μοναδικά οφέλη για την υγεία

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Στήθος κοτόπουλου: Σύμμαχος κατά της κατάθλιψης;

Στήθος κοτόπουλου: Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι τα στήθη κοτόπουλου από μόνα τους δεν είναι θεραπεία για την κατάθλιψη. Ωστόσο, μπορεί να είναι ένα χρήσιμο διατροφικό εργαλείο ως μέρος μιας ολοκληρωμένης προσέγγισης για τη διαχείριση των συμπτωμάτων.

Ποιες τροφές μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο καρκίνου;

Περιορίζοντας την κατανάλωση επεξεργασμένων κρεάτων, ζάχαρης και καπνιστών ή τηγανητών τροφίμων, μπορείτε να μειώσετε τον κίνδυνο καρκίνου και να κάνετε σημαντικά βήματα προς μια πιο υγιεινή ζωή.

Πώς να τρώτε υγιεινά όταν έχετε λύκο;

Η κατανάλωση ποικιλίας υγιεινών τροφών μπορεί να δώσει στο σώμα σας τη διατροφή που χρειάζεται για να διαχειριστεί τα συμπτώματα λύκου.

Κυριακάτικο πρωινό: Ιδέες για μια απολαυστική συνήθεια

Κυριακάτικο πρωινό: Δεν αφορά μόνο το φαγητό αλλά και την εμπειρία. Είναι η στιγμή να χαλαρώσετε, να αφεθείτε και να συνδεθείτε με αγαπημένα πρόσωπα, καθιστώντας την μια ιδιαίτερη παράδοση που πολλοί περιμένουν με ανυπομονησία κάθε εβδομάδα.

Καρπούζι: Όπλο στην πρόληψη του καρκίνου του μαστού και του παχέος εντέρου

Καρπούζι: Ενώ η διατροφή από μόνη της δεν εγγυάται την πρόληψη του καρκίνου, η κατανάλωση φρούτων και λαχανικών πλούσιων σε αντιοξειδωτικά, όπως το καρπούζι, μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του κινδύνου.

Close Icon